De la lăcaşuri amenajate în maşină la costumul de neopren pentru a păcăli sistemul cu termoviziune. Totul pentru transportul ţigărilor de contrabandă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 200 de maşini confiscate sau reţinute se află în curtea Poliţiei de Frontieră din Sighetu Marmaţiei. Majoritatea dintre ele au ajuns acolo după ce proprietarii le-au modificat şi au creat lăcaşuri special amenajate pentru a ascunde ţigările aduse ilegal din Ucraina. Mult mai puţine a fost furate sau folosite la transporturi ilegale, în special de ţigări.

Traficul de ţigări pe la frontiera de nord a ţării este unul foarte bogat. Cel mai probabil, preţul mic al tutunului din ţara vecină îi ispiteşte pe micii comercianţi de ocazie care au găsit din ce în ce mai multe modalităţi de a ascunde marfa de ochii oamenilor legii. Din păcate pentru ei, asta nu înseamnă că nu sunt descoperiţi, iar sancţunile pentru trafic de ţigări sunt destul de aspre, dincolo de faptul că maşinile se confiscă, în cazul în care au fost modificate în acest scop. Dacă nu sunt modificate, acestea sunt reţinute până la plata unei amenzi. Dar când vine vorba de modificări, micii traficanţi par să nu mai aibă limite. Aceştia sunt din ce în ce mai inventivi şi descoperă noi şi noi modalităţi, chiar foarte sofisticate. Unele maşini au compartimente făcute în aşa fel încât pereţii sunt dublaţi, ceea ce face foarte dificilă identificarea lor. ”De remarcat metodele inedite folosite de către persoanele implicate în astfel de activităţi infracţionale, pentru a introduce ilegal ţigările în ţară şi anume: în camioane ascunse sub material lemnos, ascunse în canapele şi fotolii, cu barca peste apa râului Tisa, cu caii prin zone muntoase greu accesibile, prin apă echipaţi în costum de neopren, cu deltaplanul, cu sania, în locaşuri special amenajate în autoturisme, în rezervorul maşinilor prin punctele de trecere a frontierei, în cutii de bere, în pungi de zahăr, în pâine, ascunse pe corp etc.”, a mai menţionat el. 

Au mai fost cazuri în care rezervorul maşinii a fost dublat cu un spaţiu în care au fost ascunse ţigări, dar cel mai adesea, acestea sunt ascunse în pragurile maşinii. De asemenea, un caz remarcabil a fost când frontieriştii au descoperit un camion cu buşteni, iar în interiul lor erau scobite lăcaşuri unde se aflau ţigări. 

Riscuri mari, pierderi mari

Modificarea maşinilor este deja o metodă frecvent întâlnită, judecând după numărul mare de maşini din curtea ITPF, chiar dacă nu sunt chiar toate confiscate din acest motiv. Mai mult, ştiind că există riscul ca maşina să fie descoperită şi, automat confiscată, era de aşteptat ca vehiculele folosite pentru traficul de ţigări să fie vechi, uzate, ori puţin valoroase. În schimb, acolo pot fi văzute chiar şi maşini scumpe, care au valori destul de mari pe piaţa auto. Cel mai probabil, aceştia gândesc că folosind maşini scumpe nu ar trezi suspiciuni. ”Am avut situaţie în care lăcaşul era închis cu un capac acţionat cu un sistem hidraulic. Nu se putea deschide cu mâna”, a precizat Radu Lungu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei. Din păcate, un singur şurub sau o coajă de sămânţă aflată într-un loc nepotrivit pot constitui un indiciu pentru un poliţist experimentat.  

Metoda cu costumul de neopren este una din favoritele traficanţilor, mai multe cazuri de trafic de ţigări au fost depistate în decursul timpului folosind această formulă. Ţigările sunt trecute peste Tisa cu barca, iar cei implicaţi îmbracă costumul de scafandru, mizând pe faptul că neoprenul, materialul din care este făcut costumul, este un foarte bun protector de temperatură, ceea ce face foarte dificilă identificarea persoanelor prin aparatura de observare cu termoviziune, folosită de poliţiştii de frontieră.

Mai puteţi citi:

Unde şi când eşti cel mai expus accidentelor rutiere. Momentele din zi când se produc cel mai adesea astfel de evenimente

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite