Secţie nouă de Oncologie la Spitalul de Urgenţă Alba. Vezi ce presupune proiectul

Secţie nouă de Oncologie la Spitalul de Urgenţă Alba. Vezi ce presupune proiectul

Medicul oncolog Răzvan Curcă

Proiectul de reamenajare a imobilului în care va funcţiona Oncologia  presupune, în primul rând, creşterea numărului de paturi. Este secţia din Spitalul de Urgenţă care a avut anul trecut cele mai multe externări.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cea mai aglomerată secţie din Spitalul de Urgenţă Alba se va muta în clădirea în care a funcţionat Secţia de Recuperări Medicale. Ideea proiectului a fost lansată în urmă cu doi ani, dar abia acum este pusă în practică.  În urma licitaţiei, lucrările au fost câştigate de firma Star Construct din Alba Iulia, care a şi demarat execuţia. Investiţia presupune pe lângă reabilitare şi schimbarea circuitelor medicale, întrucât imobilul este separat de clădirea propriu-zisă a Spitalului. 

Secţie cu 39 de paturi

Actuala secţie de Oncologie este una supraaglomerată.  Dispune de doar 25 de paturi, mereu ocupate de pacienţii care suferă de cancer. „Noua secţie va avea 39 de paturi. Ţinta noastră va fi să facem un serviciu de calitate la nivel maxim. După cum arată proiectul, va asigura confortul pacienţilor, aşa cum ar trebui să fie într-un spital modern. Avem şi resursa umană calificată, care va lucra pe Oncologie“, a explicat oncologul Răzvan Curcă, care este şi directorul medical al Spitalului de Urgenţă.

Pe noua secţie de Oncologie sunt prevăzute 8 paturi pentru specializarea Hematologie şi încă 6 pentru îngrjiri paleative. „Hematologia consider că este o specializare vitregită în Alba. Din 2001, nu mai avem niciun specialist în judeţ. Am reuşit să găsim unul, un medic rezident, dispus să vină la Alba Iulia şi acum este în perfecţionare“, a mai spus medicul oncolog.

Reprezentanţii Spitalului susţin că pacienţii diagnosticaţi cu cancer care vor fi internaţi pe noua secţie vor beneficia de toată paleta de servicii, inclusiv cele conexe. „Vom asigura şi partea de consiliere, dar şi de îngrijiri conexe cum ar fi stomaterapia, dar şi de îngrijiri la domiciliu, ca să-i putem monitoriza pe pacienţi şi după externare“, a completat Răzvan Curcă.

Trecut sumbru

Până în urmă cu cinci luni, şedinţele de chimioterapie pe secţia de Oncologie a Spitalului de Urgenţă Albase făceau într-o cămăruţă de doar câţiva metri pătraţi, care avea doar şase scaune fotolii şi un singur pat, pentru cazurile mai grave. Timp de trei ani, în fiecare zi, zeci de pacienţi diagnosticaţi cu cancer au aşteptat ore în şir pe hol pentru şedinţele de chimioterapie. Şi asta, pentru că secţia de Oncologie este singura din judeţ dotată cu echipamente medicale performante.

Lucrările de reamaenajare a spaţiului în care va fi mutată Oncologia sunt planificate să se finalizeze în luna mai 2012. Costurile se ridică la 2 milioane de lei. Consiliul judeţean va contribui cu  830.000 lei, iar restul sumei ar urma să vină de la Ministerul Sănătăţii. Numai în 2010, medicii oncologi din Alba au făcut 3.400 de externări, cu 30 la sută mai multe decât în anul precedent.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările