Basmele, înlocuite cu distracţiile video

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cezar Andrei (3 ani) preferă să se joace la calculator decât să asculte poveşti
Cezar Andrei (3 ani) preferă să se joace la calculator decât să asculte poveşti

Părinţii şi bibliotecarii susţin că, în ziua de astăzi, copiii nu mai au răbdare să citească. În schimb, cei mici petrec ore în şir în faţa calculatorului. 

Cezar Andrei are numai trei ani şi deşi mama lui i-a cumpărat zeci de cărţi cu basme şi poveşti, el preferă jocurile pe calculator. Deşi este foarte mic, el îşi petrece cel puţin o oră pe zi în faţa calculatorului, după ce vine de la grădiniţă.

„I-am cumpărat cărţi cu poveşti şi jocuri interactive, dar nimic nu-l pasionează ca jocurile pe calculator. Îmi fac griji pentru ochii lui şi pentru că nu ştiu dacă sunt educative sau îi dezvoltă pozitiv imaginaţia“, ne-a spus Cristina Iacob, mama sa.

Merg la bibliotecă doar obligaţi de profesori

Dacă unii părinţi le permit micuţilor să stea la calculator pentru a se juca, alţii le dau voie să utilizeze computerul doar pentru a-şi face temele. „Nu-l las pe copil la calculator decât dacă se documentează pentru referate. Nu-l las să se joace pentru că-n ziua de azi majoritatea jocurilor sunt prea violente, cu împuşcături. E posibil să creadă că aşa se rezolvă lucrurile şi-n realitate“, ne-a spus Adrian Helciuc, un alt părinte îngrijorat pentru băiatul său de zece ani.

Majoritatea părinţilor spun că în ziua de azi, copiii nu mai au răbdare să citească. Acest lucru este confirmat de  bibliotecari. „În general, apelează la noi, dacă sunt trimişi de profesori sau învăţători. Rar vin de bună voie. În schimb, este mare aglomeraţie la calculatoare, unde au la dispoziţie tot felul de jocuri în reţea“, ne-a spus Gabriela Muraru, directoarea Bibliotecii Judeţene din Bacău.

Comercianţii, cei mai câştigaţi

Cei mai câştigaţi sunt comercianţii de console de jocuri. „Avem vânzări bune la aceste jocuri, deşi sunt scumpe. În decembrie am dat şi câte şapte console pe zi, în condiţiile în care ele se vând şi cu 550 de lei bucata“, ne-a spus Ionuţ Luchiu, angajatul unui hipermarket băcăuan. Medicii pediatri şi psihologii atrag atenţia părinţilor că aceste îndeletnici ale copiilor pot deveni periculoase.

„Jocurile pe calculator pot crea dependenţă. E posibil ca cel mic să nu mai poată face diferenţa între realitate şi lumea virtuală. Şi ochii îi sunt afectaţi. Recomand părinţilor să le limiteze tinerilor accesul la calculator. Dacă nu e posibil, să le supravegheze activitatea“, ne-a declarat Iulian Mitruţ, medic.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite