PORTRET/Mitică Pricopie: „Facem folclor pentru a atrage tineretul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mitica Pricopie - Fondator Ansamlul „Ciobănaşul“
Mitica Pricopie - Fondator Ansamlul „Ciobănaşul“

Mitică Pricopie a fondat Ansamblul „Ciobănaşul“ în urmă cu 11 ani, ambiţionat de dorinţa de a transmite tinerilor obiceiurile populare.

Fascinaţia pentru datinile româneşti i se trage din copilărie. Mitică Pricopie a crescut la ţară, unde a aflat de mic semnificaţiile obiceiurilor vechi de sute de ani. „De-a lungul timpului am colaborat cu multe şcoli de dans. Cele mai mari satisfacţii le-am avut la Casa de Cultură, unde am fost instructor. Aici am învăţat foarte multe de la  unul dintre cei mai mari coregrafi băcăuani ai dansului popular, Teodor Druică“, a spus băcăuanul. 

A înfiinţat Ansamblul „Ciobănaşul“
Din nevoia de a păstra tradiţiile şi de a promova folclorul românesc, Mitică Pricopie a fondat Ansamblul Folcloric „Ciobănaşul“. „Ansamblul a luat fiinţă în 1998 la Şcoala Cancicov din Bacău, în timp ce eram diriginte la clasa a V-a. Practic, «Ciobănaşul» s-a născut cu acei elevi. A fost greu la început, nu aveam muzica, nu aveam costume populare, copiii nu înţelegeau ce înseamnă dansul popular, dar eu am vrut să fac ceva frumos şi atractiv“, a spus coregraful. Maestrul dansului popular a perseverat şi a obţinut toate cele necesare. Împreună cu elevii săi de la „Ciobănaşul“, în 11 ani de activitate a reuşit să obţină numeroase premii şi diplome de excelenţă atât în ţară, cât şi în străinătate.

„Au fost multe turnee în Anglia, Ucraina, Republica Moldova, Spania şi Italia, unde am participat la importante competiţii de dans popular. De cele mai multe ori am obţinut locul I“, a mai spus băcăuanul.

Ultima victorie a grupului „Ciobănaşul“ este premiul I la Festivalul Naţional „Dobroge, mândră grădină“, câştigat în acest an. „Foarte aproape de inima mea a rămas şi sentimentul de curaj pe care l-am avut în anul 1990-1991, când am  fost primul organizator din România al unui festival naţional de datini şi obiceiuri de Crăciun. De asemenea, sunt foarte fericit că am obţinut recent atestatul de maestru coregraf al dansului popular“, a povestit Mitică Pricopie.

Atrage tinerii către folclor
Iniţiatorul Ansamblului „Ciobănaşul“ luptă acum pentru a continua să ducă mai departe tradiţia şi dansurile populare. „Astăzi, ansamblul nostru are peste 60 de dansatori din clasa I şi până la studenţi. Suntem invitaţi la multe confruntări şi participări internaţionale, dar reţinuţi din păcate de resursele financiare. Noi nu facem folclor pentru bani, noi facem folclor din plăcere şi pentru a atrage tineretul“, a subliniat coregraful de dans popular.

Profil

Născut. 13 august
1994, Bacău.
Studii. Facultatea de
Geografie, Bacău.
Familie. Este căsătorit,
are o fiică medic.

Întrebări şi răspunsuri

Care este cel mai emoţionant moment alături de ansamblu?
În Republica Africa de Sud la un Festival Internaţional de Dans, Muzică şi Teatru mii de spectatori s-au ridicat în picioare pentru a ne aplauda în momentul apariţiei pe Unde aţi întâlnit cel mai înfocat public?
Publicul francez a fost cel mai impresionat de dansurile populare româneşti. În timp ce participam la o paradă internaţională a dansurilor, am fost opriţi pur şi simplu în stradă de către francezi pentru a dansa cu noi pe muzica populară.

Ce-i place

Îi place să gătească ciorbă şi plăcinte „poale-n brâu“ şi să-şi petreacă timpul cu familia. De asemenea, îi place să muncească alături de elevii săi pentru că acest lucru îi aduce multe satisfacţii.

Ce nu-i place

Nu suportă minciuna şi nu-i suportă pe oamenii care nu se ţin de cuvânt. Nu agreează lipsa de punctualitate.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite