Repunerea oraşului Alba Iulia pe harta centrelor universitare din România. Cum s-a înfiinţat instituţia de învăţământ în urmă cu 25 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înfiinţarea Universităţii „1 Decembrie 1918“ în 1991 a fost sinonimă cu restituirea statului de centru universitar pentru Alba Iulia. Instituţia a cunoscut o dezvoltare continuă în cei 25 de ani de existenţă.

După înlăturarea regimului comunist s-au reluat propunerile mai vechi de înfiinţare la Alba Iulia a unei Universităţi de stat. Aşa a prins contur un prim memoriu trimis autorităţilor de la Bucureşti.

„Revoluţia din decembrie 1989 a avut ecouri deosebite şi pe meleagurile Albei,municipiul Alba Iulia şi judeţul Alba fiind printre primele, după Timişoara, în care forţele revoluţionare au înlăturat regimul de dictatură şi au marcat victoria revoluţiei. Printre aspiraţiile care au însufleţit ampla mişcare revoluţionară a fost şi aceea de a se restitui oraşului Alba Iulia statutul de centru de cultură şi învăţământ românesc la care este îndreptăţit atât prin tradiţie prin valorile de patrimoniu cultural-naţional şi universal pe care le conservă, cât şi prin potenţialul uman şi material actual “, se spunea în memoriul cu nr. 3968, înaintat, în 1990, premierului României.

Argumente pentru înfiinţarea Universităţii

 Istoricul Gheorghe Anghel a  fost responsabil cu identificarea argumentelor de ordin istoric care îndreptăţeau Alba Iulia să-şi recapete statutul de oraş universitar.

„Am evocat tradiţia istorică a oraşului, a învăţământului din Alba Iulia, sursele de documentare (bibliotecile), patrimoniul existent şi perspectivele de viitor“, Gheorghe Anghel,istoric

Fragment din memoriul înaintat Guvernului României în 1990

image

Înfiinţarea Universităţii era condiţionată şi de existenţa spaţiilor administrative şi pentru studiu, dar şi de posibilităţile de dotare. „Muzeul Naţional al Unirii a pus la dispoziţie, cu titlu provizoriu, partea de nord a clădirii cu Sala Unirii (7 camere) pentru sediul universităţii şi spaţiul pentru depozitarea mobilei şi a altor bunuri ce s-au achiziţionat. Pentru cursuri, în primul an, s-a pus la dispoziţie sala de şedinţe a Muzeului şi s-a obţinut aprobarea pentru două săli la Casa Armatei. Pentru dezvoltarea imediată s-a cerut clădirea Inspectoratului Şcolar din Cetate (n.a. actualul corp B al Universităţii), Palatul Apor (sediul actual al Rectoratului), Centrul Militar şi în perspectivă localul „Liceului Industrial Nr.4” (n.a. actualul Corp central al Universităţii)“, mai precizează Gheorghe Anghel.

Statut universitar privilegiat la 1600

În memoriile transmise autorităţilor centrale se făcea trimitere şi la cea mai celebră şcoală care a existat în Cetatea Alba Iulia, în secolul al XVI-lea, Colegiul Academic Bethlen. Şcoala de rang superior înfiinţată de Principele Gabriel Bethlen în inima Cetăţii, în 1622, este socotită prima Universitate de pe teritoriul actual al României. Aici au predat mari personalităţi europene ale epocii: Martin Opitz, cel care este considerat părintele Limbii germane, Bisterfeldius, un mare istoric şi pedagog, Isac Passirius, rectorul acestei instituţii până în 1658. Este anul în care „măreţul Colegiu“ este incendiat în timpul atacurilor turco-tătare. Este abandonat de dascăli şi elevi care se refugiază la Aiud, la 30 de kilometri de Alba Iulia. Clădirea în care a funcţionat Colegiul se află în proximitatea corpului central al Universităţii de astăzi. După venirea austriecilor în Transilvania, imobilul a intrat în slujba armatei austriece, iar după Unirea din 1918 în cea a armatei române, destinaţie pe care o are şi în zilele noastre.

Fragment din memoriul înaintat Guvernului României în 1990

memoriu universitate alba

Certificatul de naştere al Universităţii s-a semnat în 9 iulie 1991. Instituţia urma să aibă  o Facultate  de Ştiinţe Umaniste, cu specializările de: Istorie şi Teologie Ortodoxă - Asistenţă Socială, şi un Colegiu economic. Astfel, Alba Iulia  îşi redobândea statutul de oraş universitar.

Universitatea astăzi: 5 facultăţi, 5.000 de studenţi, 200 de cadre didactice

Universitatea are acum cinci facultăţi: Facultatea de Istorie şi Filologie, Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale, Facultatea de Ştiinţe Economice, Facultatea de Ştiinţe Exacte şi Inginereşti şi Facultatea de Teologie Ortdodoxă. În cadrul instituţiei activează 10 departamente, 11 centre de cercetare şi un institut de cercetare. Ultimul poartă numele primului rector al Universităţii, „Iuliu Paul“.

Programele de studii sunt variate şi acoperă domenii precum Istoria, Fililogia, Dreptul, Educaţia fizică şi sportivă, Ştiinţele economice, Informatica, Electronica aplicată, Teologia, Ingineria mediului, Kinetoterapia.

Corpul central al Universităţii într-o imagine de la începutul anilor 1900/Sursa: Proiectul „Memoria Urbis“, finanţat de Primăria Alba Iulia 

image

Numărul absolvenţilor Universităţii a fost într-o continuă creştere, de la 150, în prima generaţie, la aproape 5.000 în prezent. O galerie foto a celor 25 de ani de existenţă ai Universităţii puteţi vizualiza aici.

Evenimentul prin care sunt marcaţi cei 25 de ani de învăţământ superior la Alba Iulia are loc vineri, 18 noiembrie, de la ora 10.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor. (Articol scris de NICU NEAG)

Citiţi şi:

Cum l-a scăpat butoiul de curechi de furia armatei maghiare pe dascălul de suflet al lui Mihai Eminescu, în 1849

Casa triunghiulară de la Alba Iulia, cea mai frumoasă din Transilvania. Cum arată locuinţa care se pierde în peisaj

Ghid de front în limba română tipărit la Roma în 1918. Care erau regulile stricte în Armata Română în urmă cu un secol

Teren gratuit de la primărie. Ce trebuie să facă tinerii până la 35 de ani pentru a putea să îşi construiască o casă  

Cum se formează curcubeul. Care sunt semnificaţiile biblice şi ştiinţifice ale fenomenului meteorologic  

Românul care trăieşte în munţi şi fabrică arme ca pe vremea dacilor. S-a retras şi lucrează în ultimul refugiu al lui Decebal  

Comuna în care există o comoară, dar nu sunt bani pentru angajarea de secretar, contabil şi viceprimar

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite