Copilului tău îi este frică de dentist? Cum alungi teama de stomatolog şi care este procedeul medical care te asigură că micuţii vor avea dinţii sănătoşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii trebuie să meargă cu zâmbetul pe buze la stomatolog
Copiii trebuie să meargă cu zâmbetul pe buze la stomatolog

Părinţii întâmpină probleme când vine vorba să-şi ducă copilul la stomatolog, pentru că micuţii se tem. Medicii spun, însă, că există metode prin care mersul la dentist să devină ceva distractiv.

Medicul stomatolog arădean Dan Merişca susţine că se ştiu prea puţine despre cum „se face prevenţie stomatologică de calitate, nu doar să promovăm anumite produse de igienă orală care au ca drept scop cheltuirea unei sume de bani în beneficiul unor companii oricum prospere”.

 „Mai întâi de toate, avem nevoie de părinţi responsabili care-şi doresc sănătatea copiilor, ca prioritate. Un copil fericit egal părinţi liniştiţi. Copilul poate fi dus la medic cam de pe la doi ani, când deja toţi dinţii temporari au erupt. Cu cât mai timpuriu, cu atât mai bine. Copilul încă nu ştie ce înseamnă frica şi durerea dinţilor, pentru că sunt puţine cazuri în care la acea vârsta ei au deja carii. Medicul este şi un bun psihoterapeut. Îl urcă pe micut pe scaun, îl dă cu «liftil», se joacă cu el puţin, îl consultă foarte rapid pentru a nu-l plictisi, după care îi oferă o pastă de dinţi sau o jucărie (uneori dusă chiar de părinţi) şi-l lasă să plece, urmând ca data viitoare să-l consulte mai amănunţit. Dacă pentru copil din prima sedinţă întâlnirea cu medicul nu reprezintă un stres, acesta va veni de fiecare dată cu mare plăcere la prietenul lui, dentistul. De exemplu, eu am pentru copii un halat cu ursuleţi”, explică medicul Merişca.

Acesta mai spune că principala formă de prevenţie este sigilarea dinţilor şi că trebuie precizat că nu doare absolut deloc, deoarece nu se atinge turbina (albinuţa). Doctorul lucrează cu anumite produse pe dinte şi anume: mai întâi se asigură să nu fie cariat dintele, deoarece doar dinţii sănătoşi se pot sigila.

„Medicul aplică un gel (acid fosforic) pe dinte, îl lasă câteva minute, smalţul se înmoaie, copilul clăteşte bine cu apă şi, după îndepărtarea apei din guriţă, medicul trece la fazele următoare: aplică un adeziv sub formă de lac, îl fotopolimerisează cu acea lampă foto câteva secunde, iar la final aplică sigilantul sub formă lichidă, doar în şanţuleţele şi fosetele dintelui. Doar relieful negativ se sigilează, locul de elecţie al cariilor. Foarte important e faptul că uneori, din cauze diverse, mestecat de gumă, alimente lipicioase, din acel sigiliu se poate disloca o parte. Copilul de obicei sesizează treaba asta şi anunţă părintele. Dacă e dus la medic, acesta doar completează diferenţa dislocată. Preţul este echivalentul unei opturaţii (plombe) simple. În general cam în jur de 50 de lei, în funcţie de cabinet. Avantajele sunt immense. Acel copil, dacă e monitorizat, nu va avea niciodată probleme dentare, deci nu va cunoaşte durerea. Mereu va fi un zâmbet. Nu va şti ce-i aia halena greu mirositoare şi nici gust neplăcut. Economie la bugetul familiei fără termen de comparaţie, nemaivorbind de confortul psihic şi fizic. E destul să-l doară un singur dinte pe micuţul nostru când suntem în concediu şi s-a dus tot. Acelaşi lucru e valabil şi pentru adulţi. Şi dinţii permanenţi pot fi sigilaţi. Şi aşa vom putea fi fericiţi, vom fi prietenii dentistului, în acelaşi timp ne vom păstra şi bănuţii în buzunar”, declară medicul arădean.

Glumind, acesta spune că: „mai bine să ieşim cu medicul la un ceai decât să plece el singur în Bahamas, pe banii noştri”. De asemenea, acesta spune că foarte important e faptul că mulţi părinţi confundă molarul de şase ani ca fiind unul de lapte.

„Mulţi tineri deja nu mai au acel molar. Mereu e nevoie să ţinem legătura cu medicul. Mai bine îl sufocăm cu vizitele decât să-i lăsăm acolo toate salariile la un moment dat. Durerea întotdeauna ne aparţine”, mai spune dentistul arădean.

Vă mai recomandăm: 

Cinci lucruri pe care să le facem zilnic ca să nu ajungem la stomatolog

FOTO VIDEO Terapia muzicală care alungă frica de stomatolog. Vangelis de România cântă pentru pacienţi

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite