Cum îţi satisfaci pofta de dulce în post. Reţete delicioase şi simple de ciocolată, tort sau clătite de post

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pofta de dulce se poate satisface cu ciocolata de post (sursă foto:lataifas.ro)
Pofta de dulce se poate satisface cu ciocolata de post (sursă foto:lataifas.ro)

Pofta de dulce poate fi greu de suportat pentru credincioşii care postesc în Postul Paştelui. Există totuşi reţete simple şi ieftine prin care se pot prepara dulciuri de post la fel de delicioase numai cu ingrediente de origine vegetală.

Ciocolata, dulciurile, bomboanele, prăjiturile sau produsele dulci de patiserie le sunt interzise pe perioada Postului Paştelor celor care respectă canoanele şi tradiţia creştin ortodoxă. Pentru iubitorii de dulciuri, perioada lungă de post de şase săptămâni poate fi destul de greu de suportat. Există totuşi o soluţie prin care credincioşii care ţin post îşi pot satisface pofta de dulce în această perioadă. 

Apelând la reţete simple de prăjturi în care ingredientele de origine animală se înlocuiesc cu cele de origine vegetală, în perioada postului se pot pregăti prajituri şi dulciuri delicioase care nu sunt ”de dulce”. Bucătarii spun că există nenumărate reţete de dulciuri de post, simple şi ieftine, cu care creştinii care postesc îşi pot satisface pofta de dulce. Deşi pare greu de crezut, până şi ciocolata se poate prepara acasă în aşa fel încât să fie permisă în post.

Reţeta de ciocolată de post presupune 350 de grame de zahăr, 100 ml de apă, 100 de grame de margarină vegetală, 250 de grame de lapte praf de soia, două linguri de cacao, 100 de grame de nuci sau alune măcinate. Bucătarii recomandă adăugarea în reţete a esenţelor de rom, vanilie sau migdale.  ”Apa se pune la fiert şi se adaugă zahărul. Se amestecă compoziţia. După ce s-a dizolvat zahărul în apa fiartă, se ia de pe foc şi se adaugă margarina. Se amestecă până se topeşte. Se adaugă laptele de soia praf, cacao şi esenţă. Va rezulta o pastă omgenă. Se unge un vas cu puţin ulei, se toarnă compoziţia şi se presară deasupra nucile sau alunele măcinate. Se dă la frigider pentru câteva ore”, explică bucătarul Valeria Sima.

Plăcintă de post

Cu mere şi nuci, ingredinte gustoase şi sănătoase permise în post, se poate prepara o delicioasă plăcintă de post. Pentru aluat se folosesc 600 gr faina, 15 grame drojdie, coajă de lămâie rasă, esenţă de rom, un cub de margarină, apa călduţă. După frământare, aluatul se lasă la dospit 30 de minute. Se intinde o foaie peste care se pun mere rase zahăr vanilinat, scorţişoară şi nucă măcinată din belşug. Foaia se rulează în aşa fel încât toată compoziţia cu mere să fie acoperită. Se tapetează tava cu ulei şi făină şi se pune la cuptor foaia umplută. Separat, se prepară un sirop din apă şi zahăr. Când plăcinta începe să se rumenească, se scoate din cuptor şi se unge cu siropul. Se mai ţine la cuptor încă 10 minute.

tort

Tort de post

Cu mere, biscuiţi pe post de blat, budincă de vanilie şi frişcă vegetală, în post se poate prepara chiar şi tort delicios. Pentru realizarea unui tort de post este nevoie de: un kilogram de mere rase, 300 de grame de biscuiţi de post, 200 de grame zahăr, o linguriţă de esenţă de vanilie, o linguriţă de scorţişoară, sucul de la o jumăate de lămâie, două plicuri de budincă, 3 grame de gelatină. Se face un sirop din 600 ml de apa, zahăr, esenţa de vanilie, rom. Se adaugă merele rase, amestecate cu sucul de lamâie, scorţişoară, apoi budincă de vanilie. Se fierb toate timp de 10 minute la foc mediu, amestecând din când în când. Gelatina se adaugă în ultimul minut de fierbere şi întreaga compoziţie se lasă la răcit.  

Tortul se asamblează punând un rând de biscuiţi, un rând din crema de mere rase cu budincă de vanilie, biscuiţi, crema de mere şi, la final, încă un rând de biscuiţi.

clatite

Clătite de post

Pofticioşi de dulce pot mânca, în post, inclusiv clătite cu dulceaţă, dacă la prepararea acestui produs se folosesc numai ingrediente de origine vegetală. ”Se folosesc 100 de grame de făine, 100 ml de sifon, 50 de ml ulei, 25 de grame zahăr şi sare. Modul de preparare este acelaşi ca şi în cazul clătitelor cu ou. În lipsa oului, foile se rup mai uşor, de aceea este indicat să se coacă puţin mai groase”, explică bucătarul.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite