Un primar din România a intrat în greva foamei. Ce-l revoltă pe edilul care protestează în faţa Ministerului Sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Morar, primarul de la Ulmeni, a intrat în greva foamei în faţa Ministerul Sănătăţii. FOTO: Arhivă personală
Lucian Morar, primarul de la Ulmeni, a intrat în greva foamei în faţa Ministerul Sănătăţii. FOTO: Arhivă personală

Lucian Morar, primarul oraşului Ulmeni a intrat în greva foamei. Protestul radical îl desfăşoară în faţa Ministerului Sănătăţii, acolo unde luni, 15 aprilie, s-a instalat cu bannere.

Motivul pentru care primarul oraşului Ulmeni a ales să intre în greva foamei îl reprezintă decizia de a se deschide o substaţie de ambulanţă în comuna maramureşeană Ariniş. Edilul susţine că a făcut demersuri încă din anul 2011 pentru înfiinţarea unei staţii de prim ajutor în localitate, dar nu a primit niciodată un răspuns favorabil. 

„Sunt siderat de decizia Ministerului Sănătăţii, comunicată public prin canalele media judeţene cu prilejul inaugurării Laboratorului de Radioterapie cu Energii Înalte, de a înfiinţa o staţie de ambulanţă în comuna Ariniş, judeţul Maramureş, în condiţiile în care oraşul Ulmeni a început acest demers justificat în anul 2011 şi nu a primit răspuns favorabil. Am transmis solicitări privind înfiinţarea unei staţii sau substaţii de ambulanţă în oraşul Ulmeni, judeţul Maramureş, începând cu anul 2011”, spune Lucian Morar, primarul oraşului Ulmeni.

În oraşul Ulmeni a existat staţie de ambulanţă, încă de pe vremea când era comună, iar în anul 2005 a fost desfiinţată. Oraşului Ulmeni îi sunt arondate 7 sate: Tohat, Chelinţa, Ţicău, Arduzel, Someş-Uileac, Vicea, Mânău, iar pe traseul Baia Mare - Ulmeni nu există nici o substaţie a Serviciului de Ambulanţă Maramureş. Mai mult, în zona Ulmeni nu există nici un spital, cea mai apropiată unitate spitalicească fiind la Baia Mare, la o distanţă de aproximativ 50 km.

„Înfiinţarea unei substaţii de ambulanţă în oraşul Ulmeni este de o importanţă deosebită pentru asigurarea premiselor necesare de performanţă a activităţii medicale din judeţul Maramureş. Care este pragul de la care o comunitate „are valoare” şi, în plus, nu „consumă inutil” resurse publice? Solicit Ministrului Sănătaţii să îşi clarifice public poziţia referitoare la aprobarea înfiinţării substaţiei de ambulanţă în comuna Ariniş şi nu în oraşul Ulmeni”, a mai adăugat Lucian Morar.

Comunitatea din Ulmeni are un număr de 7.474 persoane, din care 1.750 sunt de naţionalitate maghiară şi aproximativ 1.900 sunt persoane de etnie romă. 

Scrisoare de protest adresată preşedintelui Klaus Iohannis

Lucian Morar, primarul oraşului Ulmeni a formulat şi o scrisoare de protest pe care a adresat-o Avocatului Poporului, Agenţiei Naţionale a Romilor, Guvernului României, Instituţiei Prefectului Maramureş dar şi preşedintelui României. 

„Cine decide care este nivelul „calităţii vieţii” necesar pentru a avea drepturi egale? Numărul mare de solicitări existente în oraşul Ulmeni şi mai ales din rândul comunităţii rome, susţin oportunitatea înfiinţării unei substaţii de ambulanţă în oraşul Ulmeni pentru a se putea interveni cu cea mai mare promptitudine la solicitările din zonă. Pentru a reduce timpii de intervenţie şi pentru încadrarea în limitele prevăzute în normele legale (Legea nr.95/2006, Titlul IV şi normele de aplicare a acesteia) se impune ca o necesitate majoră înfiinţarea unei substaţii de ambulanţă în oraşul Ulmeni, care să activeze în flux continuu. Dincolo de convingerile politice şi ideologice diferite, constat  profund revoltat, faptul că s-a luat decizia înfiinţării unei staţii de ambulanţă în comuna Ariniş, în condiţiile în care oraşul Ulmeni a solicitat, începând cu anul 2011, acest lucru. Doresc să resping confuzia voit indusă că totul se reduce la poziţionări politice, ideologice şi/sau etnice diferite şi că acesta ar fi motivul înfiinţării unei staţii de ambulanţă în comuna Ariniş şi nu în oraşul Ulmeni”, arată primarul în scrisoarea deschisă.

Decizia de a se construi o substaţie de ambulanţă la Ariniş, luată în cadrul comisiei interministeriale compusă din reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii şi ai Ministerului de Interne  

La Ariniş, a avut loc deja prima inspecţie în teren la amplasamentul viitoarei substaţii de ambulanţă. Aceasta a avut loc la finele săptămânii trecute. Decizia de a se construi o substaţie de ambulanţă la Ariniş a fost luată în urma discuţiilor care au avut loc în cadrul comisiei interministeriale compusă din reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii şi ai Ministerului de Interne. Substaţia de ambulanţă se află la intrarea în localitate, iar clădirea a fost renovată în ultimele luni, cu fonduri de la bugetul local.

„Am investit aproximativ două milioane de lei, iar dacă se decide că substaţia rămâne la Ariniş, mai avem de făcut câteva lucrări esenţiale. Am prevăzut o nouă sumă de bani în buget şi, în caz că va fi necesar, vom apela şi la un ajutor la nivel judeţean, pentru a oferi cele mai optime condiţii celor care vor activa în această locaţie. Ne-am bucura să rămână această substaţie de ambulanţă la Ariniş, pentru că ar veni în ajutorul multor bolnavi care au nevoie de servicii medicale de urgenţă”, a declarat primarul comunei Ariniş, Gheorghe Mureşan.

Citeşte şi

FOTO Tânăra care s-a înscris voluntar la SMURD după ce şi-a pierdut fiul în vârstă de 2 ani: „Sper ca şi alţi oameni care au trecut prin tragedii să nu renunţe“ 

Cum te poate costa folosirea limbii maghiare 100.000 de euro în România. Manipularea unei decizii a instanţei

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite