S-au atribuit contractele pentru întreţinerea drumurilor judeţene din Alba. Societatea Consiliului Judeţean va primi peste 6,5 milioane de lei

S-au atribuit contractele pentru întreţinerea drumurilor judeţene din Alba. Societatea Consiliului Judeţean va primi peste 6,5 milioane de lei

Foto: arhivă Adevărul

Consiliul Judeţean Alba a atribuit contractele pentru întreţinerea drumurilor judeţene în perioada iernii 2020 – 2021. Ambele contracte au fost obţinute de societatea Drumuri şi Poduri Locale SA, ce aparţine CJ Alba, şi au o valoare totală de 6,5 milioane de lei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Instituţia mai are în administrare 890,1 kilometri de drumuri, din cei 1.055 iniţiali, pentru că unele tronsoane au fost declasate, fiind transformate în drumuri locale / forestiere. Dintre cei aproape 900 km, circa 60 km, adică vreo 10 tronsoane de drum vor fi închise pe perioada iernii. În aceste zone nu se va face deszăpezire, iar situaţia actualizată va fi comunicată de Consiliul Judeţean.
 
Lucrările au fost împărţite în două loturi. Pentru primul lot, în zona de şes, este vorba despre deszăpeziri şi întreţineri de iarnă pe drumurile judeţene concentrate în jurul municipiilor Alba Iulia, Aiud, Blaj, Sebeş şi oraşului Cugir, cu o reţea în lungime de 744,664 km. Valoarea contractului, pentru perioada 2020-2021, este de 4.692.600.35 lei, fără TVA. Lotul 2 cuprinde zona de munte a judeţului şi zona Cîmpeni, cu o reţea în lungime 145,552 km. Valoarea contractului în acest caz este de 1.894.962.23 de lei.
 
Pregătirea drumurilor pentru sezonul de iarnă şi la ieşirea din iarnă presupune aprovizionarea cu materiale pentru combaterea gheţii şi poleiului, deszăpeziri manuale şi mecanice efective, informări privind starea drumurilor (inclusiv a participanţilor la trafic), dar şi reparaţii ale îmbrăcăminţii asfaltice, impermeabilizarea părţii carosabile, plombarea cu piatră spartă a drumurilor împietruite, asigurarea scurgerii apelor, curăţirea şanţurilor cu autogrederul, înlăturarea obstacolelor care ar putea provoca înzăpezirea drumurilor judeţene, se mai arată în proiect. Prevenirea înzăpezirii drumurilor se realizează prin patrulare cu utilaje, acţiune care se desfăşoară în timpul ninsorilor liniştite, viscole slabe (tăria vântului sub 30 km/h).
 
Utilajele folosite pe drumurile judeţene sunt de regulă utilaje echipate cu lamă (autogredere), greder semipurtat) sau autovehicule-autobasculante la care s-a montat lamă metalică, dotată cu cuţit cu protecţie din cauciuc. Utilajele de patrulare se folosesc grupate pe formaţii de lucru, dar şi individual funcţie de caracteristicile drumului şi utilajului. Pentru zonele de munte este obligatoriu utilizarea de autovehicule cu doua osii motoare. Având în vedere că, în paralel sau după terminarea acţiunii de înlăturare a zăpezii căzute pe carosabil se trece la răspândirea materialului antiderapant pentru prevenirea formării gheţii şi poleiului, la autovehiculele echipate cu lamă se adaugă şi răspânditoarele de antiderapant. Deszăpezirea manuală constă în degajarea manuală a zăpezii de pe trotuarele podurilor, camerelor de cădere la podeţe, în punctele greu accesibile, rampe, curbe etc.
 
Informarea privind starea drumurilor constă în transmiterea informaţiilor ce privesc producerea fenomenelor meteorologice care se pot produce într-un interval de timp de 24 de ore, respectiv: depuneri solide (chiciura), polei, zăpadă, intensificări de vânt, viscol, transport de zăpadă cu forme de troiene, către bazele de deszăpezire în timp operativ în vederea pregătirii şi acţiunii pentru combaterea înzăpezirii drumurilor sau a poleiului.  În scopul conducerii şi coordonării acţiunilor de prevenire şi combatere a lunecuşului şi înzăpezirii pe drumurile judeţene în perioada de iarnă 2019-2020, se constituie Comandamentul de iarnă la nivelul Consiliului Judeţean Alba. Activitatea de informare operativă se face de la nivelul bazelor de deszăpezire la centrele zonale şi de aici la beneficiarul activităţii de deszăpezire, respectiv Consiliul Judeţean Alba – Direcţia gestionarea patrimoniului.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările