Povestea celebrei pâini de Cugir: „pita boamfă“ era cel mai bun cadou pentru delegaţiile care vizitau oraşul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lae Pecu şi maşina cu care a circulat zeci de ani în Cugir. Foto: cugiralba.wordpress.com
Lae Pecu şi maşina cu care a circulat zeci de ani în Cugir. Foto: cugiralba.wordpress.com

Pentru oraşul Cugir, Nicolae Henegar, cunoscut de toată lumea ca „Lae Pecu“, a fost un simbol. Timp de mai bine de 50 de ani a fabricat cea mai bună pâine din oraş. Pâinea fabricată la brutăria acestuia a primit atestatul de „produs tradiţional“.

Lae Pecu a murit la vârsta de 78 de ani, în 2011, dar povestea pâinii produse la brutăria lui continuă să îi încânte pe cugireni. Nicolae Henegar a făcut pâine pentru locuitorii din Cugir încă de la vârsta de 14 ani. „Pita boamfă“ a ajuns atât de renumită încât era oferită drept cadou delegaţiilor străine care vizitau oraşul. Pentru contribuţia sa la dezvoltarea comunităţii a primit, în 2010, titlul de cetăţean de onoare al oraşului.

„Eu cred că nu este nimeni din Cugir care să nu fi mâncat macar odată pita boamfa de la Lae Pecu. Ba, vestea lui de maestru în ale aluatului s-a dus de-a lungul şi de-a latul ţării. Sudoarea pe care Lae Pecu a vărsat-o zilnic, în căldura din faţa cuptorului din curtea sa a însemnat felia de pâine de la masa fiecăruia, din pachetul pe care l-am avut la zăvoi sau la fabrică. A însemnat, atunci când a fost nevoie colacul şi prescura cu care am cinstit memoria înaintaşilor noştri, atunci cand s-a-mplinit sorocul sau dulceaţa şi aroma unui cozonac sau prajitura pe care Lae le-a facut cum i-am comandat noi“, spune despre Lae Pecu, Costel Gălăţeanu.

”De Paşte. Coadă de vreo 25 de oameni. La pâine. La Lae Pecu. Aşa îl ştie toată lumea, de Lae Pecu. Şi cugirenii cumpără de la el de ani şi ani de zile, de zeci de ani de zile. Pentru că este o afacere de familie, «coaptă» generaţie după generaţie. De fiecare dată când ajung în Cugir nu concept nici o secundă să nu mă înfrupt din extraordinara pâine făcută acolo. În ultimii 15 ani nu cred că am stat la o coadă de asta lung să cumpăr ceva mai mult de 5 ori. De patru ori a fost pentru pâinea de la Lae Pecu. În ea parcă simţi truda ţăranului din vechime şi holda mănoasă (mno, este o surpriză şi pentru mine să folosesc expresia asta, dar aşa o las!). Pâine care te îndeamnă să o savurezi cu respect, cu recunoştinţă şi cu smerenie. O pâine a bunicilor, o pâine românească a ţăranilor care suntem”, astfel descrie bloggerul şi antreprenorul online Cristian China Birta experienţa de a cumpăra şi consuma pâine de la „Lae Pecu”.

lae pecu cugir

Foto: cugiralba.wordpress.com

Puţini sunt cei care cunosc faptul că pâinea fabricată de peste 45 de ani la brutăria lui Lae Pecu din Cugir a primit din partea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale atestatul de „produs tradiţional”, adăugându-se altor şapte produse tradiţionale fabricate în judeţul Alba. Golul lăsat în urmă de artizanul brandului „Lae Pecu” este ocupat acum de tânărul şi inimosul său nepot Paul Henegar. Acesta conduce acum treburile firmei ce păstrează pe lângă numele său şi numele bunicului „Lae Pecu”. Nepotul Paul povesteşte cum de la 3 ani a stat pe lângă ”moşu Lae” să vadă cum se frământă şi cum se scoate pâinea din cuptor iar pe la 14 ani a fost chemat de bunic să înveţe meserie.

lae pecu cugir

Foto: cugirinfo.ro

„Moşu stătea lângă mine, îmi explica cum se lucrează şi-mi repeta mereu «vezi că meseria se fură, uită-te bine la oameni». M-a învăţat tot ce a ştiut el mai bine, cu gândul că atunci când nu va mai fi să aibă urmaş de nădejde”, spune Paul. Şi reuşeşte să confirme, pentru că nimic nu s-a schimbat, iar pâinea e la fel de gustoasă, boanfă şi bine bătută. Procedurile tehnologice de obţinere a pâinii sunt identice cu cele folosite de cel de la care a învăţat meseria, adică frământatul manual al pâinii şi coptul acesteia pe vatră, iar produsul finit are acelaşi gust şi este la fel de căutat ca în timpul vieţii marelui creator de pâine tradiţională. După obţinerea documentelor de atestare tradiţională, patronul firmei, Paul Henegar, împreună cu unchiul său, Vasile Henegar (frate al meşterului Lae Pecu), au început demersurile pentru ca pâinea tradiţională fabricată de firma „Lae Pecu” să fie înregistrată ca marcă la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM).

Citiţi şi:

Cetatea Alba Carolina, înconjurată de un şnur de mărţişor de 3 kilometri întins de peste 300 de copii

Elevii unui liceu din Alba Iulia au construit robotul coordonat prin telefon. XEO merge la cea mai mare competiţie de robotică din România

Un startup românesc cu succes internaţional. După New York, aplicaţia Fast Order ajunge şi în Dubai

Un mecanic din Alba Iulia a construit o maşină spectaculoasă în propriul atelier

Câte milioane de euro valorează cele mai vechi tipărituri din România. Bibliotecile care au în colecţii 1.640 de incunabule

Final fericit în povestea „doamnei cu pantofi albaştri“, judecătoarea care a încântat România

Alternativă „melodioasă“ la telefoane şi tablete: copiii care fac cursuri gratuite de chitară

Omul care tratează cărţile vechi de boala trecerii timpului: lucrează în Cetatea Alba Carolina

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite