VIDEO Jurnalistul străin ridicat de la protestele din Piaţa Victoriei a lansat documentarul „Belina, Insula Comorilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Domeniul de la Belina, luat de compania Tel Drum Sursa Passport Productions
Domeniul de la Belina, luat de compania Tel Drum Sursa Passport Productions

Jurnalistul german care a fost ridicat de jandarmi la protestele din Piaţa Victoriei a lansat documentarul „Belina, Insula Comorilor“. Paul Arne Wagner spune că Belina este o metaforă a României, în care cheia este corupţia.

Paul Arne Wagner, care deţine compania Passport Productions împreună cu realizatoarea de film Mădălina Roşca, a lansat „Belina, Insula Comorilor“, un documentar filmat în patru episoade pe terenul luat în posesie de administraţia Dragnea din Teleorman. Cei doi spun că filmul nu este o dezvăluire despre corupţie.

„Nu vă aşteptaţi doar la o dezvăluire despre un corupt şi clica lui care au intrat cu buldozerul în casele unor oameni şi le-a luat o bucată de viaţă. Este şi asta, dar noi am vrut în acest prim episod să povestim despre ce este de fapt Belina, cu natura şi comunitatea de suflete de acolo. Belina este în continuare un loc unde pur şi simplu ”nu aveţi voie”, cum spune obsesiv un paznic în filmul nostru. Cine spune că gata, Dragnea şi Tel Drum au rămas fără insulă, asta o dată cu mutarea înapoi la Apele Române de anul trecut, acela s-a dus după fentă“, arată Mădălina Roşca. 

Filmul a fost realizat în anii 2017-2019 şi este disponibil pe canalul de Youtube şi pe site-ul Passport Productions. 

Imagine indisponibilă

Jurnalistul german Paul Arne Wagner (foto sus) a fost ridicat de jandarmi în seara de 21 iunie 2018 în timpul protestelor din faţa Guvernului, deşi a prezentat legitimaţia de presă, pe care forţele de ordine nu au luat-o în considerare. „Am fost ridicat brusc din mulţime în timp ce documentam protestul din Piaţa Victoriei, de pe trecerea de pietoni. Semaforul a fost verde. Mă uit acum la filmări şi fotografii şi incerc şi eu să înţeleg ce s-a întâmplat de fapt acolo. Pentru mine, cea mai importantă întrebare este: de ce au fost aduse forţele speciale, "ţestoase" cum sunt supranumiţi, şi s-au aruncat pe protestatarii care s-au dovedit paşnici în mai bine de 500 de zile; şi de ce Jandarmeria Română a creat iarăşi diversiune şi haos? (ne readucem aminte ca Jandarmeria Română aproape a lipsit cu totul de la mitingul partidelor aflate la putere, noi am documentat şi asta)", a afirmat jurnalistul. 

Peste 4.000 de oameni au protestat atunci timp de aproximativ cinci ore, în Piaţa Victoriei din Capitală, faţă de modificarea Codurilor Penale. În timpul protestelor, au avut loc altercaţii între manifestanţi şi jandarmi, 8 persoane fiind ridicate de forţele de ordine şi duse la Poliţie. Manifestaţia a degenerat după ora 21.00, când mai mulţi protestatari au vrut să se aşeze pe carosabil pe Bulevardul Aviatorilor, care este închis circulaţiei rutiere, şi au existat îmbrânceli între protestatari şi jandarmi. 

Povestea Belinei, „insula comorilor“

Insula Belina a fost folosită de compania Tel Drum, născută de Liviu Dragnea, după ce a trecut prin Hotărâre de Guvern la Consiliul Judeţean Teleorman, pentru relaxare şi pescuit. Nu lipsesc de aici construcţiile civile, foişoarele, clădirile cu etaj şi chiar o zonă pentru aterizare, destinată elicopterelor. 

După iscarea scandalului şi dosarul DNA, Consiliul Judeţean Teleorman a adoptat un proiect de hotărâre prin care are loc reîntoarcerea insulei Belina şi a Braţului Pavel în domeniul public al statului şi în administrarea Apelor Române, după ce acestea au ajuns în urmă cu cinci ani, prin intermediul aceluiaşi CJ Teleorman, să fie închiriate de Tel Drum, firmă condusă de mai multe persoane apropiate de Liviu Dragnea. 

Compania Teldrum a acţionat apoi în judecată Consiliul Judeţean Teleorman, după ce, la finalul anului trecut Insula Belina şi Braţul Pavel au trecut, prin hotărârea autorităţi judeţene, din administrarea CJ Teleorman în cea a statului, reprezentant prin Apele Române. Tel Drum a pierdut, în primă instanţă, procesul deschis împotriva Consiliului Judeţean Teleorman. Societatea a dat în judecată, la finalului anului, administraţia judeţeană şi a cerut suspendarea hotărârii prin care Consiliul ceda statului, prin Apele Române, dreptul de proprietate asupra Insulei Belina.

Iată mesajul realizatorilor:

„Belina e o metaforă a României. Odată ce am înţeles ce s-a întâmplat în ultimii ani cu această bucată de pământ, am înţeles mai bine şi ce se întâmpla cu România de azi.

Pe această insulă de pe malul Dunării poţi să vezi cu uşurinţă ce înseamnă când nişte oameni se pun deasupra legii, iar puterea instituţiilor statului care trebuie să apere drepturile cetăţenilor cântăreşte doar cât nişte declaraţii goale pe hârtie.

În ultimii doi ani, în timp ce la Bucureşti documentam protestele pentru apărarea statului de drept - unde lumea începuse să vorbească despre instaurarea dictaturii - am călătorit adesea în judeţul Teleorman, şi de câte ori am putut, am intrat pe Belina, această insulă a comorilor.

Iar pe Belina, legi şi drepturi există doar în teorie.

Nu există nici o transparenţă a deciziilor politice, acţiuni criminale se întâmplă în spatele barierelor ilegale, forţele de ordine lucrează doar în folosul celor aflaţi la putere, iar dacă aceştia în sfârşit ajung în faţa unui judecător, procesele sunt tergiversate, iar legile schimbate, fără vreo reparare a nedreptăţilor aduse cetaţenilor.

Povestea acolo, la Belina, are mereu acelaşi personaj principal: Liviu Dragnea, braţul de fier din spate guvernului. Corupţia în Teleorman şi cu atât mai mult pe Belina nu e deloc ceva abstract.

Acolo, asta înseamnă, că de la o zi la alta cineva ţi-a luat peştele de pe masă şi ţi-a oprit violent accesul pe insula care de generaţii a fost zona locală de pescuit, iar până în 2011 baza economică a zeci de pescari industriali. Şi familiile lor bineînţeles.

Nicăieri în lume nu există prezumţia de nevinovăţie pentru politicieni în ochiul publicului.

Noi, care am ascultat mărturii ale oamenilor din Teleorman, şi am petrecut mult timp pe insula Belina, putem să spunem că Liviu Dragnea este vinovat.

Timp de 20 de ani Dragnea a deţinut cele mai înalte poziţii publice din judeţ. Şi a pretins că a lucrat în folosul comunităţii.

De fapt, a lăsat în spate un loc unde chiar şi noţiunea de folos al comunităţii este una străină administraţiei. Înainte de orice, Dragnea se face vinovat pentru sărăcia oamenilor pe care i-a condus în toţi aceşti ani.

Va veni o zi în care un judecător va trebui să spună câte legi a încălcat Dragnea ca să pună mâna pe vechile proprietăţi ale statului, să beneficieze de fostele companii de stat şi să pună stăpânire pe o insulă, un judeţ şi o întreagă ţară.

Nu suntem judecători să dăm un verdict, ca să spunem noi aici şi acum ce legi a încălcat Dragnea sau câte au schimbat oamenii lui între timp în interes propriu.

Dar vă putem purta cu noi într-o călătorie, în care tot ce aveţi nevoie să luaţi cu voi este bunul-simţ, ca să judecaţi singuri“.

Pe aceeaşi temă: 

Tel Drum pierde procesul pentru Insula Belina

De ce riscă Rovana Plumb inculparea în „Dosarul Belina“ dacă pleacă în Parlamentul European

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite