Când s-au aprins primele becuri pe străzile din România. Zece curiozităţi despre epopeea iluminatul public

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acum 200 de ani, străzile oraşelor mari erau luminate doar atunci când nu era lună plină, cu ajutorul lumânărilor. O altă curiozitate privitoare la epopeea iluminatului este că prima hidrocentrală din România a fost construită pentru a asigura curentul în Castelul Peleş.

În ciuda faptului că revoluţia industrială s-a lăsat mult aşteptată în sud-estul Europei, cel puţin în multe sectoare economice, în unele domenii s-au înregistrat progrese surprinzătoare încă din prima de la mijlocul secolului al XIX-lea.

Potrivit istoricului Volker Wollmann, care descrie în „Patrimoniu preindustrial şi industrial în România” cum s-a simţit industrializarea în ţara noastră, printre realizările tehnicii româneşti se numără prelucrarea ţiţeiului şi ritmul accelerat în care au luat naştere primele centrale electrice, în deceniul al nouălea al secolului al XIX-lea. 

Aceste materii prime şi surse de energie au fost puse la dispoziţia unor ramuri industriale, dar au servit şi iluminatului public. Folosindu-ne de volumul istoricului Volker Wolmann, am realizat o listă cu curiozităţi despre iluminatul public în România: 

- Prima instalaţie de rafinărie industrială a petrolului din România a fost realizată la Ploieşti. Aceasta a fost a treia din lume şi a făcut ca în anul 1856 capitala să fie iluminată cu petrol.

- Bucureşti a fost primul oraş din lume iluminat cu gaz lampant. Ideea a aparţinut farmacistului Adolf Steege. 

- Abia după doi ani de la instalarea primelor 1.000 de lămpi pentru iluminat în Bucureşti a fost introdus acest sistem şi în Viena. 

- La Sibiu, primele lanterne cu lumânări au apărut în 1773 şi erau păzite de două santinele.

- În 1820 se hotărăşte generalizarea iluminatului cu lumânări în Sibiu, însă doar în nopţile în care nu se vedea luna. 

- Banatul, Crişana, Maramureşul, Bucovina şi Transilvania au beneficiat de electricitate înaintea provinciilor extracarpatice. 

- Instituţiile şi obiectivele aveau propriile centrale cale alimentau iluminatul.

- Teatrul Naţional din Bucureşti a fost a treia clădire destinată publicului din Europa, iluminată cu curent electric.

- Distribuţia curentului electric s-a făcut în primă fază cu linii aeriene, iar apoi cu linii subterane.

- Castelul Peleş din Sinaia a aut curent electric încă din primul an de la inaugurare (1883). Cele două turbine, alimentate cu ajutorul apelor râului Peleş susţineau 5 generatoare de curent, care iluminau castelul, parcul şi drumul de acces. Peleşul a avut astfel prima hidrocentrală din România. 

Vă mai recomandăm:

Organizare impresionantă a pompierilor de acum 150 de ani: funcţiona plasa pentru cei blocaţi la înălţime, iar anunţurile se făceau cu toba

Istoria suprinzătoare a tramvaiului. Vehiculul care a fost inventat în Europa, dar a fost implementat masiv în SUA

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite