Comuna Rodna scapă de PET-uri, cu o greblă din lemn

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O buturugă mare cu aşchii de lemn a fost montată de trei săptămâni în Valea Băilor din comuna Rodna. Instrumentul acţionează ca o greblă care adună săptămânal 100 de kilograme de PET-uri de pe cursul de apă

Graţie acestui dispozitiv ingenios, construit de un angajat  al Sistemului de Gospodărire al Apelor, Primăria Rodna ar putea economisi 3.000 de lei, echivalentul unei amenzi de la Garda de Mediu, pentru neridicarea deşeurilor lemnoase şi plastice de pe cursurile de apă. Inspectorii de la Garda de Mediu încep de mâine o serie de controale pentru amendarea primăriilor somate, la finele lunii trecute, să cureţe albiile râurilor. Printre acestea se află şi cea din Rodna.

Un dispozitiv eficient

 Sistemul prin care sunt colectate PET-urile la intrarea în comuna Rodna, în zona cunoscută ca Valea Băilor, acţionează deja de trei săptămâni, iar ideea construirii lui îi aparţine lui Cristian Dragotă, angajat al Sistemului de Gospodărire al Apelor, secţia Rodna. „Toată iarna m-am gândit ce să facem ca să adunăm aceste gunoie de pe apă. Am încercat ceva în regim pilot, ca să atragem un semnal de alarmă că există prea multe deşeuri neadunate. Sistemul este din lemn şi are nişte aşchii. Acţionează ca o greblă şi adună toate PET-urile de la 80 de case din comună. O maşină a primăriei vine şi colectează deşeurile. Până acum am adunat vreo 200 de kilograme, care au fost  duse la depozitul din Sângeorz-Băi", explică Cristian Dragotă. Acesta mai spune că speră ca ideea lui să fie preluată de mai multe primării, mai ales că nu implică nici costuri. „Am improvizat ceva şi am vrea ca ideea să fie luată în considerare şi de ale primării", adaugă Dragotă. Şi primarul comunei Rodna spune că e mulţimit de noua formă de ecologizare a cursului de apă. „Este bună şi vrem să o extindem şi la tot cursul Someşului. Colectăm PET-urile la fiecare sfârşit de săptămână şi aşa putem să le arătăm oamenilor că ei aruncă gunoaiele şi nu alţii. Să simtă cât sunt de gospodari", spune Alexandru Năşcan, edilul comunei Rodna.

Mâine încep controalele în judeţ

Printr-o dispoziţie a Prefecturii Bistriţa-Năsăud, comisarii Gărzii de Mediu vor merge în teren, de mâine, pentru a verifica stadiul în care se află opt comune şi un oraş, în ceea ce priveşte ecologizarea cursurilor de apă. „O primă serie de controale s-a desfăşurat în perioada 19 martie - 30 aprilie în Bistriţa Bârgăului, Budacu de Jos, Chiochiş, Dumitriţa, Maieru, Rodna, Şanţ, Şieu, Teaca şi Beclean. Peste tot au fost identificate depozite de mase plastice şi materiale lemnoase pe cursurile de apă şi pe maluri. Tuturor li s-a dat termen de remediere a situaţiei. De mâine, încep controalele", precizează Sorina Drecşan, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Bistriţa-Năsăud. Primăriile care nu şi-au ecologizat malurile şi cursurile de apă riscă amenzi de 3.000 de lei.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite