Haistylistul-psiholog care le tunde pe femei în funcţie de personalitate: „Ideea e să iasă în evidenţă femeia, nu coafura“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A trecut vremea când la modă era o singură tunsoare, iar colorarea părului era opţională. Astăzi, pentru un look desăvârşit, un drum la coafor este absolut necesar. Iar când vine vorba despre culoarea părului, moda pare că nu mai are limite. Dar când hairstylistul este şi psiholog, moda devine ştiinţă.

Orice femeie îşi doreşte să fie frumoasă. Dar atunci când vorbim de frumuseţe, trebuie să ne gândim la un look complet, care începe din creştet şi se termină în vârful pantofilor. Şi pentru că am vorbit de creştet, atunci când vrem un look nou, de acolo trebuie să începem. Astfel, o vizită la un salon de înfrumuseţare ar fi locul de unde trebuie să pornim. Cât despre culoarea preferată a părului, aici e bine să ne consultăm cu hairstylistul, pentru că el are alte criterii după care ne va sfătui cum să alegem culoarea. Iar atunci când hairstylistul e un absolvent de psihologie, alegerea culorii părului devine o adevărată ştiinţă.

”Important este să găsim modalitatea prin care să o facem mai frumoasă, dar care să o şi caracterizeze. Pentru că degaba o faci să se simtă foarte frumoasă, dacă pe ea nu o caracterizează”, începe hairstylistul-psiholog Răzvan Roman, din Baia Mare, judeţul Maramureş. Cum face asta, e o altă ştiinţă. ”În primul rând, îmi dau seama ce nu-i place, ce evită. Un om are multe traume în copilărie. De exemplu, poate a fost tunsă scurt în copilărie şi atunci se va feri de părul scurt. Sau a avut o experinţă neplăcută când şi-a vopsit părul şi automat detestă culoarea respectivă, chiar dacă acea culoare poate să-i vină foarte bine, cu condiţia să fie pusă aşa cum trebuie şi când trebuie”, continuă hairstylistul băimărencelor curajoase. ”Trebuie să ştii ce nu-i place, ca să-ţi construieşti în minte un look pe care să-l accepte. Mult mai uşor va accepta un breton o persoană care n-a avut niciodată, decât o persoană care a avut şi i-a fost greşit făcut”, completează el.

O coafură trebuie să fie originală şi adaptată fiecărei fizionomii, indiferent de modă. ”Părul nu trebuie să iasă în evidenţă, ci trebuie să pună în evdenţă chipul. Dacă mergi la o nuntă şi atunci când vezi mireasa te gândeşti «ce frumoasă e», înseamnă că a făcut o treabă bună. Dar dacă te gândeşti «ce coc are mireasa», n-a făcut o treabă bună, oricât de frumos ar fi cocul. Ideea nu e să iasă în evidenţă coafura, ci să o pună în evidenţă pe ea. Asta face diferenţa. Părul trebuie să fie un accesoriu care să te pună în evidenţă, să vezi persoana în ansamblu, nu părul”, detaliază el.

Deşi ca orice hairstylist execută cam tot ce îi cer clientele, provocarea lui este să ne lăsăm pe mâna lui, iar el, după ce ne va studia chipul şi personalitatea, ne va alege culoarea şi tunsoarea care să ne reprezinte. ”Tunsoarea o putem alege în funcţie de forma feţei, dar la vopsit e foarte importantă culoarea feţei. La o doamnă cu faţa mai roşie nu vom pune un blond argintiu, dar putem pune o culoare mai caldă, mai degajată. O nuanţă naturală, nu una rece, nu un albastru”, începe el explicaţiile.

”Pe orice om îl prinde orice culoare, însă diferă intensitatea şi tonalitatea culorii. Un blond poate fi mai cald sau mai rece. Încercăm să scoatem în evidenţă calităţile şi să ascundem defectele”, continuă el. Oricine s-ar întreba cum ar putea să aibă încredere în cineva să-i aleagă lookul. ”Încredere capeţi atunci când vezi ce lucrează omul acela. Apoi, când stai devorbă cu persoana respectivă. În general, îţi dai seama de personalitatea unui om după primele cinci cuvinte. Dar eu îmi dau seama şi după păr, după culoarea, lungimea şi coafura. O persoană cu părul roşu, tunsă bob, spre exemplu, este o persoană foarte hotărâtă, căreia îi place să conducă. Îndrăzneaţă. Blondul înseamnă femnitate, graţie. Dar la blonde e puţin mai dificil, pentru că dacă e tunsă scurt, poate fi deschisă la foarte multe, să aibă o personlitate puternică, însă poate fi maleabilă”, continuă el.

Rezultatul final, influenţat de hormoni

Răzvan Roman, ca orice profesionist, ştie întotdeauna ce face, tocmai de aceea ar considera o greşeală să susţină că poate obţine orice nunaţă, în orice condiţii. Ori de câte ori vopseşte părul cuiva, spune el, se poate aştepta la o surpriză, pentru că există o multitudine de factori care ne pot influenţa rezultatul final al vopsirii părului. Explicaţia ştiinţifică ne va face să părem mai mult ghinioniste decât neştiutoare. ”Când începem, ştim ce vrem să facem, dar surprize pot apărea oricând. Poate fi vorba de un tratament (medicamentos) pe care îl ia persoana, iar părul are o strânsă legătură cu hormonii şi totul se vede şi are efect asupra părului. Niciodată nu poţi şti exact ce va ieşi la final. Nu va ieşi exact nuanţa respectivă, ci ceva pe aproape”, mai spune el.

Totuşi, unele femei suficient de curajoase s-au lăsat pe mâna lui fără să stea pe gânduri. Tania Purcaru este una dintre ele. ”Nu am spus absolut nimic, am vrut să fac un experiment. Acum nu-mi pare rău”, spune ea, după şase ore petrecute în salon. ”Am trei nuanţe de culori în păr şi arată superb”, contiuă ea.

Absolvent de psihologie, hairstylist pasionat

Răzvan Roman este absolvent de Psihologie. El a ajuns la un curs de coafură din întâmplare, după ce sora lui l-a înscris fără să ştie. A făcut pregătire în Italia, în Anglia - la Londra şi în Germania. S-a specializat în ”tunsoare şi culoare”, iar în momentul de faţă, cele mai cerute culori sunt albastru şi ”ombre” (blond, decolorat începând de la câţiva centimetri de rădăcină). De asemenea, mai spune el, a fost o perioadă în care majoritatea femeilor îi cereau freza Rihanei.

Hairstilystul face recomandări în ce priveşte întreţinerea părului, dar şi a vârstei de la care putem începe să ne vopsim părul. Acesta spune că este o greşeală să uscăm părul cu prosopul, pentru că firul de păr se deteriorează, asemenea unui sul subţire din hârtie moale, după cum a arătat el într-un mic experiment. De asemenea, el spune că nu se recomandă vopsirea părului înainte de vârsta de 16 ani.

Mai puteţi citi:

Oraşul caselor-castel pustii. De ce ridică borşenii miniblocuri de 150.000 de euro în care nu mai locuieşte nimeni

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite