Cum să faci mămăligă fără cocoloaşe: secretul unei gospodine din Maramureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mămăliga a fost întotdeauna un aliment de bază, în special în alimentaţia ţăranului român. În Maramureş, cu atât mai mult, cu cât cultura de grâu nu a fost niciodată favorizată de relief. Pentru orice gospodină, însă, pregătirea ei poate fi o provocare.

Pregătirea mămăligii nu este considerată o treabă dificilă în general, însă pentru tinerele gospodine din trecut, aceasta era o provocare. În primul rând, trebuia să iasă fină, fără cocoloaşe şi, neapărat, să nu se prindă de fundul oalei. Pe de altă parte trebuia să fie fiartă suficient, pentru a nu crea neplăceri după consumarea ei.

”Pe vremea când eram tânără, trebuia să ştii să găteşti ca să arăţi că esti pregătită să te măriţi. Era ruşinos să nu ştii face o mămăligă”, îşi aminteşte tanti Ileana, o bătrână de 83 de ani. Ea spune că pregătirea acestui fel de mâncare era ”piatra de încercare” pentru orice tânără gospodină. Pentru a nu face cocoloaşe, ea avea un secret, care însă nu mai e chiar un secret astăzi. ”Toată lumea ştie că se pune oala cu apă şi sare la fiert şi când fierbe apa, pui făina de mălai. Dar nu e chiar aşa. Dacă pui făina când fierbe apa, se vor face cooloaşe şi ai nevoie să învârţi foarte energic cu telul, ca să le zdrobeşti şi tot o să rămână câteva. În schimb, dacă pui făina înainte să înceapă să fiarbă apa foarte tare, făina se va dizolva foarte uşor în apă şi nu se vor forma cocoloaşele”, explică bătrâna.

Ea spune că era foarte simplu să facă o mămăligă cu o consistenţă potrivită. La trei măsuri de apă, punea o măsură de făină de mălai şi astfel nu ieşea nici prea tare, nici prea moale. ”Secretul era să o fierbem la foc mic. Pe atunci era mai greu cu focul în sobă, dar acum dăm flacăra mică la aragaz”, mai povesteşte bătrâna.

Ea spune că a învăţat încă din tinereţe o lecţie în ce priveşte timpul de fierbere al mămăligii. ”M-a învăţat o femeie bătrână din sat că mămăliga insuficient fiartă poate fi foarte dăunătoare la stomac, astfel că dacă e puţin mai moale, poate fi fiartă la foc mic minim 20 de minute, fără să le prindă de fundul oalei”, mai recomandă ea.

Potrivit specialiştilor, mămăliga este un aliment cu un indice glicemic redus, ceea ce îl face să fie recomandat diabeticilor. De asemenea, unele studii arată în este de mare ajutor în alimentaţia sportivilor, ajutând la creşterea masei musculare. Însă cel mai important factor este felul în care este combinată cu alte alimente.

În plus, mămăliga nu conţine gluten, fiind recomandată şi persoanelor cu intoleranţă la această proteină. De asemenea, faţă de pâine, conţine jumătate numărul de calorii, ceea ce îi mai aduce o recomandare şi în curele de slăbire. Pe de altă parte, mai spun specialiştii, aduce un aport important de carbohidraţi.

În special în Maramureş, mămăliga se combină în mod mai puţin sănătos, dar foarte gustos, cu brânză de oi şi felii de piept de porc prăjite, slăninuţă sau cârnăciori prăjiţi şi se aşează în straturi. De asemenea, pentru perioadele de post, la ţară se mânca mămăliga cu magiun sau ”silvoiţă”. 

Mai puteţi citi:

Manipularea în relaţia de cuplu: cum îţi dai seama că partenerul face ce vrea cu tine

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite