Cum poate deveni foarte simplu să ţii regimul fără sare şi cu ce o poţi înlocui în mâncare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mulţi nu îşi închipuie mâncarea fără sare FOTO www.cunoastelumea.ro
Mulţi nu îşi închipuie mâncarea fără sare FOTO www.cunoastelumea.ro

Sarea este ingredientul care, dacă lipseşte din mâncare, strică tot gustul, ar spune unii. Însă sunt persoane care, din cauza anumitor afecţiuni, trebuie să renunţe la a mai săra mâncarea, lucru care nu le este deloc pe plac. Vorbim aici în special despre cardiaci şi hipertensivi. Totuşi, medicii spun că există soluţii care să înlocuiască sarea cu succes şi care să dea gust mâncării.

Medicul arădean Otilia Ţigănaş dezvăluie mici secrete legate de regimul fără sare la cardiaci şi hipertensivi. Mai exact vorbim despre regimul hiposodat (cu sare puţină).

„La unii cardiaci, în forma drastică, el devine desodat, adică total fără sare. Prin «sare» înţelegm clorura de sodiu, (NaCl), indiferent că-i sare din salină, sau sare de mare. Indiferent că-i iodată sau nu şi indiferent dacă-i fină sau grunjoasă. Scopul este să nu intre ioni de sodiu, (Na+) în organism. Dar cum e cu «sarea fără sodiu», atunci? «Sarea fără sodiu» conţine potasiu. (K+). Aici, altă capcană!! Dacă tableta diuretică (tableta care scoate apa) aparţine clasei ce «economiseşte potasiul», (cea mai banală fiind spironolactona), «sarea fără sodiu» va aduce un exces de potasiu în corp şi va putea da tulburări grave de ritm cardiac. Deci, nici «sarea fără sodiu» nu-i recomandată fără sfat medical”, spune Otilia.

Aceasta ţine că precizeze că toate condimentele gen «Vegeta» conţin o grămadă de sare clasică, (NaCl). Iar cei care spun că nu mănâncă sărat, dar pun doar Vegeta în mâncare, fac o mare greşeală. „Un fel de «eu nu beau alcool, eu doar ciugulesc zilnic whisky!»”, mai adaugă Otilia.

Medicul arădean ne dă şi soluţia pentru înclouirea sării, astfel încât mâncarea să aibă gust.

„Cu lămâie, condimente vegetale gen: cimbru, mărar, pătrunjel verde, oregano, busuioc, rubarbă-(e eficientă tare!), puţin usturoi, ceapă – dacă suportă stomacul (şi sper să suporte, altminteri ce te faci!), boia de ardei dulce, puţin piper proaspăt măcinat (că aşa-i mai savuros…), iaurt în ciorbiţe. Le dă gust fain”, ne sfătuieşte medicul.

Otilia Ţigănaş spune că la ea regula este următoarea când vin pacienţi cu probleme: „decât deloc, un regim pe care omul veci n-o să-l ţină fiindcă nici nu poate fi ţinut mai mult de câteva zile (dacă bag restricţiile din tratate, fără să mă pun în locul bolnavului), mai bine «uşor negociabil», dar menţinut vreme îndelungată. Zilnic. Constant. Cu anii!! Altminteri, să arunc ca mitraliera zece interdicţii, numa` ca să mă aflu în treabă…”.

Vă mai recomandăm: Trucuri culinare din bucătăria celebrului Jamie Oliver: secretul peştelui gătit perfect şi cum salvezi o mâncare în care ai scăpat prea multă sare VIDEO

Cum alegi cea mai bună sare? Sarea de mare sau cea de Himalaya, mai sănătoasă decât sarea obişnuită?
 

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite