Secretele supei de toamnă cu dovleac şi mere

Secretele
supei de toamnă cu dovleac şi mere

FOTO Mihnea Ratte

Arădeanca Claudia Romana Rista, cunoscută drept „fata care găteşte cu flori“, ne dezvăluie reţeta ei preferată de toamnă, o supă cu dovleac şi mere.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ingrediente pentru 6 persoane:

600 g de dovleac, gata curăţat, tăiat cuburi

2 cepe roşii de mărime medie tocate mărunt

4 mere (de preferat din soiul Granny Smith) curăţate de coajă şi cotor şi stropite imdiat cu puţină zeamă de portocală

2 cartofi medii, cuburi

30 g unt

30 ml ulei de floarea-soarelui

1,5 l stoc de legume (lichidul strecurat de la o supa bogata de legume rădăcinoase)

150 ml smântână dulce pentru gătit

sare

piper alb proaspăt râşnit

50 g seminţe de dovleac şi bobiţe de rodie pentru un decor creativ

FOTO: Mihnea Ratte

Mod de preparare:

1.   Prajesti la foc potrivit seminţele de dovleac până capătă culoare, fără a le arde.

2.   Într-o oală de supă sotezi ceapa tocată mărunt în ulei de floarea-soarelui până se înmoaie. Nu o lăsa să se ardă sau să se caramelizeze. Adaugi apoi in oala dovleacul, cartofii şi merele tăiate cubuleţe si amesteci sa prinda aroma de la ceapa. Acoperi cu 300 ml din supa de legume. Lasi să fiarbă timp de 20 de minute amestecând din când în când. Adaugi restul de supa de legume (1.2 l), aduci din nou la punctul de fierbere si o lasi sa dea 2-3 clocote. Pui putina sare şi piper. Guşti.

3.    Iei de pe foc şi o pasezi cu grijă in cantitati mai mici cu ajutorul unui blender vertical. Readuci apoi pe foc supa crema de dovleac cu mere, adaugi smantana lichida si o lasi pe foc pana la primul clocot. Potrivesti din nou de sare si piper.

4.   Pregăteşte bolurile de servire şi decoreaza supa crema cu seminţe de dovleac şi boabe de piper roz (sau bobiţe de rodie).

5.   Idee creativă: scobeşte un dovleac mai mic de miez şi serveşte supa în acesta.

„Supa-crema de dovleac cu mere este preferată de mine în serile de noiembrie când am prieteni la masă. Mereu mă intreaba ce ingredient am folosit de iese atât de savuroasă. E momentul să le dezvălui. Tot secretul acestei supe creme constă în echilibrul de gust fantastic dat de combinaţia dintre dovleac şi mere. Merele din soiul Granny Smith originare din Australia sunt preferate aici pentru pulpa albă şi gustul armonios, acidulat şi dulce deopotrivă. Când găteşti de fapt orice supă cremă e important să o gusţi în etape şi să-i potriveşti şi la final gustul cu sare şi piper”, spune Claudia Romana Rista.


FOTO: Mihnea Ratte

Arădeanca mai afirmă că supa cremă iese delicioasă dacă ai pregătit ca bază o supă bună şi bogată în legume. Legumele din supă le poţi folosi la salata de boef. În timpul postului scoate din această reteţa smântâna lichidă.


FOTO: Alex Domnişoru

„Interesant este că supa de dovleac face parte din bucătăria tradiţională nord-africană, este foarte populară şi în Statele Unite. A fost menţionată ca fiind pregătită pentru prizonierii din lagărele Razboiului din Vietnam. În unele bucătării din părţi ale Asiei smântâna este înlocuită cu laptele de cocos, iar ca arome sunt preferate coriandrul şi fulgii de chilli. În Italia, supa cremă de dovleac va avea sigur salvie şi apio (tijele de ţelină verde) în loc de mere. În Anglia, supa cremă de dovleac se face din dovleac gătit în cuptor, mere din soiul Braeburn şi unele gospodine adaugă pentru un plus de savoare pudră de curry. Încearcă şi tu această supă cremă de dovleac cu mere, într-o seară de familie sau împreună cu prietenii”, încheie Romana.


FOTO: Alex Domnişoru

Mai puteţi citi: Cum se găteşte baigli cu mac, un cozonac delicios şi fraged. Reţetă recomandată de fata care găteşte cu flori

Supa de găină bătrână cu tăieţei subţiri de casă. Reţeta săsească delicioasă care nu se găseşte în nicio carte de bucate

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: