Cât de nocive sunt pentru copii tabletele sau telefoanele: „Provoacă o dezvoltare forţată şi timpurie a creierului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O tabletă sau un telefon par varianta cea mai simplă pentru părinţii care vor să-şi ştie copilul ocupat. Psihologii atrag însă atenţia asupra utilizării lor excesive, care poate avea ca efecte deficitul de atenţie, slăbirea capacităţii de autocontrol şi impulsivitatea.

Mulţi dintre părinţi apelează la o tabletă sau la un telefon pentru a-i ţine ocupaţi pe cei mici într-un mediu în care pot să îi supravegheze mai bine. Îi determină să apeleze la acest „truc” şi noutăţile de pe piaţa gadgeturile, care fac jucăriile clasice cu care am crescut plictisitoare. 

Deşi par inofensive, gadgeturile utilizate prea mult timp pot să aibă efecte negative, mai ales când este vorba despre copii de vârste fragede.

„Ore întregi, privirea copilului este fixată pe ecranul electronicelor, ore în care lipsa mişcării corporale duce la multiple probleme: coloana vertebrală este afectată (copilul fiind în creştere, formare a oaselor), musculatura nu mai este solicitată, ducând la naşterea cifozei, scoliozei, discopatiei, apariţia obezităţii. Ochii sunt afectaţi de orele prelungite, petrecute în faţa unui ecran luminos, facilitând apariţia miopiei”, explică psihologul Daniela Dragne-Macarie. 

Gadgeturile pot să creeze dependenţă

Folosirea excesivă a gadgeturilor nu afectează doar fizicul, ci şi psihicul nostru. Acestea pot să ducă chiar la o dependenţă, o tulburare psihică ce determină izolarea copilului, lipsa socializării, gadgetul devenind singurul „companion” al copilului. Pe lângă izolarea socială, dispar activităţile necesare întreţinerii unei igiene fizice şi apare irascibilitatea şi sunt neglijate temele şi chiar somnul.

„Din punct de vedere psihologic, gadgeturile oferă o experienţă „statică” şi de observare, decât de creare şi descoperire, activând numai anumite părţi ale creierului, pe când mişcarea fizică obligă copilul să-şi coordoneze corpul şi să anticipeze ceea ce urmează. Copiii, până la vârsta de 12 ani, care sunt expuşi la televizor, computer, telefon, tabletă, cam două ore pe zi, sunt predispuşi la probleme de atenţie (deficit de atenţie), la slăbirea capacităţii de autocontrol, crescând impulsibitatea. Creierul copilului, până la vârsta de 5 ani, este „fraged”, în continuă absorbţie de informaţie şi expansiune. Este interzis cu desăvârşire folosrea gadgeturilor până la această vârstă. De la 6 la 12 ani, gadgeturile nu sunt indicate copiilor, pentru că, până la această vârstă, sistemul imunitar este extrem de sensibil, creierul este în continuă dezvoltare, iar această dezvoltare are nevoie să fie făcută în timp firesc”, explică psihologul. 

Daniela Dragne-Macarie mai spune că gadgeturile provoacă o dezvoltare forţată şi timpurie a creierului, provocând tulburări şi întârzieri cognitive, precum şi nervozitate crescută şi scăderea capacităţii de învăţare. Chiar şi între 12 şi 18 ani, timpul de folosire a gadgeturilor ar trebui să fie limitat la una sau două ore pe zi. 

Vă mai recomandăm:

Activităţile banale care ne relaxează mai mult decât credeam. Cum ne ajută un duş cu apă fierbinte sau cititul unei cărţi

Ce este „odihna activă“ şi de ce cred psihologii că este obligatoriu să avem pasiuni care să ni se potrivească

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite