O stâncă imensă va fi detonată pentru că pune în pericol zeci de familii care locuiesc pe malul râului Trotuş

O stâncă imensă va fi detonată pentru că pune în pericol
zeci de familii care locuiesc pe malul râului Trotuş

Stânca de pe râul Trotuş FOTO Lucian Bogdănel

Primăria din comuna băcăuană Gura Văii a încercat în mai multe rânduri să îndepărteze stânca cu mijloace mecanizate, dar nu s-a reuşit acest lucru. Decizia detonării formaţiunii stâncoase a fost anunţată de prefectul Lucian Bogdănel.

Ştiri pe aceeaşi temă

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bacău a aprobat hotărârea privind iniţierea demersurilor de înlăturare a formaţiunii stâncoase de pe râul Trotuş care, în dreptul comunei Gura Văii, deviază cursul apei spre un mal populat cu aproximativ 30 de familii şi gospodăriile aferente.

”Hotărârea dată astăzi e un prim pas, urmând ca planul de măsuri pentru înlăturarea respectivului masiv stâncos să fie transmis spre aprobare către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul MAI”, spune prefectul Lucian Bogdănel.

În paralel, potrivit reprezentanţilor Administraţiei Bazinale Siret, pe o porţiune de 800 - 900 de metri (malul stâng, erodat de apele deviate ale Trotuşului) va fi realizată proiectarea unei consolidări şi apărări de mal, care va intra în execuţie în momentul în care proiectul va fi gata şi va fi asigurată finanţarea necesară demarării unei lucrări de asemenea anvergură.

Primăria Gura Văii a încercat, în câteva rânduri, să îndepărteze respectivul obstacol natural, însă echipamentele mecanice s-au dovedit complet ineficiente, în contextul durităţii ridicate a rocii din componenţa formaţiunii stâncoase. 

Soluţia, avansată inclusiv ca propunere de Grupul suport tehnic al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bacău, este înlăturarea obstacolului şi degajarea albiei prin detonarea respectivei stânci.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Momentul în care o stâncă uriaşă este aruncată în aer pe versantul de pe DN 12B, lângă Târgu Ocna VIDEO

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările