Blocuri în valoare de 10 milioane de euro, devastate în 4 ani: geamuri sparte, calorifere vândute, gunoaie, pereţi mânjiţi cu fecale. Cine sunt chiriaşii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De mai bine de 10 ani, centrul istoric al Bistriţei este sufocat de cerşetori. Pentru a rezolva această problemă, municipalitatea a început în 2011 mutarea celor care locuiau în centrul istoric în cartierul Viişoara, în locuinţe sociale. În mai puţin de 4 ani, locuinţele au fost devastate de locatari: parchetul din camere a fost demontat şi pus pe foc, caloriferele şi centralele termice au fost vândute, iar geamurile - sparte.

Începând cu anul 2011, Primăria Bistriţa a început să mute locatarii din centrul istoric al municipiului, cei mai mulţi de etnie romă, în locuinţe sociale de la marginea oraşului, amenajate în cartierul Viişoara. Aşa s-a gândit Primăria Bistriţa că va scăpa de cerşetorii care sufocau pur şi simplu centrul istoric. 

Nu mai puţin de 9 blocuri au fost construite în zonă pentru cei care nu aveau o locuinţă şi nu îşi prea permiteau nici o chirie. Peste un milion de euro a costat fiecare dintre aceste blocuri, fondurile provenind atât de la Guvern, cât şi din bugetul local. În total, în Viişoara au fost amenajate în jur de 300 de apartamente şi garsoniere. 

Apartamentele şi garsonierele au fost finisate, dotate inclusiv cu centrale termice. Lipseau doar electrocasnicele şi mobilierul. 

Unii şi-au vândut inclusiv caloriferele din apartamente 

Cum arată aceste blocuri sociale la 4 ani de când au fost predate? Ei bine, întreaga zonă este ticsită cu gunoaie, geamurile de la scări sparte, interfoanele cu care au fost dotate scările lipsesc, iar la unul dintre blocuri a fost arsă inclusiv materialele cu care a fost izolat termic. 

Romii se joacă prin noroaie, iar muzica dată la maxim este la ordinea zilei. Ce se ascunde însă în spatele uşilor este mult mai puţin plăcut decât ce se vede din afară. 

blocuri sociale viisoara  3

Potrivit locatarilor situaţia din unele apartamente este de-a dreptul critică. Pe lângă faptul că aproape jumătate dintre locatari nu mai au gaz, curent sau apă, lipsesc centrala termică, caloriferele şi chiar obiectele sanitare din baie.

„Au fost unii care locuiau pe stradă înainte să li se dea locuinţă. Au dat nişte bani, li s-a făcut buletin de Bistriţa şi aşa au pus mâna pe o locuinţă socială. Ăştia se comportă în locuinţele sociale cum se comportau şi în pădure: şi-au vândut centralele termice, caloriferele şi fac foc într-un butoi din tablă aşezat în mijlocul camerei. Iau apă de la hidrantul dintre blocuri pus de pompieri şi bagă pe foc bucăţi din parchet. Nu toţi care au primit un apartament aici l-au meritat”, povesteşte dezamăgit unul dintre locatari, care locuieşte în aceste blocuri încă din anul 2011, alături de familie. 

Pereţii unei camere, plini dintr-o parte în alta cu fecale şi mâncare

La parterul unuia dintre blocuri, din anul 2012, locuieşte un tânăr de 26 de ani cu probleme psihice, care a devastat pur şi simplu apartamentul pe care l-a primit familia sa de la Primărie. 

Tânărul este ţinut într-una dintre camere închis de către părintele său care nu îl poate controla şi refuză să-l interneze într-un spital de psihiatrie să nu piardă ajutorul de handicap primit.

Acesta nu comunică şi este extreme de violent. A umplut pereţii camerei unde este ţinut captiv cu fecale şi mâncare. De asemenea, a spart geamurile camerei şi aruncă pe geam diverse obiecte, spre disperarea vecinilor săi. 

bloc social viisoara bistriteanul.ro

Aşa arăta în anul 2014 camera în care locuieşte tânărul FOTO: Bistriţeanul.ro

În camera în care locuieşte tânărul nu mai există parchet, acesta smulgându-l într-un acces de furie. Când a fost lăsat afară, tânărul cu probleme psihice a dat foc la izolaţia blocului în care locuieşte şi a spart geamurile de la scară, dar şi ale vecinilor. 

Acesta nu este singurul caz „extrem” întâlnit la Viişoara. Locatarii povestesc că o adolescentă era să-şi bage în mormânt copilul de doar două luni, după ce a ezitat să-l scoată din casă când a luat foc o saltea din camera în care se afla bebeluşul. Se pare că adolescenta se droga cu aurolac. Micuţul a ajuns la spital intoxicându-se cu monoxid de carbon.

Primăria are mâinile legate

Dacă în prima jumătate de an de la predarea primelor apartamente, locatarii erau „verificaţi” săptămânal de Poliţia Locală, se pare că oamenii legii nu mai calcă pe la Viişoara decât sporadic. 

„Vin poliţiştii locali şi reprezentanţi ai primăriei şi spun: rezolvaţi-vă problemele între voi. Păi ce suntem în junglă aici? Mă apuc eu să mă pun cu ţiganii să bage cuţitul în mine?” explică un bărbat de 40 de ani, care locuieşte în Viişoara din 2012. 

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistriţa, Mihai Ruşti spune că s-au început demersurile pentru evacuarea chiriaşilor, însă acest lucru este posibil doar în urma unei hotărâri judecătoreşti. Un astfel de proces poate să se întindă pe ani de zile. Până în acest moment nu s-a reuşit evacuarea niciunuia dintre chiriaşii de la blocurile sociale din Viişoara. 

blocuri sociale viisoara  4

Foto: Bianca Sara

Mai mult, reprezentanţii Primăriei spun că nu pot să verifice cum îşi păstrează romii apartamentele primite de la Municipalitate, pentru care unii plătesc doar 20-30 de lei lunar chirie. Asta pentru că romii nu deschid uşa când sunt verificaţi de Primărie, iar cadrul legal nu le permite poliţiştilor locali să le intre în casă fără acord.

„Din păcate există şi oamenii care nu reuşesc să se integreze în condiţiile pe care noi le-am oferit acolo, oamenii care au restanţe atât la plata chiriilor, cât şi la plata utilităţilor. Soluţia este iniţierea unor procese şi mai apoi evacuarea. (…) Existe semnale pe care le-am primit şi noi cu privire la starea apartamentelor, dar sunt destul de vagi. La controalele pe care noi le-am făcut nu am avut astfel de constatări. E adevărat că sunt mai multe locuinţe unde nu ni s-a permis accesul, dar acolo lucrurile s-ar putea să fie clarificate în momentul în care datoriile cresc şi ne permit să deschidem un proces şi mai apoi să îi evacuăm”, explică purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistriţa, Mihai Ruşti. 

Vă mai recomandăm:

Zeci de romi trăiesc într-un focar de infecţie şi fără căldură, la Bistriţa, dar au televizoare, laptopuri şi antene de satelit

FOTO Românii din lumea a treia. Viaţa tristă a oamenilor uitaţi de Dumnezeu într-un sat din Bistriţa-Năsăud

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite