VIDEO Lupta pentru supremaţie între doi cerbi, surprinsă de o cameră de filmat amplasată într-o poiană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei doi cerbi au fost filmaţi în timp ce se luptau pentru supremaţie
Cei doi cerbi au fost filmaţi în timp ce se luptau pentru supremaţie

”Rangerii” Parcului Natural Apuseni continuă săs surprindă imagini spectaculoase cu animale sălbatice în mediul lor natural.

De această dată, au fost făcute publice imagini video cu doi cerbi care se luptă pentru supremaţie, Lupta are loc într-o poiană din Apuseni.

Cerbul este des întâlnit în zona Munţilor Apuseni, unde există un habitat natural deosebit pentru acest animal sălbatic. Cerbul este sociabil de toamna până primăvara, perioadă în care masculii se grupează pe cârduri conduse de un cerb tânăr, iar femelele în cârduri separate de ciute, conduse de ciuta cea mai în vârstă. Doar cerbii foarte bătrâni sau foarte puternici trăiesc solitari.

Împerecherea începe în luna septembrie, mai întâi în zonele de şes, apoi şi la munte, terminându-se cu a doua jumătate a lunii octombrie. Între cerbii masculi se duc lupte aprige, pentru supremaţia cârdurilor de ciute. Este de reţinut că în această perioadă, cerbii elimină un miros specific, uşor de perceput chiar şi de către om. Ciutele fată, de regulă, câte 1-2 viţei, foarte rar 3, care îşi pot urma mama la 1-2 ore după naştere. 

Longevitatea cerbului este apreciată la circa 18-20 ani, însă în natură cerbii ajung rar la această vârstă. La vârsta de 12-14 ani cerbii ajung la maturitate. Vârsta exemplarelor vii se apreciază în funcţie de aspectul exterior şi trofeu, iar cea a animalelor împuşcate după uzura danturii. În perioada împerecherii masculul mugeşte, bocăneşte sau boncăluieşte. Speriat, are un brăhnit nazal, ca de altfel şi femela. Cerbii au mirosul dezvoltat, auzul bun, însă văzul este slab. Cerbul poate observa mai mult mişcarea decât figura omului. Se poate apropia de om până la aproximativ 15 metri fără a-l observa.


 

Citiţi şi:

Cum a delapidat un fost primar bugetul unei comune. Tribunalul Alba a admis rechizitoriul Parchetului

 

Cum motivează un judecător oprirea lucrărilor la autostrada Sebeş-Turda: „Orice persoană are dreptul la un mediu sănătos şi echilibrat ecologic“

 

FOTO Haită de lupi suprinsă în timp ce devorează cadavrul unui cerb, într-o pădure din Apuseni

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite