Metode sigure ca să scapi de sughiţ: ce trebuie să facem dacă ne apucă în public. Punctele sensibile din palmă pe care trebuie să le activezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sughiţul poate da disconfort   Sursa FOTO: Shutterstock.com
Sughiţul poate da disconfort   Sursa FOTO: Shutterstock.com

Sughiţul nu este niciodată binevenit. Oricând ne-ar apuca, ar fi un moment nepotrivit. Aşa că indiferent de moment, ne grăbim să luăm măsuri să-l oprim. Specialiştii ne învaţă câteva trucuri simple.

Sughiţul ne poate pune în situaţii din cele mai neplăcute, în special dacă apare atunci când suntem în public. Greu de controlat şi imposibil de stăpânit, sughiţul poate fi, totuşi, oprit, uneori, cu câteva trucuri simple.

Mulţi dintre noi ne amintim, probabil de când eram mici şi ne apuca sughiţul, iar mamele noaste ne puneau să bem nouă înghiţituri de apă rece. Pare un leac băbesc, însă chiar poate funcţiona, iar explicaţia e simplă. ”Atunci când înghiţiţi mult, contracţiile ritmice ale esofagului se suprapun peste spasmele diafragmului”, se arată în ”1001 remedii casnice” de la Reader’s digest. De asemenea, tot de acolo mai putem afla că putem scăpa de sughiţ dacă ne apăsăm în palmă cu degetul mare de la mâna opusă sau să strângem între degetul mare şi cel arătător articulaţia de la baza degetului mare de la mâna opusă. Un alt sfat se referă la respiraţie şi ne învaţă să tragema aer în piepr şi să menţinem câteva secunde. Nivelul dioxidului de carbon din plămân va creşte şi asta va relaxa diafragmul. Dacă nu ne vede nimeni, putem ţine degetele în urechi 20 - 30 de secunde sau să apăsăm zona din spatele urechilor, imediat sub baza craniului. 

”Acest lucru transmite un semnal de relaxare prin nervul vag, care este conectat cu zona diafragmului”, mai scrie sursa citată. Un alt sfat arată că e de ajutor dacă ne putem acoperi urechile atunci când bem (putem folosi un pai pentru a bea şi asfel avem mâinile libere), astfel, mai arată sursa citată, se aplică presiune pe nervul vag şi sughiţul ar putea înceta.

Şi unele alimente ar putea duce la încetarea sughiţului, cum a fi ceva foarte dulce sau foarte acru sau orice disconfort care ar putea distrage atenţia sistemului nervos central.

Obiceiuri alimentare care provoacă sughiţul

Sughiţul, mai arată specialiştii, poate fi provocat de anumite obiceiuri alimentare precum acela de a mânca prea repede sau prea mult, de a înghiţi prea mult aer în timpul mesei, sau consumul de buturi acidulate. Acestea vor irita diafragma şi dilată stomacul, iar contracţiile bruşte ale diafragmei duc la închiderea epiglotei şi produc astfel sunetul sughiţului.

În general, sughiţul se opreşte de la sine după câteva minute, dar poate dura uneori şi câteva ore. Dacă, însă, durează mai mult de 48 de ore, este cazul să ne prezentăm la medic. Există, de asemenea, cazuri în care sughiţul poate dura şi mai mult şi poate fi semnul une boli grave.

Mai puteţi citi:

Originea expresiei „a deschide cutia Pandorei“. Mitologia antică a consacrat-o cu sens diferit comparativ cu cel actual

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite