Un şofer a scăpat de amendă pentru viteză. Poliţiştii de la Rutieră au citit greşit aparatul radar

Un şofer a scăpat de amendă pentru viteză. Poliţiştii de la Rutieră au citit greşit aparatul radar

Poliţistul care a scris procesul verbal a încurcat viteza cu care a circulat şoferul. Foto arhivă Poliţia Română

Un şofer a scăpat de amendă şi de sancţiunea suspendării permisului pentru că poliţiştii au citit greşit aparatul radar.

Ştiri pe aceeaşi temă

Incidentul s-a petrecut în 17 mai 2020, în municipiul Aiud, judeţul Alba. Şoferul (M. Călin) a contestat precesul- verbal şi a avut câştig de cauză la instanţa de fond, care a constatat că poliţiştii rutieri au trecut o viteză mai mare în procesul verbal decât cea arătată de aparatul radar.
 
Bărbatul a fost amendat cu suma de 1.305 de lei şi i s-a suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe o perioadă de 90 de zile după ce ar fi fost surprins cu viteza de 109 km/oră în localitate. Şoferul a precizat în plângere că cel mai probabil a depăşit viteza de 50 km/oră, dar nu a ajuns pâna la cifra trecută în procesul-verbal. 
 
Reprezentanţii Poliţiei au solicitat respingerea plângerii pe motiv că viteza a fost măsurată cu un aparat care deţine buletin de verificare metrologică, iar setările sunt efectuate în concordanţă cu particularităţile autoturismului pentru a se asigura o măsurare corectă a vitezei. Potrivit IPJ Alba, aparatul radar de tip Autovision permite operatorului radar să aleagă între tipul de utilizare, în mişcare sau staţionar. 
 
Ca radar staţionar, permite poliţistului să monitorizeze traficul din apropiere, în timp ce vehiculul de patrulă este oprit. În mişcare, aparatul permite monitorizarea vitezelor de trafic în timp ce sunt îndeplinite alte activităţi obişnuite de patrulă. Unitatea radar monitorizează viteza fiecărui autovehicul care se apropie din aceeaşi direcţie sau din direcţia opusă. Se mai susţine că aparatul radar realizeză funcţia de autotestare automat, în momentul punerii în funcţiune a acestuia, fără a fi necesară vreo intervenţie din partea operatorului radar.
 

A încurcat vitezele de pe ecran

Judecătoria Aiud a concluzionat, însă, după vizionarea înregistrării de pe aparatul radar, că şoferul are dereptate. Magistratul a stabilit că, în realitate, autoturismul circula cu 93 km/oră, viteză trecută în dreptul literei T (target - ţintă) de pe radar şi nu 109 km/oră, care apărea în dreptul literei L (lock – blocat). Indicaţia din dreptul literei T reprezintă maşina urmărită de aparatul radar, în timp ce viteza ce apare la L este cea care poate fi blocată de poliţistul rutier pe ecran timp de maxim un sfert de oră sau până la următoarea utilizare a acestuia. Astfel, judecătorul a precizat că viteza de 109 km/oră ”indică doar viteza cea mai mare înregistrată şi blocată, fără a exista certitudinea că aceasta este viteza reală cu care a circulat petentul”. 
 
”Chiar dacă se confirmă depăşirea vitezei legale pe sectorul de drum monitorizat de aparatul radar, instanţa nu poate modifica sancţiunea aplicată, ea fiind limitată în a verifica legalitatea şi temeinicia procesului verbal contestat şi cum cele două viteze menţionate implică sancţiuni diferite, singurul remediu îl reprezintă anularea procesului verbal de contravenţie. Prin urmare, temeinicia actului de sancţionare cu privire la contravenţia prevăzută de art.121 alin. 1 din H.G. nr. 1391/2006 a fost infirmată prin probatoriul administrat în mod nemijlocit în cursul judecăţii şi nu poate fi atrasă răspunderea contravenţională a petentului care, raportată la principiul legalităţii dedus din art.1 şi 5 din O.G. nr.2/2001, trebuie dovedită în mod temeinic, printr-un proces-verbal ce cuprinde împrejurările exacte în care a fost săvârşită fapta”, astfel a motivat magistratul care a judecat plângerea.
 
În final, judecătorul l-a exonerat pe şofer de la plata amenzii în valoare de 1.305 de lei şi a înlăturat sancţiunea complementară privind suspendarea permisului de conducere. A fost menţinută sancţiunea avertismentului pentru că şoferul nu avea asupra sa toate documentele prevăzute de lege. IPJ Alba a contestat hotărârea Judecătoriei Aiud, iar procesul s-a transferat la Tribunalul Alba unde urmează să fie pronunţată o decizie definitivă.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările