Trei mănăstiri din Alba deţin copii ale unor icoane făcătoare de minuni de pe Muntele Athos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica nouă a Mănăstirii Lupşa din Munţii Apuseni
Biserica nouă a Mănăstirii Lupşa din Munţii Apuseni

La bisericile şi mănăstirile din Alba nu există, în mod oficial, icoane despre care s-ar spune că sunt făcătoare de minuni. Există doar, la trei mănăstiri, copii după astfel de icoane din Grecia. La biserica mănăstirii din Lupşa se află un fragment din lemnul Sfintei Cruci şi o copie după icoana făcătoare de minuni Maica Domnului Mângâietoarea ”Paramythia”.

Biserica veche a mănăstirii de la Lupşa este cea mai veche din Transilvania, fiind ctitorită în anul 1429. Construită din lemn tare de stejar, având formă de navă, biserica a fost ctitorită de boierul Stanislav, din familia cneazului Cândea de Lupşa, şi are, din 2009, hramul "Sfântul Ierarh Nicolae". Ea este menţionată în Sematismul de la Blaj ca fiind ridicată în 1429. Biserica a fost întemeiată de călugării care sihăstreau în Apuseni, aflaţi în strânsă legătură cu mănăstirea Peri din Maramureş, precum şi cu mănăstiri din Bucovina, de unde proveneau multe din cărţile de slujbă.

Icoana Mângâietoarea ”Paramythia”

Din 1948 până în 1992 lăcaşul de cult a aparţinut de parohia ortodoxă din localitate. Între anii 1975 şi 1978 biserica a fost cuprinsă într-un amplu program de restaurare. Biserica este resfinţită în 1980, prilej cu care se stabileşte ca mănăstirea să aibă ca hram ”Înălţarea Sfintei Cruci”. Aşezământul monahal a fost reînfiinţat în 1991, la solicitarea credincioşilor. Mănăstirea de la Lupşa deţine, în biserica cea nouă, un fragment din lemnul

icoana paramythia

Sfintei Cruci, oferit de mănăstirea Vatoped, de la Muntele Athos, şi o părticică din moaştele Sfântului Siluan Athonitul. De asemenea, tot de la Vatopedu a fost primită o copie după icoana făcătoare de minuni Maica Domnului Mângâietoarea ”Paramythia”. Această icoană este, de fapt, o frescă din secolul al XIV-lea care s-a aflat mai întâi în pridvorul bisericii mari, în faţă Paraclisului Sfântul Nicolae. După săvârşirea minunii, însă, ea a fost strămutată într-un paraclis închinat ei: Paraclisul Maicii Domnului "Mângâietoarea" - Paramythia. Este legată de minunea în urmă căreia Maică Domnului şi Pruncul şi-au schimbat formă feţei şi poziţia corpului. 

Există în trecut obiceiul că, ieşind monahii din biserica, după săvârşirea slujbei de dimineaţă, să se închine fiecare la icoană Maicii Domnului din privdor şi, tot acolo, stareţul să dea portarului cheile de la poartă cea mare a mănăstirii, închisă peste noapte, pentru a o deschide. În dată de 21 ianuarie 1320, când stareţul a dat portarului cheile, icoană Maicii Domnului, pictată pe zidul bisericii, s-a însufleţit deodată, iar Născătoarea de Dumnezeu a zis cu voce tare: ”Nu deschideţi astăzi porţile mănăstirii, ci urcaţi-va pe ziduri şi alungaţi mai întâi piraţii!”. Astfel, mănăstirea a fost salvată, iar fresca de pe zidul mănăstirii a ramas în poziţia aceea, diferită de cea dintâi, spre aducere aminte. Chipul Fecioarei a ramas plin de blandeţe şi de milă, în timp ce chipul Pruncului a rămas cu o mişcare aspră, de Judecător.

manastire lupsa

Biserica vehe a Mănăstirii Lupşa

Atunci, îndată, Pruncul Iisus şi-a întins mâna şi a acoperit gură Maicii Sale, în semn de tăcere, zicând: "Nu, Maică Mea, nu le spune. Lasă-i să fie pedepsiţi, după cum merită, căci şi-au lăsat neîmplinite datoriile lor călugăreşti!" Atunci, cu îndrăzneala de maică, Născătoarea de Dumnezeu a îndepărtat mâna Pruncului, coborând-o de la gură să, şi, îndreptându-şi capul spre dreapta, a zis stareţului a două oară: "Nu deschideţi astăzi porţile mănăstirii, ci urcaţi-va pe ziduri şi alungaţi piraţii cei ascunşi pe ţărm!" Apoi, a continuat: "Luaţi aminte şi pocăiţi-va, căci Fiul meu s-a mâniat pe voi!" Apoi, a zis iarăşi: "Astăzi nu deschideţi porţile mănăstirii."

Copii după o icoană vindecătoare la Oaşa şi Râmeţ

Alte două copii după Icoana Maicii Domnului ”Pantanassa - Vindecătoarea”, tot de la Mănăstirea Vatoped – Muntele Athos, se află la mănăstirile Oaşa din comuna Şugag şi Râmeţ. Este considerată o icoană videcătoare de cancer, iar povestea acesteia este următoarea:

Prezvitera Andrula Papahristodulu din Nicosia, Cipru, ne relatează următoarea întâmplare petrecută către

icoana panatassa

sfârşitul anului 1990. Într-o noapte, pe când dormea, a scos un geamăt puternic, s-a întins şi, cu ochii deschişi, a intrat în comă. Membrii familiei au crezut că a murit. După primul ajutor, a început să dea semne de viaţă. La spital i s-au făcut multe analize, câteva zile în şir şi s-a descoperit astfel că avea tumoare pe creier, trebuind operată de urgenţă. După ce s-a spovedit şi i s-a făcut Sfântul Maslu, s-a dus la operaţie cu încredere în Maica Domnului Pantanassa, a cărei icoană o avea – chiar şi la spital – mereu cu dânsa.

În timpul operaţiei, nu s-a reuşit însă extirparea completă a tumorii, rămânând câteva rămăşite. Din cauza aceasta avea mari greutăţi (ameţea, nu putea să umble şi să vorbească bine, o deranjau foarte mult zgomotele). A ieşit însă din spital, deoarece se apropia sărbătoarea Crăciunului. Într-o zi, pe când se afla întinsă pe pat, iar deasupra capului avea icoana Pantanassa, a simţit o bună mireasmă inexplicabilă care a durat în jur de 10 minute, devenind din ce în ce mai puternică. La început, membrii familiei nu au simţit nimic. Apoi însă şi-au dat seama şi ei de mireasmă şi au înţeles emoţionaţi că era vorba de cercetarea Maicii Domnului.

manastirea ramet

Mănăstirea Râmeţ

După câteva zile, mireasma s-a repetat, lucru care a convins-o pe bolnavă că Maica Domnului o va vindeca. Mergând din nou la spital pentru examinare, medicul a venit la dânsa cu rezultatul tomografiei şi a întrebat-o mirat: „Aţi urmat vreo terapie în afara spitalului?” „Nu”, i-a răspuns bolnava. „Bine, dar pe tomografie nu se vede nimic!” Atunci bolnava i-a mărturisit că se aştepta să nu mai găsească nici o urmă de tumoră şi le-a povestit ce se întâmplase. Medicul i-a răspuns: „Şi eu cred în minunile Maicii Domnului, pentru ca mi-a vindecat şi mie fetiţa de 4 ani care suferea de leucemie, iar acum este sănătoasă”. Astăzi prezvitera este complet restabilită şi îi mulţumeşte Maicii Domnului pentru minune.

manastirea oasa

Mănăstirea Oaşa

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite