Turtele cu julfă, desertul de Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Dobre pregăteşte în fiecare an de Crăciun vestitele turte
Maria Dobre pregăteşte în fiecare an de Crăciun vestitele turte

Gospodinele încearcă să ţină pasul cu tradiţia, chiar dacă sunt nevoite să mai adapteze unele reţete moştenite din strămoşi.

Citeşte şi:

Moş Crăciun există cu adevărat doar la Braşov

Magia serii de Ajun şi gustul fără seamăn al turtelor cu julfă pregătite cu migală de bunică sunt bine întipărite în inima Mariei Dobre. În prezent  e destul de greu pentru gospodine să respecte această tradiţie, pentru că puţini ţărani mai cultivă cânepă. Zilele trecute, băcăuanca a avut noroc şi a găsit în piaţă o bătrână care vindea aceste seminţe.

De Crăciun nu lipsesc caltaboşii
„Spăl şi usuc sămânţa de cânepă în cuptor, apoi o pun în râşniţă. Peste sămânţa mărunţită pun apă caldă şi o spăl în mai multe ape“, ne spune Maria. Gospodina fierbe zeama la foc mic, până se alege caimacul. „În zeamă moi turtele şi le ung cu caimacul frecat cu zahăr şi cu esenţe. Turtele le fac din făină, sare şi apă călduţă. Foaia o întind subţire şi o coc în cuptor“, dezvăluie  băcăuanca secretul julfei.


De Crăciun, Maria Dobre mai pregăteşte tot felul de bunătăţi. „Nu pot lipsi caltaboşii şi chişca. Am grijă să cumpăr măruntaie şi să fac bucatele tradiţionale“, spune gospodina. Tot de Crăciun, în familia Dobre se serveşte piftie, sărmăluţe şi neapărat friptură de porc. Ca desert, pe lângă „pelincile Domnului“, femeia are grijă să nu lipsească cozonacul sau cornuleţele cu rahat.                 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite