Bază spaţială din 70.000 de piese LEGO – proiectul grandios al unui bistriţean. „Construcţia“, prezentată la una dintre cele mai mari expoziţii din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tony Tocaci, un bistriţean de 37 de ani, se va duce cu lucrarea sa în Cehia la cea mai mare expoziţie a fanilor LEGO din Europa. La eveniment va merge şi un alt român, Grigore Tomoioagă care a construit un sat maramureşan.

Tony Tocaci (37 de ani) este un specialist IT din Bistriţa care s-a îndrăgostit de piesele LEGO imediat după Revoluţie, când s-au deschis graniţele, iar jucăriile populare în întreaga lume au ajuns şi în România. O construcţie din LEGO realizată de el va participa anul acesta la o expoziţie internaţională care va avea loc în Cehia.

Pe Tony îl găsim trebăluind la proiectul lui: o bază spaţială din LEGO ce se întinde pe mai bine de doi metri şi jumătate lungime şi tot atât lăţime. „În anii ’90, tata mi-a luat două seturi de LEGO şi aia a fost tot. Alte jucării n-am mai avut în casă pe tot parcursul copilăriei şi nici acum, la maturitate“, îşi începe Tony povestea.

Pasiunea pentru jucării şi machete s-a transmis în familie, de la o generaţie la alta. Tatăl lui Tony colecţionează şi el trenuleţe şi maşinuţe încă din anii ’70, transformându-şi locuinţa într-o expoziţie permanentă.

Milioane de piese LEGO au trecut de-a lungul timpului prin mâinile specialistului IT. În urmă cu doi ani, acesta s-a hotărât să arate lumii, încet-încet, ce minunăţii pot lua naştere cu ajutorul banalelor piese LEGO.

Tony se ocupă şi de activitatea Asociaţiei Brickenburg pe plaiuri bistriţene. Asociaţia este activă în întreaga ţară, reunind practic fanii LEGO din România sub aceeaşi umbrelă. Specialistul IT a început timid, cu mici întâlniri cu copiii pasionaţi de LEGO, şi a trecut la organizarea unor expoziţii grandioase, devenite deja tradiţie în Bistriţa.

Cu fiecare ediţie, expoziţiile organizate de Asociaţia Brickenburg aduc piese care-i lăsă mască pe vizitatori. Din expoziţii nu au lipsit nici piesele de colecţie, în expoziţia din 2013 fiind prezentată o dubiţă din LEGO realizată în anul 1980 şi un vapor din LEGO făcut în 1985.

A LUCRAT UN AN LA PROIECT

În expoziţiile pe care le organizează se regăsesc mereu şi scene SF, de care Tony este absolut îndrăgostit şi cărora le dă viaţă cu multă migală. A fost şi cazul expoziţiei din această primăvara, de la Bistriţa, când proiectul lui Tony a atras toate privirile şi a uimit de-a dreptul vizitatorii.

image


Bază spaţială cu care va participa şi în Cehia este compusă din 70.000 de piese LEGO. Nu mai puţin de un an de zile a petrecut Tony la această construcţie grandioasă.

„Timpul de concepere a lucrării se întinde pe mai bine de un an de zile. Am  demontat o bază a mea mai veche şi am reconstruit una nouă de la zero. Conţine figurinele clasice cu armuri şi căşti, roboţi controlaţi de oameni, maşini, tancuri, trenuri şi nave spaţiale. M-am inspirat din tot ceea ce înseamnă jocuri de strategie pe tema SF şi filme de profil. Practic regăsim integrate într-o singură concepţie mai multe filme şi jocuri“, explică Tony.

INOVAŢIE: UN TELEPORTOR

Deşi fiecare element al său îţi ia ochii, cea mai spectaculoasă piesă, care nu a mai fost folosită în nicio construcţie de acest gen până acum, este un „teleportor“ făcut dintr-un „plasma disc“, un gadget tot mai popular în ultima perioadă, folosit în special pentru decor.

Teleportorul se potriveşte de minune printre piesele LEGO. Mai mult, Tony a făcut tot posibilul să-l integreze în baza sa spaţială. O navă spaţială din LEGO iese din teleportorul luminat cu mici fulgere albastre. „E o idee nouă, nu am mai văzut niciunde aşa ceva, de asta am şi făcut-o, îmi plac provocările“, afirmă Tony.

image

Bistriţeanul spune că a văzut o astfel de plasmă într-un local, unde era folosită pe post de reclamă la bere. Nu i-a trebuit mai mult de câteva secunde să integreze în minte piesa în construcţia sa. Tony recunoaşte faptul că îl ajută mult cunoştinţele din domeniul tehnic şi electronic pentru a face proiectele interactive şi a le pune în valoare cu ajutorul luminii, în cazul acesta al ledurilor.

CONSTRUCŢIA E APROAPE GATA

Deşi în majoritatea pasionaţilor de LEGO îşi fac schiţe pe hârtie cu lucrările cărora urmează să le dea viaţă, Tony spune că hârtia lui a fost tocmai masa de lucru. Prima dată a gândit şi a făcut clădirile, după care au urmat legăturile dintre ele şi un munte, şi el desprins parcă din lumea SF. Construcţia este gata în proporţie de 80%, Tony muncind în prezent la partea de relief şi detalii.

„Am avut o idee generală la început cu ce vreau să fac şi, pe măsură ce am avansat cu construcţia, au venit unele idei, au plecat altele. Ajungi să construieşti o clădire până la 80% şi să o strici până la 20% pentru că îţi vine o altă idee sau nu ţi se potrivesc piesele. Mi s-a întâmplat la fiecare piesă a proiectului“, explică Tony.

Construcţia include piese LEGO obişnuite. A folosit şi piese dedicate altor genuri de construcţii, cum sunt oraşele. Astfel, piesele cu striaţii negre, folosite în construcţiile de drumuri din LEGO, au fost adaptate şi potrivite în baza spaţială a bistriţeanului.

Deşi nu-i place să vorbească de costurile la care se ridică o astfel de lucrare, un calcul simplu arată că Tony a investit aproximativ 3.000 de euro în piesele care compun această lucrare.

ROMÂNII ÎN PREMIERĂ LA EXPOZIŢIA DIN PRAGA

Baza spaţială realizată de Tony va participa anul acesta la unul dintre evenimentele majore de profil din Europa, LEGO Fest Kids Praga. Evenimentul se va desfăşura în perioada 13 iunie- 28 iunie.

Fiind unul dintre cele mai importante evenimente de profil din Europa, organizatorii LEGO Fest Kids Praga au fost destul de pretenţioşi cu proiectele pe care le vor expune. Până la această ediţie, construcţiile realizate de români nu au avut ocazia să fie expuse la Praga.

„A fost o selecţie destul de riguroasă, au cerut o grămadă de date şi informaţii. Baza spaţială a fost selectată când era încă în construcţie. Suntem doar doi români care vom participa, eu şi Grigore Tomoiagă de la Moisei, care va expune satul maramureşean“, precizează bistriţeanul.

Sat tradiţional făcut din bucăţi colorate

Alături de lucrarea bistriţeanului, anul acesta va putea fi admirat la Praga şi un sat maramureşean realizat exclusiv din piese LEGO, despre care „Weekend Adevărul“ a scris în urmă cu câteva luni. Satul se întinde pe un metru pătrat şi este realizat de Grigore Tomoiagă din Moisei (judeţul Maramureş).


Bărbatul de 48 de ani a reuşit să surprindă splendoarea satului maramureşean folosindu-se de 15.000 de piese LEGO. Construcţia conţine clasica bisericuţă din lemn, dar şi o casă tradiţională cu tot cu gospodărie şi o moară.

image


De asemenea, sunt surprinse şi momente din viaţa omului simplu de la ţară, precum ţuica făcută în cazan, hrănitul animalelor şi chiar şi o înmormântare. Moroşanul a avut nevoie de patru luni pentru a definitiva proiectul unic în ţară. Câteva ore bune pe zi au fost dedicate acestui proiect.

„Fiind din zonă şi fiind îndrăgostit de partea veche a Maramureşului, care încet-încet dispare, am vrut să fac ceva, să păstrez eu tradiţia”, spune Grigore Tomoiagă.
 

Vă mai recomandăm:

Cărămizile din plastic care schimbă vieţi: lecţia puştiului care la 10 ani este de trei ori campion: la LEGO, la şah şi la şcoală

FOTO Greii (pop)rock-ului şi ai rap-ului, din LEGO

FOTO VIDEO Bătălia roboţilor LEGO: misiunile elevilor sunt de protejare a spaţiului cosmic

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite