Bistriţa: Portret/ Augustin Ostace: „Românul este prea opincizat în tradiţie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A fugit în Occident chiar înainte de ´89 şi după 20 de ani de viaţă şi studiu „dincolo”, a asimilat o întreagă filosofie privind Uniunea Europeană şi globalizarea

Augustin Ostace a emigrat chiar înainte de Revoluţie. „Am fugit în Occident în ´88, pe timpul comunismului. Nu mi-a venit să cred că nedreptatea ajunsese la nişte proporţii greu de acceptat pentru un om cât de cât raţional. Mi-am cumpărat maşină, m-au anchetat pentru asta.

Mi-am cumpărat ghiul, m-au întrebat de unde am aur. Pe atunci totul era interzis, erai bătut, omorât. Nu vedeam sfârşitul comunismului”, povesteşte Ostace. Ajuns „dincolo”, a făcut de toate pentru a supravieţui. „Am lucrat de toate: am spălat pe jos, am îngrijit oameni, am fost gigolo la babe, am lucrat ca medic, am lucrat ca jurnalist...”, mărturiseşte el. Însă preocupările lui nu au gravitat doar în jurul supravieţurii, ci s-au aplecat şi asupra vieţii intelectuale. Inspirat din experienţele sale, a scris mai multe romane: „Nesfârşitele frontiere”, „Emigrant iniţiatic”, „Rătăcitorul timpurilor”. „M-am adaptat muncind şi învăţând”, conchide scriitorul.

Românii sunt europeni

În prezent, Augustin Ostace participă regulat la cursurile Universităţii „Albertus Magnus”din Köln: cursuri de filosofie, medicină, astronomie şi chiar matematică. „Filosofia secolului XXI înseamnă enciclopedismul şi interdisciplinarismul”, subliniază el. De 12 ani locuieşte în Germania, unde, înafară de a fi medic, face parte din mai multe cercuri intelectuale.

A devenit extrem de interesat de Comunitatea Europeană şi de fenomenele care o însoţesc, dar mai ales de integrarea României în această comunitate, cu toate valorile ei. „Fiinţa umană este elementul principal al acestei structuri. Noi nu avem o altă categorie căreia să ne adresăm, decât fiinţei umane: omului bătrân, tânăr, suferind, omului de pretutindeni. Românii sunt europeni prin elementele europoide, cultura latină, religia, culoarea pielii, mersul. Dacă vom deveni «mai europeni» sau «mai români», încă nu pot aprecia.

Românul este încă prea opincizat în tradiţie”, explică Ostace. Acesta a publicat mai multe cărţi pe tema Uniuni Europene, cărţi scrise în engleză şi germană, limbi care îi permit o mai bună comunicare cu spaţiul în care îşi desfăşoară activitatea de cercetare. „Am intrat în chestiunile europene pe teren propriu, fiind pasionat de istorie şi filosofie. Engleza şi germana îmi permit să intru în contact cu detaliile teribile ale acestor chestiuni”, mai precizează el. Consideră nejustificată  mentalitatea conform căreia tot ce este românesc înseamnă prost: „Aşa n-ar mai fi apărut la noi un Eliade, un Cioran, un Ionesco, un Brâncuşi”.     

Întrebări şi răspunsuri

Credeţi că este relevant a fi sau a nu fi de acord cu globalizarea?


Ne naştem înăuntrul unor fenomene istorice, mai bune sau mai puţin bune, de care noi nu prea ne dăm seama. Omul se distribuie, se răspândeşte pe toată suprafaţa pământului, îl sapientizează. Epoca fierului, epoca bronzului, marile imperii sunt forme timpurii de preglobalizare.

Pot valorile tradiţionale să se tranforme în valori europene?

Cultura noastră tradiţională are nişte frumuseţi care sunt în confruntare cu lumea occidentală, tehnologică, ştiinţifică, mai mult sau mai puţin raţională. Românul este mai refractar la nou. Dar el nu trebuie să renunţe la scândură, la fag, la stejar,  la brad, la valorile eco-mioritice.   

Ce-i place

Îi place spiritul liber, îl încântă cultura, militează pentru o desfăşurare dinamică a ideilor care pot duce la o ascensiune a fiinţei. Admiră muzica şi arta, în general, este pasionat de filosofie şi istorie.

Ce nu-i place

Nu-i place minciunea, dipreţuieşte aroganţa, respinge ignoranţa. Cel mai mult îl deranjează faptul că aceasta din urmă este tot mai frecventă în viaţa politică şi duce la rezultate catastrofale.

NĂSCUT
18 septembrie 1952, la Nimigea, judeţul Bistriţa-Năsăud

EDUCAŢIE
Facultatea de Medicină, Cluj-Napoca
Participă la cursurile Universităţii „Albertus Magnus” din Köln

EXPERIENŢĂ
Medic asistent la un cabinet stomatologic în Köln

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite