Atenţie: planta care reduce efectul anticoncepţionalelor şi îl amplifică pe cel al antidepresivelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii atrag atenţia că, la fel ca în medicina convenţională, terapile naturiste nu se fac „după ureche“ şi în niciun caz fără avizul unui specialist. Unele plante pot anula efectul anticoncepţionalelor sau pot duce chiar la moarte, luate în doze prea mari.

Unul din primele sfaturi pe care le dau de specialişti în fitoterapie este că aceasta nu se face fără cunoştinţe temeinice despre plante sau fără sfatul unui specialist. De asmenea, terapiile cu plante nu exclud tratamentele convenţionale, după cum afirma nutriţionista Lena Coteţ, referindu-se în special la chimioterapie, care este unul din cele mai greu de suportat tratamente.

”Tratamentul naturist poate să meargă în paralel cu chimioterapia, pentru că nu se bat cap în cap”, explică ea. Totuşi, niciun tratament cu plante medicinale nu ar trebui făcut fără sfatul unui specialist, iar riscul cel mai mare este legat de doză, pentru că unele plante conţin subtanţe care în doze mici fac adevărate minuni pentru sănătate, însă în doze mai mari pot fi toxice, unele conducând chiar la deces. ”La unele plante, doza terapeutică este foarte aproape de doza toxică şi, de aceea, aceste plante se folosesc foarte bine dozate şi sub supravegherea farmacistului sau a medicului”, spune profesor biolog Maria Pop, fitoterapeut. Ea mai arată, în cartea sa ”Terapia cu plante medicinale şi suplimente alimentare”, că există plante precum mărul lupului sau spânzul care se folosesc doar extern.

Rostopasca este o altă pantă care necesită atenţionări speciale din cauza toxicităţii pe care o poate da atunci când este luată în doză prea mare. La 20-30 de grame ingerate poate să apară o intoxicaţie severă, în special dacă s-a folosit planta proaspătă. Planta însă poate fi chiar mortală dacă se ingerează peste 50-60 de grame, de aceea e nevoie de recomandarea unui specialist.

Rostopasca, mai arată Maria Pop în cartea sa, mai are şi contraindicaţii. ”Nu se administrează vara, în timpul zilei, mai ales când facem plajă. Dacă e necesar, totuşi, se va administra dimineaţa şi seara”, explică ea.

Pe de altă parte, mai spune ea, rostopasca interacţionează cu contraceptivele sau antidepresivele. ”Nu se administreză concomitent cu contraceptivele, pentru că scade eficienţa acestora. Nu se ia împreună cu antidepresivele, întrucât le măreşte efectul terapeutic”, mai explică biologul. De asemenea, rotopasca nu se ia concomitent cu medicamentele inhibitoare de monoaminooxidază. ”Monoaminooxidazele (MAO) sunt enzime care împiedică degradarea catecolaminelor, sistemului nervos simpatic (adrenalină, noradrenalină, serotonină). MAO sunt medicamente antidepresive şi antiparkinson şi pot să apară reacţii adverse ca hipertensiunea, ameţeli, insomnii, reacţii neurologice”, mai arată biologul.

Despre sulfină mai spune că este foarte importantă uscarea plantei, pentru că, dacă muncegăieşte în timpul uscării, plata nu mai trebuie folosită. ”Mucegaiul poate dezvolta un derivat al cumarinei – dicumarol, care are o acţiune inhibantă asupra coagulării sângelui, întrucât inhibă producerea de protrombină (antivitamina K).

De altfel, Maria Pop arată că supradozarea poate avea efecte secundare când e vorba despre orice plantă.

Mai puteţi citi:

Detaliile care îi trădează pe aproape toţi infractorii. Un fost ofiţer explică şi care este categoria care „te lichidează pe loc”

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite