Pericolul trichinelozei. Boala nu se ia doar de la porc, ci şi de la nutrie, cal şi urs

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Examinarea cărnii din gospodărie este obligatorie. Foto Adevarul.ro
Examinarea cărnii din gospodărie este obligatorie. Foto Adevarul.ro

Tot mai multe focare de trichineloză au apărut în România. În aceste condiţii, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad au transmis un apel pentru ca oamenii să ştie de unde trebuie cumpărată carnea, dar şi ce trebuie făcut în cazul apariţiei bolii.

Reprezentanţii DSP Arad spun că modalitatea de îmbolnăvire se face prin consum de carne de porc în principal, dar şi prin carne de nutrie, de cal sau de vânat (mistreţ, urs) care conţin larve vii sau chisturi viabile. Constantin Cătană, directorul DSP Arad, spune că toate aceste produse trebuie cumpărate din magazinele autorizate, iar în cazul în care carnea provine din propria gospodărie, trebuie dusă la examenul trichineloscopic.

„Achiziţionarea cărnii şi a produselor de carne se va face doar de la surse autorizate. Testarea cărnii provenită din gospodăria proprie şi darea în consum a acesteia trebuie făcută doar după examenul trichineloscopic negativ”, spune Constantin Cătană. Testarea unei probel la laborator durează aproximativ o oră şi costa 15 lei.

Până la ora actuală, în opt judeţe ale ţării au fost identificate 14 focare de trichineloză. Este vorba despre Bacău, Cluj, Galaţi, Olt, Satu Mare, Suceava, Teleorman şi Vrancea. În Galaţi, spre exemplu 11 persoane au ajuns de urgenţă la spitalul de boli infecţioase. La apariţia simptomelor caracteristice trichinelozei, cei afectaţi trebuie să se adreseze către serviciile medicale (medici de familie, specialişti în boli infecţioase) pentru consult şi diagnostic.

Cum se manifestă boala

Manifestările bolii variază de la forme asimptomatice până la forme severe care pot cauza decesul prin complicaţiile pe care le produc. Incubaţia bolii este în medie 10-14 zile, iar semnele clinice sugestive pentru diagnostic sunt: febră, edemele feţei şi ale pleoapelor însoţite de conjunctivită, dureri musculare, senzaţie de oboseală, tulburări digestive tranzitorii (dureri abdominale, diaree, greţuri, vărsături) apărute la 1-2 zile după consumul de carne infestată.

Vă mai recomandăm:

Creşte riscul de îmbolnăvire cu trichineloză

Alertă de trichineloză la Galaţi. 10 persoane, între care 3 copii, fac tratament împotriva trichinelozei după ce au participat la pomana porcului

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite