Bacău: Fonduri europene pentru trei stejari şi o fântână

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin acest demers primarul localităţii speră să obţină un punctaj mai mare la un proiect finanţat de Uniunea Europeană.

Faraoaniul a înregistrat o premieră la nivelul judeţului, prin efortul depus de edili pentru a aduce bani nerambursabili în comună. Astfel, şefii Primăriei Faraoani s-au gândit pentru început să declare o fântână şi trei stejari seculari din localitate ca fiind monumente ale naturii, care ar trebui vizitate de locuitorii întregului judeţ. Aşa că au cerut ca „obiectivele" să fie recunoscute ca atare, iar Consiliul Judeţean Bacău le-au aprobat solicitarea.

Noul statut le va aduce băcăuanilor din Faraoani şanse mai mari de a câştiga o finanţare nerambursabilă.

Cele patru obiective ridicate la rang de monumente ale naturii au potrivit locuitorilor comunei, o vechime de peste 300 de ani.Magda Farcaş (82 de ani) locuieşte de zeci de ani lângă fântâna-monument. Femeia îşi aminteşte că soacra sa i-a povestit, cu mult timp în urmă, că stejarii au fost plantaţi de părinţii străbunicilor săi.

„Iniţial au fost plantaţi nouă arbori, dar au mai rămas doar trei. Copacii au peste 300 de ani, iar fântâna a fost ridicată mai târziu şi nu cred că are mai mult de 200 de ani. De la fântână ne alimentăm în fiecare zi cu apă", ne spune Magda Farcaş. Stejarii seculari au dimensiuni impresionabile: cel mai mare dintre ei măsoară 3,8 metri în circumferinţă, iar cel mai mic 2,5 metri.

Stejarii, mândria comunei

Pomii sunt asociaţi cu numele localităţii si sunt în stare foarte bună: au frunzele verzi şi coroana foarte bogată. Mai mult chiar, prin declararea lor ca monument al naturii, aceştia vor contribui la dezvoltarea infrastructurii din Faraoani. „Aceşti stejari ne ajută să câştigăm cinci puncte la proiectul pe care-l vom depune pentru obţinerea de fonduri europene. Este un proiect de 2,5 milioane de euro, bani cu care vom construi o creşă, vom extinde reţeaua de apă şi canalizare şi vom conserva fântâna şi cei trei stejari", ne-a declarat Adrian Solomon, primarul comunei Faraoani.

Acesta mai are însă şi alte planuri cu proaspetele „vedete" ale comunei. El speră ca fântâna cu trei stejari să devină în timp şi un loc de atracţie pentru turiştii români şi străini aflaţi în tranzit prin judeţul
Bacău.

Iniţiativa consilierilor din Faraoani nu este singulară. Pe lângă fântână şi cei trei stejari, locuitorii comunei se mai laudă şi cu alte obiective declarate de-a lungul timpului monumente istorice. Astfel, şcoala din localitate, atestată documentar în anul 1909, şi două situri arheologice au deja peste 20 de ani de când au fost incluse pe lista monumentelor istorice.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite