Plângerea unei familii din Alba se judecă la CEDO după şapte ani. Între timp a pierdut locuinţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Căpitanu prezintă documentul primit de la CEDO
Marcel Căpitanu prezintă documentul primit de la CEDO

Familia Căpitanu din Zlatna, judeţul Alba, s-a adresat Curţii Euuropene a Drepturilor Omului  într-o speţă în care se judecă cu administraţia locală pentru un apartament din oraş de mai bine de un deceniu.

Familia se judecă cu Primăria din Zlatna pentru un apartament din oraş în care a locuit cu chirie până în vara acestui an, când a fost evacuată.

După o serie de procese în instanţele din Alba, oamenii au decis în 2004, să-şi caute dreptatea la Curtea Europeană a  Drepturilor Omului. Cauza a fost înregistrată abia trei ani mai târziu, iar pe rolul instanţei de la Strasbourg a intrat abia luna trecută.

Preşedintele secţiei căruia i-a fost reparrizată cerea dumneavoastră a decis să o comunice guvernului pârât şi că cererea este în examinare simultană a admisibilităţii şi a fondului“, se arată în actul official emis de instanţa de la Strasbourg.

Din document rezultă că Guvernul României trebuie să-şi prezinte poziţia pentru soluţionarea pe cale amiabilă a aczului, până pe 16 decembrie 2011. În cazul în care autorităţile române nu vor reuşi soluţionarea pe cale amiabilă a  problemelor invocate de familia din Zlatana, Executivul de la Bucureşti poate formula observaţii pe marginea speţei până pe 10 februarie 2012.

Instanţa de la Strasbourg precizează că familia Căpitan are dreptul să solicite despăgubiri materiale şi morale. „Curtea poate acorda trei tipuri de despăgubiri: pentru daunele materiale  efectiv suferite şi direct cauzate de încălcarea Convenţiei prezentată; pentru daunele morale, mai précis pentru sentimentele de suferinţă şi de durere profundă cauzate de încălcarea Convenţiei prezentată;pentru costurile şi cheltuielile în procedurile din faţa instanţelor naţionale“, se mai arată în document.

Blocul din Zlatna  a fost dat în folosinţă în august 1999, chiar dacă nu era încă finalizat. Un an mai târziu,  toate apartamentele din imobil, cu excepţia celui în care locuiesc soţii Căpitan , au fost vândute în rate pe 20 de ani, cu subvenţie de la stat. Potrivit spuselor lui Marcel Căpitan, seria de procese a început în 2004, când SC Serv Com Zlatna, care administra la acea vreme fondul locativ de stat,  a refuzat să încheie contractul de vânzare-cumpărare.

„Noi am cerut în 2004,  încheierea contractului la preţul de inventar, mai exact 6.600 lei, dar am fost refuzaţi. Mai mult a fost reziliat şi contractul de închiriere a apartamentului. Sperăm ca la CEDO să ni se facă dreptate“, a declarat Marcel Căpitan, cel care se judecă pentru apartamentul cu 2 camere, din strada Unirii, numărul 4. Fondul locativ al  oraşului a fost preluat în 2007,  de Primăria Zlatna, motiv pentru care se judecă cu administraţia locală.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite