Reţete delicioase pentru iarnă: piept de pasăre şi legume şi fructe coapte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nutriţioniştii spun că o combinaţie interesantă pentru sezonul rece o constitutie proteina provenită din pieptul de pasăre şi fructe, legume coapte. Aici se pot adăuga şi fructe proaspete, salate şi chiat murăturile tradiţionale.

Nutriţionistul arădean Dan Merişca, spune că furctele şi legumele coapte au multe beneficii.

„Se ştie că cele mai multe elemente nutritive se găsesc ascunse în coaja legumelor şi fructelor. Prin coacere tot ce e mai bun rămâne acolo.  Fierberea elimină o mare cantitate din aceste elemente. Pieptul cărnii de pasăre în special raţă sau gâscă reprezintă cea mai bună alegere pentru cine urmează o dietă. De preferat să evităm carnea de curcan. Cea de găină e uscată şi săracă în grăsini, asigură cantitatea de proteină necesară dar nu e cea mai gustoasă. O masă bine echilibrată poate să conţină piept de pasăre, cartof dulce copt şi fructe coapte. Fructele şi legumele pot fi puse la copt împreună. Niciodată să nu îndepărtăm coaja când le punem la copt deoarece acolo e marele secret”, spune Dan Merişca.

Acesta prezintă câteva avantaje ale cartofului dulce: Este o legumă foarte veche, originară din America Centrală. Este un aliment foarte sănătos. Se confundă uşor cu dovleacul copt şi conţine cam aceleaşi elemente. Miezul este de culoare galben, portocaliu, conţine Vitamina A. 100 de grame asigură necesarul zilnic de până la trei ori mai mult decât e nevoie. Practic un cartof mediu de 30 grame conţine toate aceste elemente şi anume: Vitamina C , Mangan, Cupru, Fier, Potasiu în cantitate mare 10%, Vitamina B 15 %. Multe fibre 20% carbohidraţi buni, 1,6 proteine, 0,1grasimi, 0% colesterol.  

Foarte important conţine proteine cu capacităţi antioxidante. Un cartof mediu are proprietăţi antiinflamatorii reducând efectele crizelor de astm, osteoartrită, artrita reumatoidă, scade riscul afecţiunile cardiace, anihilează efectul nociv al fumului de ţigară, reduce retenţia de apă în organism. E ideal în diete şi pentru sportivii de performanţă. Suferinzii de boli renale nu pot face abuz ! Diabeticii îl pot consuma cu încredere. De asemenea, potoleşte dorinţa de dulce.

„Aşadar combinaţia dintre pieptul de pasăre şi legume-fructe coapte constituie cea mai bună dieta pentru acest sezon”, încheie nutriţionistul.

Vă mai recomandăm: Dieta potrivită dacă ai hipertensiune

Slăbeşti 4 kg în 7 zile cu dieta stewardeselor
 

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite