Cum au reuşit nişte adolescenţi pasionaţi de robotică să ajute o instituţie să atragă 100 de milioane de euro pentru drumuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Facebook Esentza Robotics Beclean
FOTO: Facebook Esentza Robotics Beclean

Consiliul Judeţean (CJ) Bistriţa-Năsăud a reuşit să atragă 105 milioane de euro din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional, pentru reabilitarea şi modernizarea a 31 de drumuri din judeţ. Totul s-a întâmplat cu ajutorul a zece adolescenţi din clasele a XI-a şi a XII-a, de la Colegiul Naţional „Petru Rareş“ din Beclean.

Adolescenţii au introdus toate datele şi documentele necesare pe o platformă, în timp record, ducând la aprobarea celor cinci proiecte ale instituţiei.

Autorităţile judeţene au obţinut 105 milioane din 165 puse la dispoziţie prin acest program, suma reprezentând 64% din total. Suma reprezintă o parte din fondurile europene care nu fost absorbite de România în exerciţiul financiar actual. Pentru această performanţă, funcţionarii din CJ au renunţat la weekenduri şi s-au mutat practic în instituţie. Deşi existau semnale încă din primăvară cu privire la această axă de finanţare, abia în august a fost făcut public ghidul solicitantului, iar consiliile judeţene din ţară au avut la dispoziţie doar 10 zile pentru a pregăti dosarele.

Fiecare direcţie din CJ Bistriţa-Năsăud a alocat trei-patru angajaţi, care preţ de zece zile au pus în ordine, verificat şi scanat documente. De asemenea, pentru scanarea miilor de pagini de dosar s-a apelat la scanere de mare viteză de la Biblioteca Judeţeană sau de la Complexul Muzeal. „Am făcut un efort de echipă la nivelul Consiliului Judeţean, toţi colegii din toate direcţiile au fost implicaţi. Colegii noştri de la Biblioteca Judeţeană, de la Complexul Muzeal ne-au ajutat cu logistică şi cu eforturi din partea lor, tocmai pentru a ne încadra în timp“, a declarat administratorul judeţului, Florin Moldovan.

Banii vor ajuta 31 de sectoare de drum, care totalizează 242 de kilometri. Este vorba atât de drumuri deja modernizate, pentru care Consiliul Judeţean va primi banii înapoi pentru alte investiţii, dar şi de sectoare noi de drum.

Două mâini, două calculatoare, un singur elev

La performanţa Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud au contribuit şi zece elevi de la cercul de Robotică al Colegiului Naţional „Petru Rareş“ din Beclean. Ideea de a apela la elevii de clasele a XI-a şi a XII-a a venit de la primarul oraşului Beclean, Nicolae Moldovan, care a apelat şi el anul acesta la elevi pentru a depune trei proiecte pe fonduri europene. Ajutorul elevilor a fost cu atât mai important cu cât fondurile s-au alocat pe principiul primul venit, primul servit. Consiliile judeţene care s-au mişcat mai repede au reuşit să pună mâna pe fonduri.

„La sugestia domnului Nicolae Moldovan de la Beclean am apelat la o echipă de zece liceeni inimoşi şi foarte pricepuţi, care fac parte dintr-un cerc de robotică şi care, coordonaţi de directorul Cristian Nicula (n.r. - directorul Colegiului Naţional „Petru Rareş“), ne-au ajutat la încărcarea documentelor în platformă. Au avut tehnica proprie şi cu ce am pus noi la dispoziţie am reuşit să încărcăm toate documentele în mai puţin de cinci ore“, mai spune Florin Moldovan. Elevii cunoşteau deja platforma ca în palmă şi şi-au împărţit perfect sarcinile, astfel încât niciunul din cele 5 proiecte nu a rămas fără finanţare. Bistriţenii implicaţi în proiect spun că au fost impresionaţi de rapiditatea tinerilor şi îl dau ca exemplu pe unul dintre ei, care putea lucra în acelaşi timp la două computere, coordonând fiecare calculator cu câte o mână.

„Ei au avut practic de introdus şi de urcat datele respective pe platformă. Sunt mai rapizi, mai operativi. Primăria Beclean a avut trei proiecte şi am ajutat şi acolo anul acesta. Acolo ne-am specializat. Cine ne cheamă, ajutăm. Sunt copii deosebiţi, olimpici, cu spirit civic, au vrut să ajute“, a declarat Cristian Nicula, directorul Colegiului Naţional „Petru Rareş“ din Beclean. El mai spune că totul a fost voluntar şi neremunerat. Pentru strădania lor, directorul liceului i-a scos la un suc pe elevi.

Vă mai recomandăm:

Povestea elevului care revoluţionează robotica. Ultima invenţie: robotul care găseşte victimele după cutremur

Geniul din Beclean care revoluţionează robotica: a inventat robotul inteligent care lucrează cu precizie de chirurg

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite