Cum este investigat cazul de sclavie din judeţul Maramureş. Copiii explotaţi acolo au fost repatriaţi de urgenţă în Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul de reeducare de la Vişeu de Sus
Centrul de reeducare de la Vişeu de Sus

Procurorii DIICOT continuă să adune probe în cazul Centrului de reeducare de la Vişeu de Sus, acolo unde, susţin anchetatorii, instituţia era folosită drept paravan pentru exploatarea tinerilor cu probleme de comportament din Germania.

Potrivit publicaţiei Vasiledale.ro, procurorii au descins din nou la Vişeu de Sus, de unde au dus la audieri în cursul zilei de luni, 9 decembrie, persoane care au furnizat informaţii jurnaliştilor, după percheziţiile din vară. Conform unor surse, persoanele se află încă la audieri şi ar fi acuzate de favorizarea celor arestaţi. Bert Schumann, germanul care împreună cu soţia sa au iniţiat un program de reeducare la Vişeu de Sus, se află în arest preventiv la Bucureşti, după ce măsura controlului judiciar a fost contestată de către procurorii DIICOT şi admisă de judecători. 

Centrul de reeducare, închis definitiv

În urmă cu aproximativ o lună, Centrul de reeducare de la Vişeu de Sus a fost redeschis, de partea administrativă ocupându-se pedagogul şcolar Hans Christian Henning. La nici două săptămâni, acesta a fost închis definitiv.

„Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş a fost notificată cu privire la faptul că, începând cu data de 29 noiembrie 2019, s-a luat decizia de închidere a Centrului de asistenţă şi sprijin în reabilitarea socială a copiilor şi tinerilor cu probleme comportamentale al Projekt Maramureş din Vişeu de Sus, Maramureş. Ca urmare a acestei informări, conducerea instituţiei noastre a solicitat reprezentantului asociaţiei germane să procedeze la repatrierea copiilor germani în regim de urgenţă. Având în vedere solicitarea de repatriere în regim de urgenţă, conducătorul centrului a comunicat DGASPC Maramureş faptul că în data de 3 decembrie 2019, adolescenţii din cadrul Projekt Maramureş vor părăsi România”, a declarat pentru „Adevărul”, Adrian Mândru, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş.

De fapt, potrivit unor surse, centrul a fost închis pentru ca, în cazul în care germanul care a fondat programul de reeducare va fi eliberat sub control judiciar, să nu poată să se întoarcă în instituţie pentru a-şi şterge urmele. De asemenea, surse apropiate anchetei susţin faptul că dosarul are ca şi probe articole de presă scrise în urmă cu aproximativ şapte ani despre Centrul de reeducare de la Vişeu de Sus. 

Aventura adolescenţilor prin Europa

După ce Centrul de reeducare a fost închis definitiv, adolescenţii împreună cu tutorii lor au luat drumul Germaniei, doar că nu toţi au ajuns acasă. Cei 10 copii germani care se aflau în centru au pornit spre ţara natală săptămâna trecută. Potrivit unor surse, pe drum s-au oprit să înnopteze în Slovacia, doar că acolo patru dintre ei au fugit. Aceştia au fost găsiţi de către poliţişti, după ce oamenii legii au fost sesizaţi de către tuturii adolescenţilor. Doi minori de 14 ani au fost găsiţi în gara din Praga şi predaţi autorităţilor germane, iar alţi doi care deja aveau împlinită vârsta de 18 ani s-au întors în România, la Vişeu de Sus. 

Ce spun procurorii DIICOT

În urma percheziţiilor efectuate la Vişeu de Sus, procurorii DIICOT au reţinut trei persoane pentru 24 de ore, printre ele numărându-se şi un angjata la DGASPC care, spun anchetatorii, a favorizat făptuitorului şi a comis abuz în serviciu pentru a-l acoperi pe acesta.

Procurorii susţin că Marcel Vasile Iusco, în calitate de funcţionar public, angajat al D.G.A.S.P.C.- Maramureş în funcţia de asistent social, fiind desemnat manager de caz în privinţa serviciului social prestat în cadrul Centrului de asistenţă şi sprijin pentru reabilitarea social a copiilor şi tinerilor cu probleme comportamentale Projekt Maramureş, a permis membrilor grupului infracţional organizat să îşi desfăşoare activitatea infracţională sub o aparentă legalitate, aceştia obţinând nestingheriţi foloase patrimoniale necuvenite. 

„În fapt, s-a constatat că inculpatul, deşi avea cunoştinţă că respectivul centru nu era licenţiat să funcţioneze în condiţiile impuse de lege ca şi serviciu rezidenţail, nu a îndrumat responsabilii acestui centru în vederea licenţierii. Totodată, nu a sesizat şi nu a solicitat lămuriri cu privire la copiii care erau daţi în familii, încălcându-se hotărârile judecătoreşti care prevedeau “ plasament la Asociaţia Esperando în Centrul din Vişeu” şi a întocmit rapoarte de control neveridice, fără a face verificări efective cu privire la situaţia copiilor, limitându-se la eventuala deplasare la Centrul Projekt Maramureş şi la o simplă discuţie cu persoanele responsabile prezente în centru, fără a face verificări efective cu privire la fiecare copil în parte”, se arată în comunicatul de presă emis de reprezentanţii DIICOT. 

Procurorii au efectuate 12 percheziţii pe raza localităţii Vişeul de Sus, în urma cărora au fost ridicate 12 laptop-uri, 13 telefoane mobile, memory stick-uri, calculatoare, HD extern, 600 de euro, 4.400 de lei şi înscrisuri susceptibile a avea legătura cu cauza. Celelate două persoane reţinute, spun anchetatorii, erau angajaţi ai asociaţiei care administra centrul, 

„Au abordat în mod direct minorii de cetăţenie germană în vederea preîntâmpinării unor eventuale denunţuri ale acestora cu privire la activităţile concrete la care erau supuşi în cadrul Projekt Maramureş şi au asigurat produsul infracţional reprezentat de câştigurile patrimoniale ilegale obţinute de bărbatul german ca lider al acestui proiect social prin transferarea unor astfel sume de bani în numerar de pe teritoriul Germaniei pe teritoriul României în vederea îngreunării cercetărilor în cauză şi al împiedicării aflării beneficiarilor reali ai sumelor de bani transferate”, se mai arată în comunicatul de presă. 

În cursul zilei de marţi, 10 decembrie, cei trei inculpaţi urmează să fie prezentaţi în faţa magistraţilor de la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, iar faţă de alte trei persoane procurorii DIICOT au dispus măsura preventivă a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Citeşte şi

Un tânăr liberal a fost pus director la Apele Române Maramureş, unde mama sa este inspector, iar unchiul inginer

Cum le va ajuta familia Alexandrei Măceşanu pe cele trei fetiţe şi pe soţia pădurarului ucis în Maramureş

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite