Studiu de fezabilitate pentru sistemul integrat de colectare a deşeurilor în Alba, proiect în valoare de 60 milioane euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Judeţean Alba a aprobat, joi, studiul de fezabilitate actualizat pentru un proiect finanţat din fonduri europene. Proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Alba” este finanţat în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu ţi are o valoare de 60 de milioane de euro.

Studiul de fezabilitate a fost actualizat cu ultimele modificări legislative din anul 2012. Hotărârea votată de consilierii judeţeni vizează revizuirea Devizului general al proiectului, după ce perioada ulterioară aprobării documentelor suport; (studiul de fezabilitate, analiza cost/ beneficiu, analiza instituţionala, planul de achiziţii) legislaţia în domeniul achiziţiilor publice a suferit modificări privind procedurile de atribuire a contractelor de achiziţie de lucrări publice, care produc impact asupra documentaţiilor de atribuire aferente contractelor proiectului.

Ultimele patru depozite de deşeuri neconforme din judeţ ar urma să fie desfiinţate până în 2015. „Sistemul de management integrat al deşeurilor în judeţul Alba” este un proiect cu o valoare totală de 60.257.187 euro (261.998.250 lei), din care cheltuieli eligibile fără TVA 42.204.680 euro (205.245, 947 lei). Perioada estimată de realizare a investiţiei a fost stabilită până în 2015.Investiţia este finanţată din fonduri CE, alocaţii bugetare, fonduri proprii.

Investiţii prevăzute în proiect:

- Centru de Management Integrat al Deşeurilor la Galda de Jos, ce cuprinde un depozit ecologic de deşeuri nepericuloase compus din două celule de depozitare cu capacitate totală de 1.926.000 mc, o staţie de sortare de 43.000 tone pe an, o staţie de tratare mecano-biologică simplă cu capacitate de 85.566 tone pe an, construcţii auxiliare (clădire administrativă, parcare etc) şi infrastructură de acces.

-  Staţie de transfer Blaj, cu o capacitate de 15.000 tone pe an

-  Staţie de transfer Tărtăria cu o capacitate de 33.044 tone pe an

-  Închiderea depozitelor neconforme de la Alba Iulia, Aiud şi Ocna Mureş.

La Abrud, Cîmpeni, Blaj şi Cugir a fost sistată activitatea de depozitare la 16 iulie 2009.

Centru de Management Integrat al Deşeurilor de la Galda de Jos cuprinde:

- Depozit ecologic de deşeuri nepericuloase compus din 2 celule de depozitare cu o capacitate totală de 1.926.000 mc;

- Staţie de sortare: 43.000 tone/an;

- Staţie de tratare mecano-biologică simplă: 85.566 tone/an;

- Construcţii auxiliare: – clădire administrativă, parcare, atelier de intreţinere, magazii,

Investiţia în ansamblu prevede realizarea unui sistem durabil de management al deşeurilor în conformitate cu practicile şi politicile UE privind reducerea impactului asupra mediului.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite