Bistriţenii au înfruntat gerul pentru jumătate de litru de apă sfinţită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţenii au umplut până la refuz bisericile de Bobotează FOTO: Bianca Sara
Bistriţenii au umplut până la refuz bisericile de Bobotează FOTO: Bianca Sara

Luni, în 6 ianuarie, mai toate bisericile ortodoxe din Bistriţa au fost pline ochi de credincioşi înarmaţi cu PET-uri de plastic. Preţ de mai bine de două ore cât a durat slujba bistriţenii care nu au mai încăput în biserici au înfruntat cele minus 5 grade cât se înregistrau în municipiu.

Credincioşii ortodocşi din întreaga ţară au sărbătorit luni 6 ianuarie Bototeaza sau botezul lui Iisus Hristos. Boboteaza încheie ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă care încep în Ajunul Crăciunului.

Toate bisericile din municipiu au fost pline de credincioşi, asta în ciuda gerului care nu a cruţat nici Bistriţa. Din cauza faptului că bisericile erau pline ochi, mulţi dintre bistriţeni au fost nevoiţi să asiste la slujbă afară, la -5, -6 grade.

Cea mai mare şi cea mai veche biserică din Bistriţa, cea de la Coroana, a fost plină şi ea ochi de credincioşi. Plină a fost şi curtea lăcaşului de cult, jandarmii şi poliţiştii locali fiind şi ei prezenţi pentru a evita îmbulzeala credincioşilor.

Doar la Biserica de la Coroana an de an se pregătesc 1000 de litri de apă sfinţită, care este aşezată în butoaie în curtea lăcaşului de cult. În doar două ore, sute de bistriţeni s-au oprit pe la butoaiele cu robinet pentru a-şi umple sticlele cu apă sfinţită.

„Aceasta este o apă binecuvântată. Este o apă care nu se strică, nu are niciun fel de compus chimic. A fost testată în acest sens şi nu s-a găsit niciun compus chimic”, a precizat şi în cadrul slujbei protopopul Alexandru Vidican.

Potrivit preotului protopop Alexandru Vidican în fiecare parohie din judeţ se sfinţesc 200-300 de litri de apă, care mai apoi este oferită credincioşilor, pentru a-i feri de rele. La nivelul judeţului cantitatea de apă sfinţită ajunge la zeci de mii de litri. Fiecare credincios pleacă acasă cu un litru sau doi litri de agheasmă, pe care o vor consuma în zilele următoare. 

Tot cu agheasmă se sfinţesc şi locuinţele până în ajun de Bobotează, în cadrul unui obicei religios numit „umblatul cu crucea”. Doar în Bistriţa, în prima zi a anului şi până în ajun de Bobotează au vizitat casele credincioşilor 30 de preoţi, la care s-au adăugat şi alţi 10 slujitori ai Domnului din parohiile din apropiere.

Vă mai recomandăm:

Halloweenul se mută în ianuarie de peste 500 de ani într-un sat bistriţean. Zeci de localnici se costumează pentru a alunga spiritele rele

Tradiţii şi obiceiuri de Bobotează pentru fetele nemăritate. Cum să-ţi afli ursitul cu o farfurie şi două lumânări, fără busuioc pus la sân sau sub pernă

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite