Copiii din cea mai săracă zonă din România au decis singuri investiţiile de care au nevoie şcolile lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii au votat investiţiile de care au nevoie în comunitatea lor FOTO Fundaţia ”Terre des homes”
Copiii au votat investiţiile de care au nevoie în comunitatea lor FOTO Fundaţia ”Terre des homes”

Copiii au învăţat că sunt importanţi, că au o voce şi că îşi pot revendica drepturile. Ei au cerut microbuze şcolare, dotări pentru laboratoare, terenuri de sport sau de joacă, iar acestea s-au concretizat prin investiţii de 1,7 milioane de dolari.

Fundaţia ”Terre des homes” a încheiat oficial pe 10 decembrie un proiect care a avut scopul de a îmbunătăţi infrastructura de educaţie din zona rurală a judeţului Bacău şi de a crea şcoli mai sigure şi primitoare pentru 11.000 de elevi. 

În 2017 echipa proiectului SHINE (Sprijin pentru infrastructura socială, de sănătate şi educaţie) mergea în judeţul Bacău şi întreba 800 de copii care erau nevoile lor principale legate de educaţie. În capul listei copiilor se aflau „şcoli colorate, drumuri,  toalete în şcoli, autobuze şcolare mai bune, un loc unde să ia prânzul”.

Fundaţia Terre des hommes a evaluat la faţa locului aceste nevoi şi a constatat că, în unele comunităţi, unele şcoli aveau grupul sanitar pe un deal, elevii făceau sport pe pietriş sau depindeau de mijloace de transport aleatorii şi pierdeau ore pe drumul de la şi până la şcoală.

Aşa au fost realizate 50 de investiţii în  37 de comunităţi, după dorinţele copiilor, după cum urmează:

-21 de investiţii în dotări cu mobilier şi echipamente şcolare în Asău, Berzunţi, Blăgeşti, Căiuţi, Coloneşti, Corbasca, Dămieneşti, Dofteana, Letea Veche, Lipova, Moineşti (două investiţii), Oituz, Poduri, Răchitoasa, Sănduleni, Stănişeşti, Târgu Ocna, Urecheşti, Zemeş;

-11 terenuri de sport realizate în Balcani, Bogdăneşti, Căiuţi, Coloneşti, Găiceana, Moineşti, Motoşeni, Slănic Moldova, Târgu Ocna, Vultureni, Zemeş;

-6 clădiri reabilitate şi/sau dotate cu instalaţie de încălzire în Bogdăneşti, Bereşti-Tazlău, Berzunţi, Moineşti, Ungureni,Vultureni;

copii investiii Bacau 12

FOTO Fundaţia ”Terre des homes” 

-6 locuri de joacă amenajate în Gura Văii, Negri, Pîrjol, Racova, Sarata, Scorţeni;

-3 grupuri sanitare realizate în Dealu Morii, Horgeşti, Motoşeni;

-3 microbuze şcolare achiziţionate în Asău, Buhuşi şi Strugari;

În total, peste 11.000 de copiii au beneficiat şi vor beneficia de investiţiile din cadrul proiectului SHINE, iar 37 de şcoli băcăuane îi vor aştepta pe elevi cu o mai bună infrastructură.

Încurajaţi să-şi spună părerea şi să-şi ceară drepturile

Proiectul SHINE nu a însemnat doar investiţii, ci şi un proces de încurajare a copiilor să-şi spună părerea şi să-şi ceară drepturile. Sute de copiii au fost implicaţi de la început în alegerea tipului de investiţii, apoi în designul locurilor de joacă sau al mobilierului şcolar.

copii investiii Bacau 11

FOTO Fundaţia ”Terre des homes” 

Fundaţia Terre des hommes a organizat cu elevii activităţi de educaţie nonformală, care i-au ajutat pe aceştia să se cunoască, să se exprime. Nu în ultimul rând, i-au pregătit să folosească în mod responsabil bunurile şi investiţiile din cadrul şcolilor, să ceară accesul la ele şi să raporteze orice nereguli.

copii investiii Bacau 10

FOTO Fundaţia ”Terre des homes” 

„Prin acest proces prin care echipa Fundaţiei a consultat mereu copiii în fiecare etapă şi prin activităţile de educaţie nonformală desfăşurate cu ei în şcoli, copiii au înţeles că ei sunt cei mai importanţi în procesul educaţional. Iar dincolo de realizările concrete, aceasta este probabil cea mai importantă reuşită a proiectului, fiindcă aceşti copii vor creşte conştienţi că au drepturi esenţiale şi le vor revendica”, spune Tudor Roşu, care conduce Delegaţia Est-Europeană a Fundaţiei Terre des hommes.

Se luptă zilnic cu sărăcia şi violenţa

Fundaţia Terre des hommes a investit 1,7 milioane de dolari în funcţie de necesităţile indicate de elevi şi constatate pe teren, dar valoarea totală a investiţiilor este aproape dublă, dacă sunt incluse şi sumele cu care primăriile au participat la investiţii în unele comunităţi.

copii investiii Bacau 9

FOTO Fundaţia ”Terre des homes” 

„Uneori acestea dispuneau de fonduri, însă aveau nevoie de consultare în privinţa utilizării lor”, spune Marian Dămoc, Field Monitoring & Evaluation Officer Terre des hommes. „Aşa încât noi am fost o <scânteie> care a declanşat dorinţa de implicare a primăriilor din zonă şi le-am arătat cum pot realiza şi alte investiţii pentru copii”.

În acest moment, elevii din Bacău nu beneficiază de aceste dotări, din cauza pandemiei, iar problemele lor au fost agravate de sărăcie, violenţă în familie şi nivelul educaţional redus.

copii investiii Bacau 2

FOTO Fundaţia ”Terre des homes” 

Atunci când vor reveni la şcoală, toate aceste greutăţi cu care se confruntă copiii din judeţul Bacău vor ieşi din nou la suprafaţă, în lipsa unui sprijin coordonat din partea autorităţilor. Terre des hommes atrage atenţia asupra necesităţii ca toţi copiii, în special cei din zonele cele mai defavorizate, să fie sprijiniţi ca să îşi continue educaţia.

Vă mai recomandăm să citiţi şi: 

Ce dotări are cel mai modern liceu de la ţară din România. A costat peste 6 milioane de euro

Directorul CDC din Statele Unite: Şcolile, printre cele mai sigure locuri care există

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite