Singura comună din România cu pistă de biciclete. Primăria din Alba a obţinut fonduri europene de 20 milioane euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pista de biciclete are o lungime de 2 kilometri
Pista de biciclete are o lungime de 2 kilometri

Comuna Ciugud din Alba este prima şi singura din România care are pistă de biciclete. Primăria a finalizat recent un proiect privind amenajarea a unei piste destinate bicicliştilor cu o lungime de 2 kilometri, investiţie realizată din fonduri europene.

„La începutul acestui an administraţia locală din Ciugud a demarat deja lucrările privind renovarea a două cămine culturale, din Limba şi Hăpria, continuă construcţia noului sediu administrativ şi a fost finalizat proiectul Modernizare trotuare, realizare pistă biciclişti şi scurgerea apelor pluviale în comuna Ciugud”, a afirmat primarul Gheorghe Damian.

Prin finalizarea celui din urmă proiect Ciugudul devine prima comună din România care are pistă pentru biciclişti, „lucru cu care nu se poate lăuda deocamdată multe oraşe sau municipii”, spune Damian. Valoarea contractului a fost de 528.825,92 lei, TVA inclus, fiind susţinut cu fonduri din bugetul local. Executantul investiţiei este Elis Pavaje. Lucrările au început pe 10 septembrie 2014 şi au fost finalizate în cursul lunii februarie.

Pista de biciclete este trasată clar, cromatic şi fizic, aşa cum este normal, delimitată de spaţiul carosabil.fost finalizată pista de biciclete din Ciugud, de 2 km, care face astfel să fie singura localitate din România „dotată” cu o astfel de pistă. 

pista biciclete ciugud alba

Administraţia locală are în derulare şi alte investiţii importante. Printre acestea se numără reabilitarea căminelor culturale din patru sate ale comunei, Teleac, Hăpria, Şeuşa şi Limba, dar şi construirea unui nou sediu administrativ, deoarece actualul spaţiu, insuficient, nu mai permite desfăşurarea activităţii în condiţii optime. Lucrările au început în luna martie a anului trecut , urmând a fi finalizate în vara acestui an. Valoarea totală a investiţiei este de 1.613.034,16 lei şi sunt finanţate prin Feadr Axa 4 Leader plus cofinanţarea din bugetul local. Gheorghe Damian a spus că în fostul sediu al primăriei îşi vor desfăşura activitatea reprezentanţii microregiunii Ţara Secaşelor, Asociaţiei Intercomunitare de Dezvoltare Ciugud-Berghin şi ai Asociaţiei Comunelor din România, Filiala Alba”.

Investiţii în reabilitarea căminelor culturale

Tot comuna Ciugud este probabil printre puţinele comune din România care au reuşit să câştige patru proiecte, privind reabilitarea căminelor culturale, respectiv cele din Limba, Şeuşa, Hăpria şi Teleac prin „Programul prioritar naţional pentru construirea de sedii pentru aşezăminte culturale în localităţile unde nu există asemenea instituţii, precum şi pentru reabilitarea, modernizarea, dotarea şi finalizarea lucrărilor de construcţie a aşezămintelor culturale de drept public din mediul rural şi mic urban”. Programul este finanţat prin Compania Naţională de Investiţii. 

„Acesta oferă posibilitatea de a reabilita, moderniza şi dota căminele culturale aflate în stare de degradare şi care nu mai îndeplinesc condiţiile necesare pentru derularea activităţilor specifice. Prin oportunităţile oferite de acest program au început deja lucrările de reabilitare la căminele culturale din Limba şi Hăpria”, a precizat edilul comunei. La Limba lucrările la căminul cultural au demarat la începutul lunii februarie. Investiţia are o valoare de 874.665 lei, TVA inclus şi este realizată de SC Compact SRL. Termenul de finalizare a investiţiei este luna februarie a anului viitor. În aceste zile la Căminul Cultural din Limba se efectuează lucrări de schimbare a acoperişului.

primar gheorghe damian

La Căminul Cultural din Hăpria lucrările au fost demarate în 15 septembrie 2014, astfel că aici sunt mai avansate. Aşezământul cultural din Hăpria trebuie finalizat până în toamna acestui an, mai exact pe 15 septembrie. Valoarea investiţiei de aici este de 504.144,20 lei, TVA inclus. Lucrările sunt efectuate de SC Aria Construct SRL. La acest obiectiv mai sunt de realizat lucrări de finisaj în interior, fiind schimbat deja acoperişul, izolat termic şi schimbate geamurile. 

“Am învăţat în perioada 2007-2013 că banii europeni sunt cei mai siguri bani şi că aceştia nu au culoare politică. Drept pentru care vom încerca în continuare să atragem aceste fonduri în noua perioadă de implementare 2014-2020. Dacă nu am fi accesat aceste fonduri probabil nici bugetul comunei pe 100 de ani nu ne-ar fi fost de ajuns să realizăm ce am făcut până acum în comuna Ciugud. Încercăm să aducem locuitorilor din comună standard e de viaţă normale pentru anii în care trăim. Amintesc aici de proiectele privind reţeaua de canalizare, care este acum funcţională în toată comuna, asfaltarea străzilor din Ciugud dar şi a drumurilor de ţară, care au avut un impact mare în viaţa locuitorilor din comună”, a mai declarat primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian. Valoarea totală de proiectelor derulate depăşeşte 20 de milioane de euro.

Moştenirea din Apuseni: cât aur era acum un veac şi cât a mai rămas, de fapt, la Roşia Montană

Umilinţele îndurate de românii din Transilvania, oglindite în Memoriul Episcopului Inochentie Micu Klein

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite