Un agent de vânzări a fraudat o firmă cu peste 18.000 de lei. Ce pedeapsă a primit când a fost dat pe mâna anchetatorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat în vârstă de 28 de ani din Cluj a fost condamnat de Judecătoria Alba Iulia la pedeapsa de 1 an şi 3 luni de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare.

În sarcina inculpatului G. Adrian s-a reţinut, în esenţă că, în perioada iulie-noiembrie 2014, în calitate de agent de vânzări în cadrul unei societăţi comerciale cu sediul în Oiejdea, a încasat de la mai mulţi clienţi ai societăţii diferite sume de bani pentru care le-a emis 128 chitanţe. 

El a depus însă efectiv doar parţial aceste sume la angajator, diferenţa de bani în cuantum total de 18.372 lei însuşind-o în scop personal.

Pentru a ascunde aceste operaţiuni inculpatul a predat clienţilor câte un exemplar al chitanţei pentru fiecare sumă reală încasată şi în evidenţa contabilă a firmei a înregistrat 128 duplicate ale acestor chitanţe pe care a completat sume mai mici decât cele efectiv primite de la clienţi.

Conform contractului de muncă, inculpatul avea şi atribuţia de a livra mărfuri către diferite societăţi comerciale cu care societatea angajatoare avea relaţii de  afaceri şi să încaseze contravaloarea acestora, banii încasaţi urmând a fi depuşi la  casieria societăţii. 

Concret, pe exemplarele predate clienţilor, inculpatul a completat sumele efectiv încasate, însă ulterior pe exemplarele depuse la firmă a înscris alte sume de bani, mai mici decât cele reale, însuşindu-şi în scop personal diferenţele rezultate în cuantum total de 18.372 lei.

”Instanţa apreciază că fapta inculpatului prezintă un grad ridicat de pericol social, având în vedere împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, mijloacele folosite la comiterea acestora, intervalul mare de timp în care s-a desfăşurat  activitatea infracţională, numărul mare de acte materiale, împrejurarea că  inculpatul s-a folosit de mijloace frauduloase pentru comiterea infracţiunilor, cuantumul mare al  prejudiciului cauzat prin fapta sa, nerecuperat. 

Instanţa are în vedere şi criteriile referitoare la persoana şi conduita inculpatului, respectiv:  împrejurarea că a recunoscut, în faţa instanţei, învinuirea aşa cum i s-a adus prin actul de sesizare, ceea ce a dus la soluţionarea cu celeritate a cauzei, vârsta matură  a inc ulpatului, fără antecedente penale, aşa cum reiese din fişa de cazier judiciar, dar care, în egală măsură, nu a acoperit prejudiciul cauzat prin fapta sa”, se precizează în motivarea hotărârii Judecătoriei Alba Iulia, din 14 iulie 2020.

Bărbatul a mai fost obligat să achite prerjudiciul provocat societăţii la care a lucrat. De asemenea, pe perioada celor doi ani de suspendare a pedepsei, acesta trebuie să  urmeze un curs de  pregătire  şcolară  ori de  calificare profesională şi să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare.

Vă mai recomandăm şi:

 

VIDEO Doi hoţi profesionişti care au jefuit opt apartamente din Alba Iulia, condamnaţi la peste 15 ani de închisoare

 

Român condamnat la închisoare în Germania pentru 10 euro şi un pachet de ţigări. Cât va sta în puşcărie pentru faptă

 

CNAIR a modificat termenele pentru „darea în folosinţă” a celor două tronsoane din A10 Sebeş - Turda

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite