Defrişările din România, în presa belgiană:„În Maramureş sunteţi pe cont propriu. Acesta a fost răspunsul poliţiei când am cerut protecţie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imaginea dezolantă a pădurilor din Maramureş. FOTO: mo.be
Imaginea dezolantă a pădurilor din Maramureş. FOTO: mo.be

Moartea pădurarului Liviu Pop, găsit împuşcat în pădurile Maramureşului, a stârnit interesul jurnaliştilor din lume. Pornind de la acest subiect, un jurnalist din Belgia a prezentat în cadrul unui reportaj modul în care pădurile din România sunt transformate în fabrici de lemne.

Pieter Stockmans îşi începe reportajul intitulat „Eforturile împotriva încălzirii globale sunt inutile dacă reducem pădurile primordiale româneşti. Ultimele păduri primordiale din Europa se transformă în fabrici de lemn” în pădurile din Maramureş, acolo unde rămâne şocat de imaginea pe care o are în faţa ochilor.

„Un camion plin cu trunchiuri de copaci se întoarce pe drumul principal dintr-o zonă de exploatare în spatele căreia se observă jurnalul clar în depărtare. În spatele unei bariere închise, doi muncitori încarcă trunchiuri pe următorul camion. Florin nu crede că este o idee bună să le vorbim. Nu putem intra nici în pădure. Aceasta este proprietatea privată. Dar cu o dronă putem vedea în continuare ce se întâmplă în spatele barierei. Primele imagini sunt şocante: o vale după alta a fost tăiată şi nici o reîmpădurire. (...) Întregul flanc de munte arată ca spatele unui animal torturat. Imaginile prin satelit arată că această pădure era încă acolo cu un an în urmă”, a arătat jurnalistul belgian în reportajul publicat în publicaţia Mo.

Jurnalistul vorbeşte despre faptul că a cerut protecţie din partea poliţiştilor în documentarea materialului de presă, tocmai pentru că majoritatea pădurilor din Maramureş sunt deţinute în regim privat. Răspunsul autorităţilor a fost unul halucinant. „În Maramureş sunteţi pe cont propriu”.

Mai mult, inclusiv în momentul documentării reportajului, din pădurile din Maramureş se auzeau sunetul drujbelor care aveau să transforme sursa de oxigen în materie primă pentru fabricile de lemn, o afacere înfloritoare în judeţul din nordul ţării. 

Mafia lemnului, un fenomen care ia amploare cu acordul tacit al autorităţilor şi al poliţiştilor

În documentarea materialului în pădurile Maramureşului, jurnalistul belgian a fost însoţit de către Vasile, un silvicultor, care dezvăluie cum se face tacit legea în pădure.

„Şeful său este un primar influent. <<Ieri a organizat o petrecere pentru poliţişti, silvicultori şi oficiali>>, spune Vasile. Bărbatul îşi foloseşte contactele din cadrul companiei guvernamentale române pentru exploatarea forestieră, Romsilva, pentru a obţine cele mai bune parcele în timpul licitaţiilor organizate de Romsilva. El căuta cei mai buni muncitori în Maramureş, provincia de la graniţa cu Ucraina, la şase sute de kilometri distanţă”, notează jurnalistul pentru aceeaşi sursă belgiană.

Imaginile sursprinse de jurnalistul belgian în Munţii Maramureşului arată clar cum cei care exploatează zona forestieră fac acest lucru cu încălcarea flagrantă a legii. Mai exact, în 2011, Uniunea Europeană a stabilit obiectivul de a stopa pierderea biodiversităţii în zonele protejate Natura 2000 până în 2020. Cu câteva luni înainte de termen, imaginile arată distrugerea totală a zonelor din apropierea ariilor protejate.

Citeşte şi

Un patron italian care şi-a înjunghiat angajatul român a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Declaraţia la proces:  „Ani de zile m-a stresat tipul ăsta“

VIDEO Aventurile unui cuplu de români în cel mai friguros loc de pe Pământ. Cei doi au ajuns la Novosibirsk cu o Dacia Duster

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite