”Comando” Antifraudă din Sibiu, acuzat de abuzuri de către comercianţi din Alba. Amenzi uriaşe pentru motive absurde

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un ”comando” al Direcţiei Regionale Antifraudă din Sibiu provoacă în aceste zile indignare în rândul unor mici comercianţi din judeţul Alba. Angajaţii detaşaţi de la Sibiu aplică zeci de amenzi foarte mari pentru motive absurde, cum ar fi lipsa unui ecuson pentru un lucrător comercial.

Operaţiunea care vizează ”stârpirea evaziunii fiscale” la întreprinderi mici şi foarte mici ar fi făcută de mai multe echipe de control provenite de la Directţia Regională Antifraudă  Sibiu. 

Surse din ANAF au precizat că mai multi astfel de functionari ai fiscului, care au preluat de fapt prerogativele Garzii Financiare, au fost detaşaţi la Alba pentru o perioada determinată şi iau la rând magazin cu magazin, ateliere, restaurante şi cam tot ce inseamnă mici afaceri din oraşele şi comunele judeţului.

Mai mulţi comercianţi din Alba au relatat, sub protectia anonimatului, că acest “comando fiscal” face o serie de abuzuri si excese de zel incredibile. Clienţii sunt scoşi afară din magazine, iar uşile sunt închise cu lacăte, la începutul controlului. Atitudine ca în filmele cu mafia italiană. În multe cazuri, controale au fost făcute în lipsa administratorilor societăţilor comerciale. Amenzi de zeci de milioane de lei vechi au fost date pentru motive absurde (legale, dar absurde) de genul: lucrător comercial fără ecuson, pentru bon fiscal pe care scria doar “apă minerală” şi nu “apă minerala marca x” sau pentru un bon fiscal pe care nu era trecut numele persoanei care l-a emis şi adresa punctului de lucru.

Situaţia a fost semnalată şi de vicepreşedintele Consiliului Judeţan Alba, Florin Roman: ”În aceste zile am primit mai multe sesizări referitoare la modul in care lucrătorii Antifraudă, veniţi din Sibiu, cu plan de amenzi, fac ravagii printre micii producători, aplicând si cu rost si fără rost, amenzi intre 5 milioane si 50 milioane de lei vechi. Ceea ce înseamnă enorm pentru aceşti producători mici cu câţiva angajaţi. Se închid unităţi alimentare cu clienţi ca să intre Antifrauda, se dau amenzi pentru lipsa de ecuson, sau alte chestiuni cu tentă de abuz. Daca sunteţi din Alba şi cunoaşteti astfel de învârteli, dacă vi s-a cerut şpagă sau alte foloase vă rog sa anuntaţi Parchetul, iar dacă nu indrăzniţi poate mă anunţaţi pe privat. Abuzurile nu pot fi oprite dacă nu sunt demascate.”

La conducerea Direcţiei Regionale Antifraudă Sibiu, ce coordonează şi activitatea aferentă din Alba a fost numit inspectorul general adjunct Laurenţiu Dan Puşdercă. Acesta apare ca intimat într-un dosar pe rolul Judecătoriei Braşov, alături de alţi doi angajaţi ai Vămii. În soluţia pe scurt din 2 iulie 2013, publicată pe portalul instanţelor se arată că “în baza art.278/1 alin.8 lit.b C.p.p., admite plângerea petentei Autoritatea Naţională a Vămilor, prin Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Braşov formulată împotriva rezoluţiei Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov din data de 11.12.2012, pronunţată în dosarul nr.11/P/2012, pe care o desfiinţează şi trimite cauza la procuror în vederea începerii urmăririi penale faţă de Puşdercă Laurenţiu Dan, Şoptică Viorel şi Năstasie Sorin, sub aspectul săvârşirii infracţiunii prev. de art.248, art.248/1 C.pen. rap. la art.13/2 din Legea nr.78/2000. Menţine soluţia dispusă faţă de aceeaşi făptuitori cu privire la infracţiunea prev. de art.249 C.pen. În baza art.192 alin.3 C.p.p., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă.” Celor trei li se reclama la vremea respectivă un prejudiciu de 2,9 milioane de lei şi erau acuzaţi de abuz în serviciu.

Meditaţiile rămân în zona  neagră a economiei. Doar 77 de dascăli din Alba încasează de la elevi bani legal

Licitaţia pentru lotul 2 al autostrăzii Sebeş - Turda, anulată de CNSC. Când vor începe lucrările

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite