Focul Învierii la Poiana Sărată, un obicei vechi de sute de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Focul este aprins de credincioşi
Focul este aprins de credincioşi

Localnicii din Poiana Sărată susțin că obiceiul aprinderii focului în noaptea de Înviere în curtea bisericii, datează de peste 500 de ani.

Un obicei unic în județul Bacău este acela al aprinderii focului în curtea Bisericii din satul Poiana Sărată, comuna Oituz.

Bătrânii afirmă că s-au născut cu acest obicei, la fel ca și părinții sau bunicii lor și nimeni nu mai cunoaște originile aceste tradiții.

Flacăra se aprinde de către flăcăii satului cu câteva minute înainte să iasă preotul cu lumina învierii. Tot flăcăii sunt aceia care în toată Săptămâna Mare cară bușteni cu căruțele.

Clădesc focul astfel încât flacăra sa să țină cât mai mult. În unii ani, el arde și trei zile. Localinicii povestesc că au fost ani în care flacăra a fost înaltă cât turla bisericii.

"În principiu sunt lemne plinde de noduri, lemne cioturoase, care nu sunt bune de pus pe foc acasă în sobe de teracotă. Sunt trunchiuri de copaci în care nu intră drujba și oamenii nu au nevoie de ele. Lemne care ard greu. Mă impresionează de fiecare dată unitatea tinerilor poienari atunci când cară aceste lemne ca să facă focul din curtea bisericii", a afirmat Sânel Lăzărel, preotul paroh al bisericii din Poiana Sărată. 

Porțile iubiților azvârlite pe foc

Bătrânii satului povestesc cum, în tinerețea lor erau tot felul de obiceiuri care nu aveau nicio legătură cu credința de Paște, însă se repetau an de an. Marea distracție apărea atunci când flăcăii luat pe sus băncile de la porțile iubitelor și le puneau pe focul din noaptea de Paști. Ba mai mult, în unele situații, dacă doi tineri se plăceau, li se inversau porțile. Totul se făcea pe ascuns de alți flăcăi din sat. "Adică, porțile de la fată erau puse la băiat și invers. Dimineață, săracii părinți, îi vedeai cu porțile în brațe cum și le puneau la loc. Și eu am pățit așa ceva. Aveam vreo 19 ani", a mai povestit Gheorghe Sandu (82 de ani). 

Focul de la Poiana Sărată, atracție turistică

Profesorul de istorie al școlii din Poiana Sărată, Gheorghe Țuțuianu, afirmă că focul care se aprinde în curtea bisericii a ajuns în zilele noastre, o adevărată atracție turistică. "Vin turiști de la zeci de kilometri distanță, doar ca să vadă focul. Este ca un obiectiv turistic", a afirmat profesorul Țuțuianu.

Istoricul Lăcrămioara Istina, directorul Complexului Muzeal "Iulian Antonescu" din Bacău afirmă că obiceiul aprinderii focului este unul păgân, adică apărut înaintea creștinismului. "Practic, acest obicei a fost adoptat de creștinism, el fiind mult mai vechi. Focul avea practic rolul de a lumina și încălzi, adică un rol de utilitate pentru oamenii din zonă. Nu este un obicei creștin. Acum este păstrat ca o tradițiea zonei, doar atât", a explicat istoricul.

ISTORIC

Satul Poiana Sărată este ultima localitate din județul Bacău, pe șoseaua care duce spre Covasna sau Brașov. Satul a fost înființat în 1823 și era unul de mocani, adică de  oieri. Poiana Sărată a fost localitatea de graniță dintre Moldova și Imperiul Austro-Ungar.

Intră pe bacau.adevarul.ro pentru cele mai noi ştiri din judeţ.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite