Cum petrec Crăciunul românii din Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tradiţiile şi obiceiurile româneşti se păstrează şi în ţara vecină. La fel ca la noi, românii din Ungaria pleacă în această seară la colindat pe la casele vecinilor, iar, faţă de obiceiurile din ţară, se adaugă măturatul Crăciunului.

Citeşte şi:

Moş Crăciun există cu adevărat doar la Braşov

Obiceiul colindatului pe la casele vecinilor în schimbul câtorva bomboane sau felii de cozonac se păstrează şi astăzi în rândul familiilor de români care locuiesc în Ungaria. Un element în plus pe care l-au adăugat românii de peste graniţă este măturatul Crăciunului. Acest obicei este unul modern printre românii stabiliţi aici şi se practică exclusiv în rândul tinerilor.
„În seara de Ajun, gazda casei aduce paie în casă şi le împrăştie într-o cameră. Sub masă pune fân, cucuruz şi grâu. Paiele simbolizează grajdul unde s-a născut Iisus Cristos. Cerealele, porumbul şi grâul semnifică roade mai bogate pentru anul care vine”, a explicat tradiţia Mihai Szabo, un român stabilit în Ungaria de mai bine de zece ani.

Măturatul de a doua zi
În noaptea dintre prima şi a doua zi de Crăciun, gazda mătură Crăciunul şi anume: paiele care au fost aduse în casă, care se vor aşeza sub animalelele de pe lângă gospodărie. Tradiţia spune că acolo unde erau fete mari, feciorii mergeau cu muzicanţii să măture sau să vadă dacă a fost măturat Crăciunul. Tinerii încingeau hore, dansau, cântau şi petreceau ore în şir. „Ceea ce rămânea după Cina din Ajunul de Crăciun trebuia să fie scuturat de către gazdă la găini. Acest lucru se face pentru structura mentală, pentru ideea de fertilitate. Gazda trebuie să mai spună: Doamne ajută să am pui mulţi”, a continut Mihai Szabo.
Chiar dacă de România nu-i mai leagă mare lucru, românii din Ungaria spun că prin sfintele sărbători reuşesc să readucă atmosfera caldă din casele vechi ale bunicilor. Copiii de aici colindă în româneşte, iar vecinii unguri se arată extrem de încântaţi de repertoriul tradiţional. În ceea ce priveşte cina din seara de Crăciun, românii din Ungaria au păstrat celebrii cârnaţi de casă, dar şi sarmalele învelite în varză acră.
În ziua de Crăciun, românii din oraşele de peste graniţă merg la Biserică, înainte de a servi prânzul. „Cu mulţi ani în urmă, se obişnuia ca, în ajun de Crăciun, înainte  de masă, să se meargă cu Steaua. Astăzi acest obicei este uitat şi părăsit”, a încheiat românul Mihai Szabo.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite