Au găsit vinovaţi după explozia de la Zemeş, judeţul Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expertiza comandată de sinistraţi arată că gazul provenea de la sondele OMV Petrom. Familiile sinistrate au anunţat că au dat în judecată firma şi cer despăgubiri pentru că nu mai pot sta în case.

Cele şase familii afectate de emanaţiile de gaze din comuna Zemeş au aflat în această săptămână cum de au ajuns în situaţia de a rămâne fără case. Două expertize comandate de sinistraţi şi Poliţia Moineşti au indicat aceeaşi sursă a exploziei, respectiv gazul provenit de la sondele petroliere ce au fost afectate de alunecările de teren din 1992. Cele două comisii de expertiză au însă şi unele puncte diferite. Dacă firma Insemex din Petroşani, cea care s-a ocupat de expertiza comandată de Poliţia Moineşti, a indicat doar sursa gazului, expertiza cerută de sinistraţi şi efectuată de inginerul tehnic judiciar Ioan Drăgan a indicat şi alte elemente. â


Au dat în judecată Petrom


„Gazul provenit din sonde aparţine OMV Petrom pentru că ei sunt cei care administrează sondele. Această firmă nu a făcut suficiente eforturi pentru a depresuriza zona în 1992. Totodată, Primăria Zemeş ar fi trebuit să strămute persoanele din această zonă încă din 1992“, se arată în concluziile expertizei comandate de sinistraţi. Rezultatul a ajuns la cele şase familii după şapte luni de la explozia care a avut loc în decembrie 2010.


Oamenii sunt decişi să revină la casele lor cu orice preţ. Mai mult, aceştia au dat firma OMV Petrom în judecată şi cer despăgubiri pentru daunele suferite. „Nu vrem să primim pomană, ci doar ceea ce am avut înainte. Fiecare familie şi-a făcut o evaluare a gospodăriei. Cea mai scumpă valorează 100.000 de euro, iar cea mai ieftină 30.000 de euro“, a spus Maihai Starpariu, unul dintre sinistraţi.


Momentan, cele şase familii locuiesc fie la fosta bază sportivă a comunei Zemeş, fie la rude sau prieteni. Oamenii sunt decişi să se întoarcă acasă şi au anunţat deja autorităţile. „Stau într-o cameră de 23 de metri pătraţi cu un copil de şapte ani şi cu nevasta. Înainte locuiam într-o casă de 240 de metri pătraţi utili. M-am săturat de această situaţie. Nu mă poate opri nimeni să intru în propria mea casă“, a spus Romeo Dârlău (41 de ani), un alt sinistrat. Administraţia locală din Zemeş a aflat şi ea de rezultatul celor două expertize. Chiar dacă în evaluarea comandată de sinistraţi Primăria este inclusă pe lista celor vinovaţi, instituţia crede că dreptate poate face doar justiţia. „Experţii şi-au spus părerea lor. Pentru noi contează doar părerea justiţiei. În 1992 era altă administraţie locală. Primăria nu a primit nicio cerere de strămutare pentru că noi nu am găsit astfel de hârtii când am venit la Primărie“, a spus Emil Ciubotaru, viceprimarul comunei Zemeş.


Pericol de explozie


Edilul este însă radical când vine vorba de intenţia celor şase familii sinistrate de a se întoarce la casele lor. „Noi nu ne asumăm această responsabilitate. Zona este păzită cu jandarmi. Îi înţeleg totuşi pe oameni. Eu nu pot însă să oblig firma OMV Petrom să se recunoască vinovată şi să le facă locuinţe oamenilor. Sinistraţii nu trebuie să-şi pună viaţa în pericol pentru că zona este expusă exploziilor“, a mai spus viceprimarul.


Ultimele măsurători ale concentraţiei de gaz făcute în această săptămână de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului (ISUJ) împreună cu E.ON Gaz arată că pericolul exploziei nu a trecut. Deşi au fost contactaţi atât telefonic, cât şi prin mail, reprezentanţii OMV Petrom nu au trimis un răspuns oficial cu privire la concluziile expertizelor.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite