FOTO Evreii din Bacău şi-au inaugurat noul sediu, în prezenţa Marelui Rabin Rafael Shaffer şi a deputatului Aurel Vainer, preşedintele FCER

FOTO Evreii din Bacău şi-au inaugurat noul sediu, în prezenţa Marelui
Rabin Rafael Shaffer şi a deputatului
Aurel Vainer, preşedintele FCER

Evreii din Bacău şi-au inaugurat joi, 10 decembrie, de la ora 18.30, noul sediu de pe strada Erou Costel Hasan, în prezenţa preşedintelui Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, deputatul Aurel Vainer, a Marelui Rabin Rafael Shaffer, a unei delegaţii importante evreieşti şi reprezentanţilor minorităţilor naţionale. Evenimentul a avut loc în patra zi de Hanuka, sărbătoarea luminii la evrei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Comunitatea Evreilor din Bacău a achiziţionat o casă de pe strada Erou Costel Hasan, deoarece imobilul în care funcţiona în ultimile decenii, vechi de peste o sută de ani, de pe strada George Apostu, era nesigur în caz de cutremur.
 
Cumpărarea casei şi dotarea ei s-a făcut cu sprijinul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România. 
Sala mare a Comunităţii Evreilor din Bacău a fost neîncăpătoare în această seară. Printre invitaţi s-au numărat reprezentanţii minorităţilor (Florin Dura, preşedintele Partidei Pro Europa, Mihai Todaşcă, preşedintele Forumului German din Bacău, Vasile Agop, preşedintele Uniunii Armenilor, ş.a.) Gabriel Stan, directorul Casei Corpului Didactic „Grigore Tabacaru“ Bacău, oameni de cultură şi simpli membri ai Comunităţii. 
 
Izu Butnaru, preşedintele evreilor din Bacău, le-a explicat celor prezenţi motivele mutării din vechiul sediu. „S-a făcut în 2013 o expertiză, realizată de o firmă de la Iaşi, din care rezulta că imobilul este în pericol în cazul unui cutremur. Am cerut sprijinul Federaţiei şi au fost de acord. Şi iată, acum suntem în această frumoasă casă. Aş vrea să mai adaug că meritul pentru ceea ce avem astăzi îi revine şi fostului preşedinte Hari Vigdar, care din păcate nu mai este printre noi şi care şi-a dorit mult să avem un nou sediu“, a precizat Izu Butnaru.
 
Duminică, 6 decembrie, evreii au intrat în ajunul sărbătoarii de Hanuka- „Sărbătoarea Luminilor“. În această seară au fost aprinse cele şase candele (mici lumînări) în menorah, de către un copil al unei familii de evrei din Bacău. Corul Comunităţii a cântat mai multe cântece, tradiţionale evreieşti, atât în română, cât şi in ivrit. 
 
Momentul mult aşteptat de membrii din Bacău a fost venirea Marelui Rabin Rafael Shaffer dar şi a deputatului Aurel Vainer, preşedintele FCER, însoţit de o delegaţie din Capitală. „Am venit de la un important eveniment, Patriarhului Daniel i s-a conferit titlul de doctor honoris causa (n.r. la Universitatea „Titu Maiorescu“ din Bucureşti). În timpul discursului a subliniat originea iudeo-creştină a religiei ortodoxe. Meritul poporului nostru, al poporului evreu, este credinţa în Dumnezeu. Asta ne-a salvat şi ne-a dat putere. Mă bucur că astăzi ne aflăm în acest sediu, sunt deplin responsabil de ceea ce se întâmplă comunităţilor din ţară. Sper ca anul viitor să sărbătorim Hanuka în Sinagoga Cerealiştilor din municipiul Bacău, cea mai frumoasă din ţară, cu cea mai frumoasă pictură, pentru care sper să găsim resurse pentru a o repara“, a spus deputatul Aurel Vainer, preşedintele FCER. 
 
La final, corul Federaţiei şi membrii corului din Bacău au intonat mai multe cântece, printre care şi Shlom Aleichem şi Havenu Shalom.
 
citeste totul despre: