FOTO Aventura huckleyberryfinniană pe Mureş repetată după 33 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru prieteni aventurieri, o plută şi un traseu de 460 de kilometri pe apă parcurşi în doar două săptămâni pline de peripeţii. Nu e o poveste de Mark Twain, e ideea unor tineri care s-au gândit că un concediu poate fi petrecut într-un mod inedit, într-o aventură pe Mureş.

Se intitulează „destul de nebuni” pentru a pune la cale o aventură pe Mureş, de-a lungul a 460 de kilometri pe apă. Ivan Bobal, Bogdan Dăscălescu, Adrian Holerga şi Alexandru Tăbălaie sunt cei patru prieteni deveniţi aventurieri peste noapte, care de două săptămâni navighează pe Mureş, la fel cum în urmă cu 33 de ani, tatăl unuia dintre ei, şi-a adunat la rându-i prietenii pentru o aventură scoasă parcă din cărţile copilăriei.

image
image
image

Ideea unui concediu lacustru îi aparţine lui Ivan Bobal, un tânăr de 25 de ani, country-manager pe România la o companie de publicitate din capitală. Nădlăcan pur sânge, arădeanul şi-a propus să repete figura tatălui său din 1978 şi să se aventureze pe Mureş.

„Ideea e de la tatăl meu, care a făcut acest traseu acum 33 de ani şi ne-am găsit patru nebuni care să refacem călătoria exact cum a făcut-o el. Pluta a construită exact la fel, doar că nouă ne lipseşte un cort pe care l-am înlocuit cu o prelată. Cel mai frumos lucru în schimb e ancora de pe prima plută, o avem şi nou acum”, a spus Ivo Bobal.

Nebunia celor patru a venit în urmă cu jumătate de an şi a fost pusă în practică la jumătatea acestei luni, când aventurierii luaţi de val, şi-au dat drumul pe Mureş, la Luduş, neştiind că în cei 33 de ani de la primul traseu, râul şi-a schimbat atitudinea faţă de cei care-i calcă teritoriul.

„Sincer, ne aşteptam să fie mai multă distracţie în tot acest timp petrecut pe apă, dar a fost mai multă muncă. Am avut parte şi de vreme rea, de obstacole care erau să ne distrugă pluta. Ziua muncim şi dăm la vâslă pentru că Mureşul nu mai are acelaşi curs ca acum 33 de ani. Între timp s-au mai făcut baraje, sunt foarte multe balastiere. E incredibil, aproape că eşti la mare. Mureşul pur şi simplu stă”, a spus Alexandru Tăbălaie, băcăuan de 26 de ani.

image
image
image

Aventura pornită pe 15 iulie în judeţul Mureş, la Luduş, se încheie sâmbătă, când cei patru ajung la Nădlac, punctul terminus al călătoriei. „Deja ne gândim la un alt traseu, iar acesta poate va fi refăcut peste alţii 33 de ani de copiii noştri”, a spus Adrian Holerga din Bacău.

Povestea tatălui Bobal din ’78

Ideea primului aventurier pe Mureş, Ioan Bobal s-a născut în urma expediţiei norvegianului Thor Heyerdahl, care în 1947 a traversat Pacificul pe o plută pentru a demonstra că se poate face asta, folosind materiale care sunt la îndemâna oricui. În vara lui ’78 se hotărăşte să plece alături de trei prieteni. La luduş, au tăiat câţiva copaci din pădurea din apropiere, pentru a face scheletul plutei. Pe 13 iulie încep aventura şi lansează pluta pe Mureş, iar două săptămâni mai târziu ajung la Nădlac.

Cine sunt cei patru aventurieri

Ivan Bobal, născut în 1986 la Arad: lucrează ca Manager pe România la compania Etarget. Momentan este un motociclist fără motociletă, pasionat de motociletele Harley Davidson. La patru ani apare în ziarele din Slovacia ca şi primul cel mai tânăr turist român al acestei ţări. La 13 ani vede marea pentru prima oară şi de la 16 ani colindă ţara pe unde îl duc ochii.

image

Bogdan Dăscălescu, născut în 1986 la Făgăraş: e ahtiat după aventură. În vara lui 2010 a organizat un eurotrip,  adică 8.000 de kilometri străbătuţi prin 16 ţări, din care a poposit în opt, vreme de trei săptămâni. Şi-a pus în gând să facă o mulţime de lucruri: rafting, sărituri cu paraşuta, snowboard, scufundări.

image

Adrian Holerga, născut în 1986 la Oneşti: a început să facă fotografii de eveniment când avea 16 ani. E pasionat de sport de când era mic, a practicat cam tot ce se putea în Oneşti. Îi place natura şi încercă să nu rateze nicio ocazie de a merge în locuri uitate de lume. E uşor perfecţionist pentru că nu lasă lucrurile neterminate.

image

Alexandru Tăbălae, născut în 1985 la Oneşti: de mic şi-a demonstrat abilităţile inginereşti construind capcane pentru prieteni sau gadget-uri pentru el. Aventurier de mic pe la marginile oraşului anul trecut şi-a trecut în palmares înălţimea de 2.544 de metri pe Vârful Moldoveanul după un traseu de trei zile.

image
Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite