FOTO Acuzaţii nefondate. Baia Mare, din nou în atenţia ONG-urilor internaţionale pentru apărarea drepturilor omului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazul rromilor mutaţi de pe Craica în sediul central al fostei uzine Cuprom a ajuns în atenţia uneia dintre cele mai mari organizaţii de apărare a drepturilor omului din lume. Human Rights Watch a inclus cazul de la Baia Mare în raportul anual pe 2013.

După construirea gardului de beton de pe strada Horea, Baia Mare a intrat din nou în atenţia ONG-urilor pentru apărarea drepturilor omului, prin mutarea rromilor din zona Craica. HRW a publicat în urmă cu o zi raportul anual, în care este inclus şi cazul de la Baia Mare. „Discrimination and marginalization of Roma remained a concern. Approximately 150 Roma were forcibly evicted in June from informal settlements in Baia Mare, northwestern Romania, and relocated to a former chemical plant without adequate accommodation or sanitation. Several hundred more faced imminent eviction from other informal settlements in Baia Mare“ (Discriminarea şi marginalizarea rrmomilor a rămas o problemă. Aproximativ 150 de rromi, au fost exacuaţi forţat în luna iunie, din casele ilegal construite din Baia Mare şi mutaţi într-o fostă uzină chimică fără a avea condiţii adecvate sau sanitare. Alte câteva sute sunt puşi în situaţia de a fi evacuaţi din casele ilegale)“, se arată în raportul HRW.

Acuzaţii nefondate


Cu toate acestea, înaintea întocmirii raportului, niciun reprezentant al HRW nu a fost prezent la Baia Mare. „Cred că acest raport este făcut pe baza poveştilor sau din auzite. Niciun reprezentant al HRW nu a venit vreodată la Baia Mare. Nu mi se pare corect să fim acuzaţi pe nedrept. În primul rând, aceşti oameni beneficiază în momentul de faţă de toate condiţiile necesare, apă, căldură şi curent. Acolo avem apartamente cu o cameră şi cu două camere. Mai mult, în incinta clădirilor le-am amenajat chiar şi o mică biserică. Toate personalităţile care au venit la Baia Mare au rămas impresionate pentru ceea ce au văzut acolo, inclusiv regele Cioabă ne-a mulţumit pentru ajutorul oferit rromilor“, a explicat Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare.  


Condiţii decente de trai


În momentul de faţă în blocurile sociale din incinta Cuprom trăiesc peste 135 de familii, aproximativ 460 de persoane. Cele trei clădiri dispun de toate condiţiile sanitare, în timp ce în zona Craica peste 600 de oameni utilizau un singur hidrant de apă şi se încălzeau din lemnele ce reuşeau să le adune din deşeuri. Printre personalităţile care s-au declarat frumos impresionate de munca autorităţilor locale au fost Ambasadorul Franţei, ES Phillipe Gustin şi chiar regele Cioabă.

Human Rights Watch (prescurtat HRW) este o organizaţie non-guvernamentală care desfăşoară activităţi de cercetare şi apărare a drepturilor omului. Sediul central este situat la New York şi are sedii la Berlin, Bruxelles, Chicago, Geneva, Johannesburg, Londra, Los Angeles, Moscova, Paris,SanFrancisco, Tokyo, Toronto şi Washington. 

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite