Peste 14.000 de bunuri din colecţia celui mai vechi muzeu de Ştiinţe ale Naturii din România, retrocedate Eparhiei Reformate din Ardeal

Peste 14.000 de bunuri din colecţia celui mai vechi muzeu de Ştiinţe ale Naturii din România, retrocedate Eparhiei Reformate din Ardeal

Muzeul cuprinde colecţii spectaculoase

Eparhia Reformată din Ardeal a obţinutîn justiţie, restituirea a mai mult de 14.000 de obiecte de muzeu, care ar fi fost, în trecut, în proprietatea fostului Colegiu Reformat ”Bethlen Gabor” din Aiud, clădire aflată în patrimoniul instituţiei religioase.

Ştiri pe aceeaşi temă

Procesul civil a fost judecat pe fond la Curtea de Apel Alba Iulia. Eparhia Reformată a dat în judecată Comisia Specială de Retrocedare a unor Bunuri care au aparţinut Cultelor Religioase din România, din subordinea Guvernului, care a respins anterior solicitarea reprezentanţilor cultului religios. Cererea a fost înaintată încă din anul 2005, dar o decizie a fost pronunţată abia în 2015.
 
Prin dosarul de la Curtea de Apel s-a solicitat restituirea în natură a tuturor bunurilor mobile preluate împreună cu imobilele fostului Colegiu Reformat Bethlen Gabor din Aiud prin naţionalizarea instituţiilor de învăţământ, în măsura în care aceste bunuri încă mai există. Instanţa de judecată a pronunţat decizia în 6 martie 2019, a anulat decizia comisiei speciale şi a dispus restituirea în natură a celei mai mari părţi din obiectele solicitate. Hotărârea poate fi contestată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
 
”Admite în parte acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamanta Eparhia Reformată din Ardeal în contradictoriu cu pârâta Comisia Specială de Retrocedare a unor Bunuri care au aparţinut Cultelor Religioase din România. Anulează art. 2 din decizia nr. 4580/19.11.2015 emisă de pârâta Comisia Specială de Retrocedare a unor Bunuri care au aparţinut Cultelor Religioase. Dispune restituirea către reclamantă a următoarelor bunuri mobile preluate odată cu imobilul înscris în cf 224 aiud nr. top 1008/1, 1008/2, 1008/3, 1008/4, 1010 (transcris în cf 3608 aiud), situat administrativ în aiud str. Bethlen Gabor, nr. 1, jud. Alba, restituit în natură reclamantei prin decizia nr. 392/20.09.2004, emisă de pârâta, bunuri mobile aflate în patrimoniul Muzeului de Ştiinţele Naturii Aiud”, se precizează în minuta deciziei de la Curtea de Apel.
 
 
Este vorba despre colecţia de animale împăiate, colecţia de schelete, colecţia de animale conservate în lichid, colecţia ”preparate uscate de animale”, colecţia de ouă, colecţia de insecte, colecţia de cochilii/malacologie, colecţia de secţiuni microscopice animale, colecţia de ierbare, colecţia de fructe şi seminţe, colecţia de secţiuni microscopice din plante, colecţia de mulaje, colecţia de minerale, colecţia de roci, colecţia de secţiuni microscopice roci minerale, colecţia de paleontologie (fosile). În total este vorba de peste 14.000 de obiecte. Curtea de Apel a respins cererea de intervenţie accesorie formulată de Primăria Aiud, care a solicitat ca aceste obiecte să rămână în continuare în colecţia Muzeului de Ştiinţe Naturale, instituţie aflată în subordinea administraţiei locale. Bunurile restituite au fost preluate în proprietatea Statului Român, preluate odată cu naţionalizarea din anul 1948. 
 
 
Muzeul de Ştiinţele Naturii din Aiud este printre cele mai vechi din România. Documentele oficiale plasează înfiinţarea Muzeului  în anul 1796. Începuturile sale concrete ar putea fi însă mai vechi cu câteva decenii şi sunt legate strâns de istoria Colegiului "Gabriel Bethlem“. În urmă cu peste 400 de ani, Aiudul era un centru cultural cunoscut în lumea vestică. Colecţiile viitorului muzeu s-au numit atunci, în limba latină uzuală în cancelariile vremii, „Raritatum et rerum naturalium museu“. Numele celui care a îmbogăţit colecţiile existene şi a l-a organizat ştiinţific, la finele veacului al XVIII-lea, a fost Franciscus Benkö, un renumit naturalist al vremii. Patrimoniul muzeului cuprinde colectii de geologie, minerologie, paleontologie, botanică si zoologie, circa 28.000 de piese. Cei care ajung aici găsesc un numar considerabil de „raritati" aduse din cele mai îndepartate zone geografice de pe glob: Africa, Australia, America, Noua Zeelanda. Specialistul în entomologie găseşte aici un bogat material de de studiu pentru fauna Transilvaniei, iar cine studiază ştiinţele naturii are ocazia sa vada schelete de animale ale căror nume le ştie din cărţi, iar înfăţişarea din albume de specialitate (Sursa foto: aiudulmeu.ro).
 

Citiţi şi:

 

    

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările