Primăria care s-a mutat dintr-un castel într-o clădire - monument istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul sediu al Primăriei
Noul sediu al Primăriei

După ani de zile în care Primăria oraşului arădean Pâncota a funcţionat în clădirea unui fost castel, acum întreaga activitate s-a mutat în altă clădire.

În secolul al XIX-lea, castelul era considerat drept cel mai reprezentativ edificiu în stil baroc din zonă. După şapte decenii Primaria s-a mutat în clădirea nou renovată în care a funcţionat pe rând, Cooperativa meşteşugărească, iar ulterior, Poşta.

Noul sediu cuprinde 92 de camere, o curte interioară frumos amenajată, grupuri sanitare şi mobilier nou, iar restaurarea a costat 2,2 milioane de lei. Vechiul sediu al primăriei, cunoscut sub numele de Castelul Dietrich-Sukowky a fost revendicat de moştenitorii vechiului proprietar, lupta în justiţie durând peste un deceniu. El a fost retrocedat de curând unei familii de evrei.  Investiţia în restaurarea noului imobil a costat aproximativ 2, 2 milioane de lei, deoarece, susţine primarul Iosif Retter, „fiind declarată monument istoric, a trebuit să respectăm vechea structură şi să refacem totul conform arhitecturii iniţiale”.

Fondurile provin din bugetul propriu, dar şi din banii Consiliului Judeţean Arad. Lucările de renovare au început în anul 2009, fiind coordonate de viceprimarul de atunci, Monel Pâncotan, actualmente city-manager şi un adevărat „diriginte de şantier” al investiţiei. La evenimentul de ianugurare au fost prezente oficialităţi judeţene, locale, dar şi cetăţeni ai oraşului.

„Am făcut un buget din venituri proprii, dar am fost şi la Consiliul Judeţean Arad, unde am găsit deschisă uşa preşedintelui Nicolae Ioţcu. Am primit 10 miliarde lei vechi, bani care au contat foarte mult în finalizarea investiţiei. Le mulţumesc tuturor celor care au fost alături de noi şi ne-au sprijinit în toţi aceşti ani”, a declarat primarul Iosif Retter.

Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, a felicitat administraţia oraşului Pâncota, atât pentru acest nou obiectiv finalizat, cât şi pentru activitatea depusă în slujba pâncotanilor din anul 2000 şi până în prezent.

„Dincolo de bucuria pe care v-o fac autorităţile locale prin finalizarea acestui sediu administrativ, şi judeţul Arad este fericit că o administraţie reuşeşte să se mute într-o clădire nouă, impunătoare, cu o istorie zbuciumată. Oraşul Pâncota face parte din zona Podgoriei Aradului, o zonă în care Consiliul judeţean Arad investeşte multă muncă şi foarte mulţi bani, atât din bugetul Consiliului Judeţean, cât şi bani atraşi din fonduri europene. Vreau să readuc în atenţia dumneavoastră faptul că astăzi suntem în procedură de reabilitare a Drumului Vinului – reabilitarea infrastructurii rutiere în Podgoria Aradului – şi în plină implementare a Masterplanului de apă şi canalizare, care cuprinde întreaga Podgorie. Preconizăm ca în anul 2015 să finalizăm aceste lucrări de anvergură din bani europeni, lucrări care depăşesc valoarea de 30 de milioane de euro”, a precizat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

Vă mai recomandăm: Şemineul dintr-un castel finalizat în anul 1840 va fi scos la licitaţie

FOTO Petrecerile l-au făcut să-şi piardă castelul, pe un prinţ care locuia în Pâncota

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite