Peste 2 milioane de euro din fonduri europene pentru modernizarea Colegiului ”I.D. Lăzărescu” din Cugir

Peste 2 milioane de euro din fonduri europene pentru modernizarea Colegiului ”I.D. Lăzărescu” din Cugir

Colegiul din Cugir va fi reabilitat şi modernizat

Colegiul Tehnic "I.D. Lăzărescu" din Cugir va fi reabilitat, modernizat şi dotat printr-un proiect în valoare totală de peste 12 milioane de lei, majoritatea fonduri europene nerambursabile REGIO.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Aproape 500 de elevi şi cadre didactice şi auxiliare de la Colegiul Tehnic 'I.D. Lăzărescu' din Cugir vor beneficia, începând cu anul 2024, de rezultatele acestui proiect, care îşi propune creşterea gradului de participare la învăţământul profesional şi tehnic din oraş, prin îmbunătăţirea calităţii infrastructurii educaţionale", a transmis, vineri, Agenţia pentru Dezvoltare Regională ”Centru”.
 
Resursele financiare necesare proiectului "Reabilitare, modernizare, echipare infrastructura educaţională Colegiul Tehnic 'I.D. Lăzărescu' Cugir", care trebuie să fie definitivat până în 31 decembrie 2023, sunt alocate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Valoarea totală a cererii de finanţare este de peste 12 milioane de lei, din care suma nerambursabilă reprezintă peste 11,7 milioane de lei (2,52 milioane de euro), diferenţa fiind reprezentată de contribuţia beneficiarului la cheltuielile eligibile şi neeligibile.
 
Lucrările prevăzute în proiectul din Cugir includ consolidarea elementelor, subansamblurilor sau ansamblului structural pentru clădirile şcolii propriu zise, a sălii de sport şi a cabinetelor de specialităţi.
 
Se propune inclusiv demolarea parţială a unor elemente structurale sau nestructurale şi introducerea unor elemente structurale. În cadrul investiţiilor va fi realizată anveloparea termică a clădirii, precum şi înlocuirea instalaţiilor termice, electrice, sanitare şi de alimentare cu apă. Toate spaţiile vor fi dotate cu instalaţii de stingere a incendiilor. Pe clădiri vor fi montate panourilor solare pentru asigurarea apei calde menajere, sistemele de iluminat vor fi echipate cu surse LED şi cu economizoare de energie.
 
 
Din punct de vedere al accesului vor fi realizate rampe de acces pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii, iar pe clădirea şcolii propriu zise va fi instalat un lift exterior. După lucrările de construcţie, în toate cele trei clădiri se vor achiziţiona mobilier şcolar nou, echipamente didactice moderne şi sisteme TIC moderne.
 
Pe lângă acest proiect pentru învăţământul tehnic, în Cugir mai sunt investite fonduri europene REGIO 2014-2020 în reabilitarea a trei unităţi de învăţământ preşcolar din cadrul Şcolii Gimnaziale "Iosif Pervain" şi de la Şcoala Gimnazială "Singidava", precum şi în cazul proiectului de modernizare a Şcolii Gimnaziale nr. 3, fiind vorba, în total, de peste 32 milioane de lei.
 
"Prin acest proiect, dorim să impulsionăm învăţământul dual din oraşul Cugir, în sprijinul tuturor agenţilor economici din zonă. În plus, noi investim şi în reabilitarea internatului Colegiului 'Lăzărescu', folosind fonduri locale, iar lucrările ar trebui să fie gata înainte de finalizarea proiectului de reabilitare a spaţiilor de învăţământ. Împreună cu echipele tehnice, ne vom concentra pe finalizarea acestor proiecte, astfel încât să pregătim noi cereri de finanţare, care ar putea fi realizate prin Programul Naţional de Relansare şi Rezilienţă sau prin viitorul Program Operaţional Regional, pentru a creşte calitatea vieţii cetăţenilor din oraş", a declarat, potrivit comunicatului, primarul oraşului Cugir, Adrian Teban.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările